#Setembre2020

​Deu reportatges i entrevistes de Setembre per entendre millor l’any 2020

Selecció de 10 articles publicats aquest any a Setembre, sobre la Covid-19, però també l'emergència climàtica, la lluita antifeixista, l'economia solidària o la cultura com a salvaguarda i refugi

| 30/12/2020 a les 19:53h
Arxivat a: Setembre, Resum any, resum any
Manifestació del moviment #BlackLivesMatter a Salt
Manifestació del moviment #BlackLivesMatter a Salt | Aleix Auber
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/12/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 2020 ha estat un any intens. També des del punt de vista periodístic. I Setembre, que ni vol fer un seguiment exhaustiu de l’actualitat, ni tampoc anar al ritme que marquen les agendes mediàtiques dels diferents poders, no s’ha escapat de parlar del tema de l’any, la crisi sanitària, social i econòmica de la Covid-19. També, però, s’ha anat una mica més enllà, aportant reflexió, anàlisi i perspectiva sobre altres grans temes com l’emergència climàtica o visibilitzant-ne d’altres com les lluites antifeixista i feminista, per una banda, o l’economia solidària i per la vida, per una altra.

Aquesta selecció de 10 continguts publicats durant l’any a Setembre és només una mostra de tot plegat. 
 

Efectes del Glòria al parc de la Draga de Banyoles Foto: Aleix Auber


1. El temporal Glòria: quatre mirades des del territori

L’any començava fort amb el temporal Glòria. Aleix Auber n’analitzava les causes al cap dels dies en un reportatge que aportava perspectiva i reflexió al tema amb quatre persones coneixedores del context ambiental, polític i social de diferents territoris dels Països Catalans: Eva Tudela, d’Acció Ecologista Agró del País Valencià; Marta Ball-llosera, de l’IAEDEN de l’Empordà; Susanna Abella, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, i Nofre Fullana, d’APAEMA de Mallorca. Totes elles compartien l'excepcionalitat del temporal, tot i que també apuntaven diferents accions urgents, sobretot en matèria d'urbanisme a la costa, si no es volen repetir o incrementar els danys en l'ecosistema i la població.
 

Marc Cerdà, ambientòleg


2. «Consumim més del que la Terra és capaç de generar»

En ple debat sobre l’emergència climàtica, Sara Blázquez entrevistava l’ambientòleg Marc Cerdà, en una col·laboració amb la revista Opcions. «Una gran part de les mesures que hauríem de prendre per fer front a l’emergència climàtica i ecològica passen necessàriament per reformular les relacions entre la humanitat i la natura i situar en el centre de les nostres prioritats el sosteniment de la vida», declarava aquest professor de la Universitat de Barcelona.
 

Repartiment d’aliments de la campanya #TotesATaula impulsada des de la cooperativa Opcions Foto: Opcions


3. L'economia solidària: economia per la vida davant la crisi sanitària, social i econòmica

I va arribar la Covid-19. I Setembre va aportar diferents visions en primera persona, d’articulistes i professionals de la salut, com la cirurgiana Maria Saladich, que el mes de març ja alertava en una entrevista que el coronavirus tindria incidències en la salut no només dels infectats. I a principis de juliol, en un ampli reportatge fèiem balanç de com durant gairebé quatre mesos s’havia donat resposta des l'economia solidària a una crisi sanitària que de seguida va veure's que es convertiria en crisi social i econòmica. I com iniciatives com el #FonsCooperatiuESS, #TotesATaula o #AbastimentAgroecològic han servit per pal·liar alguns dels efectes més immediats de la crisi
 

Yayo Herrero, al Museu del Ter de Manlleu Foto: Aleix Auber


4. «Les xarxes d’autoorganització les veig com una estratègia d’autodefensa»

Són paraules de Yayo Herrero, sociòloga i activista ecofeminista que va ser a Manlleu de la mà de cinc entitats: el Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, Pol·len Edicions, Càrnies en Lluita i Setembre. Entrevistada per Mar Carrera, també deia, referint-se a la crisi de la Covid-19: «El pes gros del confinament s’ha gestionat dins les cases. I molt menys visibles que els serveis públics van ser les mestresses de casa».
 

Annaïs Sastre, sòcia treballadora de la cooperativa Arran de Terra Foto: Arran de Terra


5. «La crisi de la Covid-19 ha evidenciat que tenim un sistema alimentari molt depenent i molt vulnerable»

El món agroecològic també ha tingut una presència important a Setembre, com a resposta i solució a les necessitats del món, derivades de la Covid-19, però també de l’emergència climàtica. S’ha entrevistat des de Pilar Clotet, productora de pollastre ecològic del Baix Solsonès des de fa dues dècades, a Annaïs Sastre, sòcia treballadora de la cooperativa Arran de Terra, que afegia: «Cal construir circuits curts i sistemes de comercialització en els que la pagesia tingui veu i vot».
 

Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural Foto: Òmnium Cultural


6. «La pandèmia pot acabar d’aturar l’ascensor social definitivament»

En aquest cas el punt de vista sobre els efectes de la pandèmia l’aportava des de la presó Jordi Cuixart, president d’Òmnium cultural, en una entrevista de Josep Comajoan publicada prèviament al número del 40è aniversari de la revista Cooperació Catalana. Cuixart hi parlava de diferents temes, des de l’economia a la situació política del país, de l’1-O o de posar la cultura i l’educació al centre. «Pensar-nos conjuntament i des de l’empatia, és l'única via per lluitar contra l'exclusió social», alertava
 

Manifestació del moviment #BlackLivesMatter a Salt Foto: Aleix Auber


7. Black Lives Matter: «Aquí també passa»

I més enllà de la pandèmia, la lluita tornava al carrer, per reivindicar que les vides negres importen, plantant cara al racisme policial i institucional, als Estats Units però també aquí. Ho fèiem amb un fotoreportatge d’Aleix Auber a la manifestació del moviment #BlackLivesMatter a Salt. La mort de dos nois, ofegats al riu quan tornaven de treballar a l’escorxador Le Porc Gourmet ja havia colpit setmanes abans, així com més endavant la situació dels temporers andalusos del camp. Precarietat laboral, racisme i pobresa, altre cop de la mà.
 

Marc Muñoz, davant una pintada que reivindica la figura del seu germà Gustau Foto: Aleix Auber


8. «El cas d'en Gustau és la prova evident que no va ser una Transició modèlica»

La memòria històrica, en aquest cas recent, també va tenir un forat a Setembre. Amb una entrevista de Sara Blázquez a Marc Muñoz, germà de Gustau Muñoz, assassinat d’un tret durant una manifestació de la Diada de 1978. El cas de Gustau Muñoz s'ha sumat a la querella argentina contra els crims del franquisme.
 

Bel Olid, a l'entrada de la Sala Beckett de Barcelona Foto: Aleix Auber


9. Bel Olid, cultura i feminisme a les portes de la pandèmia

Sara Blázquez entrevistava l’escriptora Bel Olid a pocs dies d’entrar en la pandèmia que ha marcat l’any. Parlaven de cultura i llibres, però també de feminisme, i com el patriarcat també afecta el món de la literatura. «Hi ha gent que diu «si imposem quotes hi haurà dones mediocres». Perdoneu, n'està ple d'homes mediocres!», s’exclamava. Encara en el món dels llibres, ja en plena pandèmia, Aleix Auber entrevistava Mar Carrera, llibretera i editora, que proclamava: «Haurem de pensar altres propostes que fomentin el pensament crític i que ens permetin transformar aquest sistema econòmic injust».
 

Planta de producció de Patel, del grup Vall Companys, a Sant Martí Sescorts Foto: patel.es


10. Qui és el gegant de l'agroindústria a qui el GDT ha portat a la fiscalia?

I Setembre ha continuat destapant allò que l’agroindústria té molt d’interès que continuï ocult. Entre altres, amb un extens reportatge de Josep Comajoan sobre el grup Vall Companys, el gegant del sector a qui el Grup de Defensa del Ter ha portat a la fiscalia. Primera empresa del sector carni a l’Estat espanyol i segona d’Europa, el model d'integració ramadera i les exportacions a una Xina ofegada per la pesta porcina han situat el grup català en una situació de privilegi.

#RegalaSetembre: promoció per subscriure's a Setembre

I només queda recordar que Setembre no depèn ni vol dependre, ni de la publicitat, ni de les subvencions, ni de la banca o les grans empreses. Els continguts de Setembre són possibles bàsicament gràcies a les persones que hi han confiat fent-se una subscripció. Setembre té en marxa fins el 6 de gener una promoció per fer la subscripció anual per 30 euros i així poder ajudar al periodisme compromès i transformador. La subscripció es pot fer en aquest enllaç: www.elsetembre.cat/subscripcio.
Carmen Moreno fent una formació amb Carlota Caldés, amb qui també ha publicat 'Maternar en plural'
Carmen Moreno fent una formació amb Carlota Caldés, amb qui també ha publicat 'Maternar en plural' | Cedida
Sara Blázquez Castells
Després de l'èxit de la versió en castellà, Carmen Moreno publica el seu 'Hipnopart' en català | «Amb una bona preparació, el part no es viu com una situació que simplement «passa» i en què som passives, sinó com un procés transcendental en què som part activa i acompanyem els nostres nadons a néixer»
El debat de com s'afronta la temàtica de les cures centrarà la sisena sessió de l'Escola del Col·lapse
El debat de com s'afronta la temàtica de les cures centrarà la sisena sessió de l'Escola del Col·lapse
Es fa aquest diumenge a la Guixa amb la Xarxa pel Dret a Cura, l'Associació Més que Cures i el Grup de Suport Mutu de Manlleu | S'hi debatrà sobre què es pot fer des de les comunitats per posar les cures i la vida al centre
La manifestació clamava per un habitatge digne i contra el monocultiu turístic al Pirineu.
La manifestació clamava per un habitatge digne i contra el monocultiu turístic al Pirineu. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
La manifestació per un habitatge digne al Pirineu compta amb una afluència de quatre mil persones | La dignitat dels pobles pirinencs i de la pagesia es posen de manifest en els parlaments dels diversos col·lectius, a més de la denúncia al monocultiu turístic