En moviment | El porc del demà

Nova edició d''El porc del demà, ara concurs de relats però també d'il·lustracions

S'ha obert el termini per presentar il·lustracions inspirades en una visió utòpica i distòpica del sector porcí

Les obres guanyadores il·lustraran el volum amb les narracions del concurs literari sobre la mateixa temàtica que es convocarà l’abril de 2024

​Miquel Casadevall, guanyador de la primera edició del concurs literari «El porc del demà»

| 07/12/2023 a les 20:10h
Arxivat a: En moviment, El porc del demà, literatura, llibres, Pol·len Edicions, Grup de Defensa del Ter, GDT, Càrnies en lluita, Justícia Alimentària, literatura distòpica, concursos literaris, narrativa, il·lustració, Escola d'Arts Plàstiques de Torelló, indústria porcina, indústria agroalimentària, sector porcí
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/12/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’editorial Pol·len, juntament amb l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, el Grup de Defensa del Ter, Càrnies en lluita, Justícia alimentària i Setembre, obren un concurs per publicar el segon volum del llibre El porc del demà, un recull de relats de ficció utòpica i distòpica en els quals l’eix central és la indústria porcina i la seva decadència.

El concurs es dividirà en dues parts. En la primera es fa una crida d’il·lustracions inspirades en aquesta temàtica. Se n’escolliran deu de finalistes, que es publicaran al web i xarxes de Pol·len i de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló. Aquestes deu imatges seran les que il·lustraran el llibre.

Després, es passarà a la segona part, en la qual s’obrirà un concurs de relats inspirats en les il·lustracions finalistes. En aquest moment també s’engegarà un procés de cofinançament a Verkami per ajudar en la publicació del llibre.

Les bases del concurs estipulen que les il·lustracions han de ser a color, de 170 x 240 mm, a una resolució de 300 ppp i s’han d’enviar en format PDF. Cal enviar-les a [email protected] indicant en l’assumpte del missatge el títol de la il·lustració. El termini de presentació dels treballs és fins al 3 de març de 2024.

Entre les deu il·lustracions finalistes, se’n reconeixeran tres de guanyadores. Una serà la imatge de coberta del llibre. Com a premi, les persones guanyadores rebran una cistella de productes ecològics. A més, les deu imatges finalistes seran publicades per l’editorial Pol·len en una coedició entre totes les entitats, s’entregarà un diploma acreditatiu a les persones finalistes i un cop publicat el llibre, se’ls en farà arribarà un exemplar. 

El jurat del premi estarà format per membres de les entitats convocants i altres d’escollides entre el món de la il·lustració i de l’activisme. El jurat valorarà les il·lustracions en funció de l’adequació a la temàtica i als gèneres utòpic i distòpic, la capacitat imaginativa per fugir d’imatges estereotipades i la qualitat plàstica i gràfica. 

L’entrega de premis es farà l’abril de 2024. En aquest acte, es presentaran les bases del concurs literari. 
 

Entrega de premis de la primera edició d''El porc del demà', l'any 2020 Foto: Aleix Auber


Aquesta és la segona edició del concurs El porc del demà. En la primera, organitzada l’any 2020 també per Pol·len, el GDT, Justícia Alimentària, Càrnies en Lluita i Setembre, només hi havia la categoria de narrativa, i va resultar guanyador Miquel Casadevall, amb el relat El Pla. El segon premi va recaure en Maria Sevilla París, amb Sant Onagre dels Desemparats, i el tercer, en Javier García Lapiedra i Javier Martínez Anzar, per A todo cerdo le llega su San Martín. Els deu relats seleccionats es van incloure en un primer volum d’El porc del demà, que va ser traduït al castellà per una editorial argentina.

Posteriorment, el 2021,l'editorial Pol·len va convocar, junt amb la Plataforma Fruita amb Justícia Social de Lleida el concurs La fruita del demà, un concurs de relats per defensar els drets de les persones temporeres i d’una pagesia amb justícia social. El concurs també va donar com a resultat un llibre.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»