En Moviment | Mes de l'Economia Social i Solidària

​L’activista ecofeminista Yayo Herrero parlarà a Manlleu sobre «Feminisme i ecologia: per un món rural sostenible»

La xerrada anirà precedida de l’entrega de premis del concurs de relats «El porc del demà» organitzat pel GDT, Justícia Alimentària, Pol·len Edicions, Càrnies en Lluita i Setembre

L’acte, que es fa dimarts dia 22 al Museu del Ter, es podrà seguir en directe per l’Instagram Live de Setembre i forma part del Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona

​Cinc entitats convoquen un concurs de relats sobre la catàstrofe de la indústria porcina

| 19/09/2020 a les 15:33h
Arxivat a: En moviment, El porc del demà, ecofeminisme, Yayo Herrero
Yayo Herrero
Yayo Herrero | Marta Jara/eldiario.es
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/09/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Yayo Herrero, antropòloga, professora i activista ecofeminista, farà el dimarts 22 de setembbre una xerrada a sobre «Feminisme i ecologia: per un món rural sostenible», en un acte organitzat per Justícia Alimentària, el Grup de Defensa del Ter (GDT), Pol·len Edicions, Càrnies en Lluita i Setembre. La xerrada anirà precedida de l’entrega de premis del concurs de relats distòpics sobre la catàstrofe de la indústria porcina «El porc del demà».

L’acte, que començarà a 2/4 de 8 del vespre, es farà al Museu del Ter de Manlleu, i es podrà seguir en directe per l’Instagram Live de Setembre (@elsetembre). La retransmissió es també per facilitar l’accés a l’acte a tothom, ja que l’acte tindrà aforament limitat a causa de les mesures de seguretat a causa de la Covid-19. L’acte forma part del Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona, organitzat per la xarxa alTERna’t. 

Yayo Herrero (Madrid, 1965) és una de les investigadores de referència de l’ecofeminisme a nivell europeu. La recerca de Yayo Herrero se centra en la crisi ecològica actual derivada del model de desenvolupament i producció capitalista. En aquest sentit, sosté que el capitalisme no pot existir sense que existeixi creixement econòmic, però que en un món físic que té límits, un creixement indefinit és impossible. 

A més, sosté que en aquest model econòmic prevalen els treballs superflus, mentre que els treballs que fan possible el manteniment de la vida humana, com la producció agrícola o el treball reproductiu, estan completament precaritzats o directament exclosos de tota remuneració. Herrero proposa una transició cap a un model econòmic diferent, que tingui en compte la inclusió social de totes les persones i sigui compatible amb la capacitat de regeneració de la naturalesa.

Entrega de premis i presentació de llibres d'«El porc del demà»

En l’acte també es presentarà el llibre que recull la recopil·lació dels 10 millors relats presentats al concurs literari «El porc del demà», els tres guanyadors i set narracions més seleccionades. Al certamen «El Porc del Demà» es convidava la ciutadania a jugar al joc dels futuribles. Com seran les granges en un futur? Als judicis, la gent jurarà dir la veritat sobre d’un bull negre? Quants escons obtindria un partit format per garrins? 

Els autors dels 10 relats són, per ordre alfabètic (els tres guanyadors es donaran a conèixer en l’acte de dimarts) els següents: Oscar Arenas Larios; Núria Barnolas; Sabina Batlle Baró, Xavier Bayle; Igor Cano; Miquel Casadevall; Maria Donlo Sarasua; Javier García Lapiedra; Javier Martínez Aznar; Gil Pratsobrerroca Ferrer i Maria Sevilla Paris. El pròleg és de Gustavo Duch, i l’epíleg, de Toni Gomila. El llibre ja es pot adquirir a través del web de Pol·len Edicions.
 

Continua el Mes de l'Economia Social i Solidària d'Osona malgrat la suspensió de la fira alTERna't

L'acte de dimarts forma part del Mes de l'Economia Social i Solidària d'Osona, que al llarg de tot el mes de setembre havia de ser el preàmbul de la fira alTERna't prevista per al 27 de setembre. Les entitats de la xarxa alTERna’t d’economia social i solidària han decidit ajornar la fira alTERna’t que aquest any estava dedicada a la lluita contra l’emergència climàtica fins el 2021. Sí que es mantenen, però es manté el gruix d’actes del Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona. El motiu de l’ajornament ha estat la incertesa que genera la crisi sanitària de la Covid-19 en l’organització de fires com l’alTERna’t, programada al passeig del Ter de Manlleu, i amb diverses activitats al llarg del dia.

