#Setembre2021

Deu articles i entrevistes de Setembre per interpretar el 2021 més enllà de la Covid-19

La pandèmia, i la seva afectació sanitària, social i econòmica, però també lluites com la laboral, la feminista, l'antirepressiva, la veïnal, l'ecologista, l'antifeixista o pels drets nacionals, també han tingut presència durant el 2021 a Setembre

Setembre ha fet cinc anys aquest novembre i ho celebra amb una campanya per fer més subscripcions i una bossa i una llibreta d'aniversari

​Deu reportatges i entrevistes de Setembre per entendre millor l’any 2020

| 30/12/2021 a les 08:53h
Arxivat a: Setembre, Resum any
Un agent de la Guàrdia Urbana de Vic s'encara a una de les persones manifestants contra el desmantellament del parc infantil de la plaça de la Noguera
Un agent de la Guàrdia Urbana de Vic s'encara a una de les persones manifestants contra el desmantellament del parc infantil de la plaça de la Noguera | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/12/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
2021 ha tornat a ser una vegada més un any marcat per la Covid-19. Amb l'objectiu d'anar una mica més enllà, però, a Setembre també hi han tingut cabuda lluites socials com la laboral, la feminista, l'ecologista, l'antifeixista, la veïnal o pels drets nacionals, en més d'una ocasió mostrant-ne els efectes d'una manera interseccional i donant veu a aquelles persones i col·lectius que els costa tenir més presència en els grans mitjans. Sense buscar la immediatesa, però tampoc defugint ser en aquells moments que l'actualitat ho ha requerit, com les protestes del 8-M i el 25-N, per la preservació de la plaça de la Noguera de Vic, contra el clientelisme a les polítiques municipals o la presència de Vox a la capital d'Osona, o en alguns moments claus de lluita antirepressiva a Osona.

Sense voluntat de ser ni representativa ni molt menys exhaustiva, aquesta selecció de 10 articles publicats durant el 2021 a Setembre és una mostra de tot plegat.
 

Infants jugant entre les ruïnes de Kobane, una de les imatges de l'exposició de fotografies d'Aleix Auber Foto: Aleix Auber


1. Rojava: imatges de guerra i esperança

L'any començava amb un equip de Setembre viatjant a Rojava, al nord de l'anomenada Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria. Ho feia acompanyant una delegació catalana pel reconeixement polític d'aquesta part del Kurdistan que està vivint els efectes devastadors de la guerra, alhora que l'ofensiva constant de l'exèrcit turc. Aleix Auber i Sara Blázquez, periodistes de Setembre, van tornar-ne amb la responsabilitat d'explicar què hi havien vist i viscut. Amb entrevistes com la de Sarah Marcha, membre de l'acadèmia de Jineolojî de Rojava a l'Institut Andrea Wolf, o amb el conjunt d'imatges que també han conformat una exposició de de fotografies que ben aviat també es podrà veure a Vic.
 

Martina Marcet durant l'entrevista que li va fer Sara Blázquez Foto: Núria Farrés


2. Martina Marcet: «El porc és el gran exemple del terror de l'agroindústria»

Sara Blázquez va entrevistar Martina Marcet, ramadera agroecològica del Berguedà i membre del col·lectiu Ramaderes de Catalunya, amb motiu de la presentació a Vic del llibre Economia Solidària i Feminista (Pol·len Edicions), del qual és autora d'un dels textos. Hi van parlar, entre altres coses, del paper de la dona en el món rural, però també de la dicotomia entre l'agroecologia i la gran indústria agroalimentària, del paper de les cures i de com la lluita feminista, per l'emergència climàtica i, en definitiva, per la vida acaben acaben sent tot un mateix.
 

Concentració a Vic contra els acomiadaments a Costa Food Foto: Mar Carrera


3. Qui es qui a Costa Food, un dels gegants carnis amb denúncies per uns acomiadaments a Osona

Mar Carrera feia en un reportatge un retrat de Costa Food Meat, un dels gegants de la indústria càrnia, amb denúncies per acomiadaments irregulars a Osona, que ara junt amb altres empreses del sector també pretén engreixar encara més el seu balanç de resultats aprofitant-se dels fons Next Generation. La denúncia de les males pràctiques a la indústria càrnia osonenca i catalana també ha estat una constant durant l'any a Setembre, donant veu tant a la lluita laboral com a les denúncies per assetjament sexual que hi ha hagut.
 

Miren Etxezarreta Foto: Miguel López Mallach | DIRECTA


4. Miren Etxezarreta: «La pandèmia no ha atacat el capitalisme, ha atacat l'economia, sobretot la dels més pobres»

Si bé no se n'ha fet el seguiment del dia a dia, que ja fan de forma extensa i gairebé al minut a minut altres mitjans, la pandèmia també ha estat present durant l'any a Setembre. Ho ha estat en alguns casos mostrant alguns dels efectes que està tenint ja no només en la salut sinó també aquells de caràcter més econòmic i social, i que acaben castigant a les classes més populars. Amb entrevistes com les que Sara Blázquez va fer a l'economista Miren Etxezarreta o a la sociòloga Iolanda Fresnillo, publicades originàriament a la revista Cooperació Catalana.
 

Manifestació per l'absolució de Roger Aguayo, encausat per les protestes contra el judici de l'1-O Foto: Sara Blázquez


5. A judici per les protestes posteriors a l'1-O o l'empresonament de Pablo Hasél

La lluita antirepressiva ha tornat a tenir presència a Setembre, donant veu a aquells col·lectius de suport a persones encausades per les detencions arran de les protestes pel judici i posterior sentència de l'1-O, o per l'empresonament del raper Pablo Hasél. Sigui a través de les xarxes socials o amb articles, en alguns dels moments claus durant l'any com la protesta davant la comissaria dels Mossos de Vic i les posteriors seqüeles repressives dels fets o en la manifestació que va unir Calldetenes i Vic per l'absolució de Roger Aguayo i el posterior judici a Barcelona, encara pendent de sentència.
 

