En Moviment | El porc del demà

'El cerdo del mañana': el recull de relats distòpics es publica a l’Argentina per combatre l’arribada de macrogranges càrnies

L’editor argentí Leo Rodríguez va participar en la presentació online del passat 10 de desembre, junt amb tres dels autors del llibre, Oscar Arenas Larios, Maria Donlo Sarasua i Núria Barnolas

L’editorial Madreselva ha publicat aquest desembre 'El cerdo del mañana'

​Miquel Casadevall, guanyador de la primera edició del concurs literari «El porc del demà»

| 28/12/2020 a les 22:55h
Arxivat a: En moviment, concurs literari, Justícia Alimentària, Pol·len Edicions, Madreselva, Càrnies en Lluita, GDT, Grup de Defensa del Ter, macrogranges, sector porcí, indústria agroalimentària, indústria càrnia, El cerdo del mañana, El porc del demà
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/12/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El cerdo del mañana. Relatos sobre la catástrofe de la industria de la carne és el títol que ha escollit l’editorial Madreselva per traduir El porc del demà, el recull de relats fruit del concurs literari impulsat per cinc entitats aquest any 2020: el Grup de Defensa del Ter, Càrnies en Lluita, Justícia Alimentària, Setembre i Pol·len. 
 
Al gener passat, l’editor argentí es va assabentar pels mitjans de comunicació que es volia fer un acord per instal·lar macrogranges de producció de carn de porc a l’Argentina: la intenció provenia de l’interès privat d’un laboratori però l’Estat argentí va secundar la proposta. Si en el passat Argentina «vam ser territori d’expoli de primeres matèries com ara ovelles, ara ho som per a Xina de soja, blat de moro i porcs», va assegurar Rodríguez. Després de mesos de confinament i poques accions contestatàries de les esquerres als carrers, el 25 d’agost es va fer una primera mobilització multisectorial i ecologista contra el govern, amb el lema «Basta de falsas soluciones», per denunciar l’acord de la indústria càrnia. 
 
Al setembre l’equip de Madreselva, que té una sèrie de coedicions transoceàniques amb el segell català Pol·len, va decidir posar-se a treballar per publicar el llibre com a eina per a la lluita contra les macrogranges. Es van traduir i adaptar els relats, amb el beneplàcit dels autors que havien participat al concurs a Catalunya, i es va escriure una introducció pròpia per a l’edició argentina. Aquest procés va anar en paral·lel al llançament de l’edició en català, el passat 22 de setembre al Museu del Ter de Manlleu
 

L'edició argentina d''El porc del demà'


La coedició argentino-catalana és la demostració que l’impacte ecològic i social de la indústria càrnia és global, tal com es va fer palès en la presentació d’El porc del demà celebrada el passat 10 de desembre dins de Literal d’Hivern Radical December. En aquest acte online, l’editor argentí Leo Rodríguez va explicar el procés d’edició del llibre.  A més, en aquest acte també van ser-hi tres dels deu autors d’El porc del demà -Oscar Arenas Larios, Núria Barnolas (des de Suïssa) i Maria Donlo-; la membre de Justícia Alimentària Aina Roca, i l’editora de Pol·len, Mar Carrera. 
 
A l’Argentina, tot i que a la tardor va semblar que s’aturava l’acord entre el govern i la industria, el president argentí Alberto Fernánez va anunciar recentment la intenció de reprendre la negociació de les macrogranges porcines per generar entrada d’ingressos al país, fortament endeutat. Així, el recull El cerdo del mañana tindrà finalment un recorregut com a eina de lluita. «Luchando en tu tierra luchas en el mundo entero», va vaticinar Leo Rodríguez a l’acte online d’El porc del demà
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»