El Mes de l’Economia Social i Solidària, de fet, va començar l’1 de setembre passat amb l’obertura de dues exposicions al Museu del Ter de Manlleu. En concret, una és l'exposició «Què és l’economia social i solidària?», que el seu nom ja ho diu tot, i l’altra, «La mar de plàstics», que explica de forma didàctica i entenedora la problemàtica de la contaminació marina per plàstics i les claus per formar part de la seva solució. 

La resta d’actes previstos del Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona són els següents:

Exposició «La flora catalana del Montseny». Fins el 4 d’octubre, al Museu de l’Esquerda de Roda de Ter. Organitzat pel Banc de Llavors de Roda, la Fira de la Llavor Tradicional de Roda i l’Ajuntament de Roda.

Projecció del documental El Ter al límit. Diumenge, 20 de setembre, a les 19h, al Cinema Casal de Gràcia de Manlleu. Entrada gratuïta. Aforament limitat. Inscripció prèvia al web de l’alTERna’t (ess.manlleu.cat). Després de la projecció, col·loqui amb Jesús Soler (GDT) i Martín González Damonte (director del documental).

Setmana de l’alTERna’t a Ràdio Manlleu. Del dilluns 21 al divendres 25, programa diari a les 19h per Ràdio Manlleu, amb la participació de les entitats de la xarxa alTERna’t.

Itinerari formatiu en economia social. Dies 22, 24 i 29 de setembre i 1 d’octubre, d’11h a 13h. Formació gratuïta online organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Creacció. Inscripció a l’enllaç serveis.coopcatcentral.cat/program. S’hi explicarà amb detall el funcionament d’una cooperativa a partir d’experiències concretes.

Curs «La gestió estratègica de la incertesa». Dies 23 de setembre («La certesa»), 30 de setembre («La incertesa»), 7 d’octubre («El futur que volem») i 14 d’octubre (sessió personalitzada per projecte). Totes les sessions seran en línia de les 16h a les 20h. Organitzat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Ajuntament de Manlleu. Inscripcions a l’enllaç serveis.coopcatcentral.cat/program.

Presentació de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central a Osona. Dimarts 29 de setembre a les 17.30h. Activitat en línia. L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central hi presentarà quins serveis ofereixen a les entitats de l’economia social d’Osona.

Taller «Gelats sense sucre, glucosa ni sacarosa». Dimarts, 29 de setembre, a les 19h. Taller en línia a través de l’Instagram Live d’Ecomimosa (@ecomimosa). Organitzat per la pastisseria ecològica Ecomimosa.

Totes les activitats incloses en aquesta programació, especialment les presencials, estan condicionades a l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, i per tant, poden ser subjectes de modificació, que s’anunciarà a través dels canals públics de la xarxa alTERna’t.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Moment de la roda de premsa de presentació.
Moment de la roda de premsa de presentació. | ADBerguedà
El nou Pla Estratègic 2024-2030, desenvolupat de manera participativa, busca transformar l’economia del Berguedà tot prioritzant el benestar de les persones i la sostenibilitat mediambiental | Teixit productiu, comunitari i administracions públiques han estat treballant durant més de dos anys per construir la Taula d’Entitats de l’Economia Social i Solidària del Berguedà
Foto de família davant L'Harmonia durant la presentació de la celebració dels deu anys de la gestió ciutadana del centre
Foto de família davant L'Harmonia durant la presentació de la celebració dels deu anys de la gestió ciutadana del centre
Des del 2014 la Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar gestiona de forma comunitària l’Ateneu | La Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), formada per equipaments de proximitat de Barcelona, com l’Ateneu L’Harmonia, ha denunciat les condicions econòmiques ofertes per l'Ajuntament en la renovació de convenis
Imatge il·lustrativa
Mengem Osona, Justícia Alimentària, Revolta Pagesa i Terra Fèrtil van reflexionar entorn de la crisi del sector primari i l'afectació en la sobirania alimentària | Publiquem el vídeo íntegre de la tercera sessió; la quarta és el 6 d'octubre i estarà dedicada a l'energia