Recollida de firmes del manifest de la plataforma «Manlleu diu prou» posterior a la mobilització que van fer a la plaça Fra Bernadí Foto: Diari de Manlleu


6. Carta d'un manlleuenc marroquí en resposta a la plataforma «Manlleu diu prou»

La lluita antifeixista presència a Setembre, fent un seguiment d'alguns dels moments més sorollosos de l'any, com la protesta contra la presència de Vox a Vic, però també donant veu a persones com Abdelkarim Bouloum, jove manlleuenc que es va sentir amb la necessitat de donar resposta al bombo que s'estava donant a xarxes i mitjans al manifest de la pretesa plataforma pel civisme a Manlleu, rere el qual s'amagaven altre cop proclames racistes i discriminatòries.
 

Càrrega de la Guàrdia Urbana de Vic contra les persones que es manifestaven contra el desmantellament del parc infantil de la plaça de la Noguera Foto: Josep Comajoan


7. La plaça de la Noguera, espai de convivència també entre lluites

La plaça de la Noguera de Vic és un dels punts on Setembre ha fixat la mirada durant l'any. Sigui amb la cobertura del desallotjament amb càrrega policial inclosa del veïnat que va concentrar-s'hi per oposar-se al desmantellament del parc infantil, sigui amb el seguiment dels actes que s'hi han fet al llarg de l'any, com els del 8-M, quan l'Ajuntament va aprofitar el toc de queda de la nit per desmuntar l'hort urbà que s'hi havia construït de forma col·lectiva el dia abans, o de l'activitat i l'activisme incessant de la plataforma veïnal Remei Reviu.
 

Txell Feixas després de l'entrevista a la Muntanya de Llibres de Vic Foto: Sara Blázquez


8. Txell Feixas: «Aquestes dones són les precursores de les que llegirem als llibres d'Història de la revolució feminista al món àrab»

La de Txell Feixas és una de les entrevistes que Sara Blázquez va publicar durant la primavera amb motiu del 8-M, donant veu a dones que mostren la societat i l'economia amb una perspectiva feminista. En el cas de la periodista catalana, al seu torn, explicant amb sensibilitat i matisos les històries de «dones valentes» i anònimes, també testimonis i protagonistes dels conflictes i les revolucions a l'Orient Mitjà.
 

Els Ovidi4: David Fernàndez, Borja Penalba, Mireia Vives i David Caño Foto: Juan Miguel Morales


9. Ovidi4, música, cançó, poesia, discurs polític i humor, amb principi i final a Vic

«Vam començar el 2015 quan es podia obrir per baix el que volien tancar per dalt, i ara estan tancant per dalt tot el que volíem obrir per baix». Seria un dels resums possibles de l'entrevista que Sara Blázquez va fer als Ovidi4 amb motiu del seu final d'aventura a Vic aquest mes de desembre. Hi expliquen com el que havia de ser un sol acte s'ha convertit en un espectacle imprescindible en els últims gairebé set anys, però també com ha canviat el país i la societat en aquest període i com cultura, política i societat acaben sent una sola cara de la mateixa moneda, i més en la realitat dels últims anys als Països Catalans.
 

Àlex Pujols durant l'entrevista sobre Les Contrabandistes a l'espai Setembre(s) de Ràdio Clota


10. Les Contrabandistes o com desmuntar el 'xiringuito' de les grans cerveseres

Setembre ha començat a acollir durant aquest 2021 el podcast -sonor, però també amb vídeo dels programes- de Ràdio Clota, en una col·laboració especial amb un dels col·lectius culturals i socials més transformadors actualment en l'escena vigatana i osonenca. I es començava amb l'entrevista que en l'espai Setembre(s), fruit de la col·laboració entre Setembre i Ràdio Clota, es feia a Àlex Pujols, de Txarango, membre de Les Contrabandistes, un projecte per donar resposta des del cooperativisme i el món de la cervesa artesana, a la presència gairebé exclusiva de les grans cerveseres a festivals i grans esdeveniments culturals.
 

5 anys de Setembre: promoció per fer una subscripció 

I ja només queda recordar que Setembre és una realitat que aquest 29 de novembre va fer cinc anys. Ho ha estat mantenint la seva fidelitat al compromís de no dependre ni de la publicitat, ni de les subvencions basades en el clientelisme, ni de la banca o de les grans empreses. Els continguts de Setembre són possibles gràcies a les persones que hi han confiat fent-se una subscripció. Setembre té en marxa fins al 6 de gener una promoció per fer la subscripció anual per 35 euros i així poder ajudar al periodisme compromès i transformador. La subscripció es pot fer en aquest enllaç: www.elsetembre.cat/subscripcio.

A més, amb motiu del cinquè aniversari s'ha recuperat la primera bossa que es va fer quan va néixer Setembre amb una cita de Montserrat Roig, i s'han fet llibretes de l'aniversari. La bossa és 100% reciclada, de comerç just i ètic per les treballadores que l'han fet. Tant les bosses com les llibretes han estat estampades de forma artesanal des de Setembre. La promoció de 35 euros inclou la subscripció per un any més la bossa o la llibreta, que també es poden adquirir per separat escrivint a [email protected]. Més informació i detalls de la promoció en aquest enllaç.
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»