En moviment | El porc del demà

Nova edició d''El porc del demà, ara concurs de relats però també d'il·lustracions

S'ha obert el termini per presentar il·lustracions inspirades en una visió utòpica i distòpica del sector porcí

Les obres guanyadores il·lustraran el volum amb les narracions del concurs literari sobre la mateixa temàtica que es convocarà l’abril de 2024

​Miquel Casadevall, guanyador de la primera edició del concurs literari «El porc del demà»

| 07/12/2023 a les 20:10h
Arxivat a: En moviment, El porc del demà, literatura, llibres, Pol·len Edicions, Grup de Defensa del Ter, GDT, Càrnies en lluita, Justícia Alimentària, literatura distòpica, concursos literaris, narrativa, il·lustració, Escola d'Arts Plàstiques de Torelló, indústria porcina, indústria agroalimentària, sector porcí
Imatge il·lustrativa
L’editorial Pol·len, juntament amb l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, el Grup de Defensa del Ter, Càrnies en lluita, Justícia alimentària i Setembre, obren un concurs per publicar el segon volum del llibre El porc del demà, un recull de relats de ficció utòpica i distòpica en els quals l’eix central és la indústria porcina i la seva decadència.

El concurs es dividirà en dues parts. En la primera es fa una crida d’il·lustracions inspirades en aquesta temàtica. Se n’escolliran deu de finalistes, que es publicaran al web i xarxes de Pol·len i de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló. Aquestes deu imatges seran les que il·lustraran el llibre.

Després, es passarà a la segona part, en la qual s’obrirà un concurs de relats inspirats en les il·lustracions finalistes. En aquest moment també s’engegarà un procés de cofinançament a Verkami per ajudar en la publicació del llibre.

Les bases del concurs estipulen que les il·lustracions han de ser a color, de 170 x 240 mm, a una resolució de 300 ppp i s’han d’enviar en format PDF. Cal enviar-les a [email protected] indicant en l’assumpte del missatge el títol de la il·lustració. El termini de presentació dels treballs és fins al 3 de març de 2024.

Entre les deu il·lustracions finalistes, se’n reconeixeran tres de guanyadores. Una serà la imatge de coberta del llibre. Com a premi, les persones guanyadores rebran una cistella de productes ecològics. A més, les deu imatges finalistes seran publicades per l’editorial Pol·len en una coedició entre totes les entitats, s’entregarà un diploma acreditatiu a les persones finalistes i un cop publicat el llibre, se’ls en farà arribarà un exemplar. 

El jurat del premi estarà format per membres de les entitats convocants i altres d’escollides entre el món de la il·lustració i de l’activisme. El jurat valorarà les il·lustracions en funció de l’adequació a la temàtica i als gèneres utòpic i distòpic, la capacitat imaginativa per fugir d’imatges estereotipades i la qualitat plàstica i gràfica. 

L’entrega de premis es farà l’abril de 2024. En aquest acte, es presentaran les bases del concurs literari. 
 

Entrega de premis de la primera edició d''El porc del demà', l'any 2020 Foto: Aleix Auber


Aquesta és la segona edició del concurs El porc del demà. En la primera, organitzada l’any 2020 també per Pol·len, el GDT, Justícia Alimentària, Càrnies en Lluita i Setembre, només hi havia la categoria de narrativa, i va resultar guanyador Miquel Casadevall, amb el relat El Pla. El segon premi va recaure en Maria Sevilla París, amb Sant Onagre dels Desemparats, i el tercer, en Javier García Lapiedra i Javier Martínez Anzar, per A todo cerdo le llega su San Martín. Els deu relats seleccionats es van incloure en un primer volum d’El porc del demà, que va ser traduït al castellà per una editorial argentina.

Posteriorment, el 2021,l'editorial Pol·len va convocar, junt amb la Plataforma Fruita amb Justícia Social de Lleida el concurs La fruita del demà, un concurs de relats per defensar els drets de les persones temporeres i d’una pagesia amb justícia social. El concurs també va donar com a resultat un llibre.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»