En Moviment | Cultura i indústria porcina

​Miquel Casadevall, guanyador de la primera edició del concurs literari «El porc del demà»

L'escriptor osonenc va destacar el paper de la cultura en la denúncia de les injustícies socials i ambientals, entre les quals hi ha les originades per la industrialització del sector agrari

El segon premi del concurs de narracions distòpiques sobre la indústria porcina ha correspost a Maria Sevilla Paris i el tercer, a Javier García Lapiedra i Javier Martínez Aznar

​Cinc entitats convoquen un concurs de relats sobre la catàstrofe de la indústria porcina

| 25/09/2020 a les 00:13h
Arxivat a: En moviment, Càrnies en Lluita, El porc del demà, indústria agroalimentària, sector porcí, Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, GDT, Miquel Casadevall
El primer i tercers classificats, amb Les Truges de la Plana a l'entrega dels premis al Museu del Ter
El primer i tercers classificats, amb Les Truges de la Plana a l'entrega dels premis al Museu del Ter | Aleix Auber
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/09/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Miquel Casadevall, amb el relat El Pla, és el guanyador de la primera edició d’«El porc del demà», el concurs de narracions distòpiques sobre la indústria porcina i la seva decadència organitzat pel Grup de Defensa del Ter (GDT), Justícia Alimentària, Càrnies en Lluita, Pol·len Edicions i Setembre. El segon premi ha recaigut en Maria Sevilla Paris, amb Sant Onagre dels Desemparats, i el tercer, en Javier García Lapiedra i Javier Martínez Aznar, amb A todo cerdo le llega su San Martín.

L’entrega de premis es va fer dimarts al vespre al Museu del Ter de Manlleu, com a preàmbul a la conferència sobre ecologia i feminisme de l’antropòloga i activista ecofeminista Yayo Herrero organitzada per les mateixes entitats convocants del concurs literari. Tant Casadevall com García i Martínez van destacar el paper de la cultura en la denúncia de les injustícies socials i ambientals, entre les quals hi ha les originades per la industrialització del sector agrari. Maria Sevilla no va poder assistir a última hora l’entrega de premis per un retard del tren.

L’acte també va servir per presentar el llibre que recull una selecció dels 10 millors relats d’entre els 67 que s’han presentat al concurs literari. El llibre, editat per Pol·len Edicions, ja és a les llibreries. Els autors dels altres set relats seleccionats són, per ordre alfabètic, Sabina Batlle Baró, Núria Barnolas, Maria Donlo Sarasua, Xavier Bayle, Oscar Arenas Larios, Igor Cano i Gil Pratsobrerroca i Febrer. El pròleg és del periodista i escriptor Gustavo Duch, i l’epíleg de l’escriptor i actor Toni Gomila.

La idea de teixir un concurs per fer aflorar, en clau distòpica, el sistema intensiu de la indústria càrnia parteix d’una problemàtica global, i d’una necessitat de repensar el sistema alimentari. L’objectiu del premi era facilitar a través de la cultura la denúncia de la preocupant situació que es deriva ja actualment de la indústria porcina i de com podem acabar en un futur si no s’hi posa remei d’immediat. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»