Indústria càrnia

Els treballadors de Le Porc Gourmet desconvoquen la vaga de dilluns i dimarts

Ho fan per «un criteri de precaució» davant les informacions no confirmades que, malgrat les pressions dels últimes dies, les empreses que treballen a l'escorxador estarien disposades a negociar algunes millores

Càrnies en Lluita manté el sopar de solidaritat amb els treballadors d'aquest diumenge al vespre

​Una de les falses cooperatives de Le Porc Gourmet anuncia represàlies contra el comitè de vaga

| 11/11/2017 a les 21:41h
Arxivat a: Setembre crític, indústria agroalimentària, indústria càrnia, Càrnies en Lluita, Le Porc Gourmet, drets laborals
Treballadors de Le Porc Gourmet en un acció de protesta durant la vaga general del 8N
Treballadors de Le Porc Gourmet en un acció de protesta durant la vaga general del 8N | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/11/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet, reunida aquest dissabte a la tarda a Vic, ha decidit desconvocar la vaga que hi havia prevista per aquest dilluns i dimarts, 13 i 14 de novembre. La desconvocatòria de la vaga arriba, segons un comunicat que ha fet públic Càrnies en Lluita, per un «criteri de precaució», ja que malgrat les amenaces rebudes per part d'algunes de les empreses que operen a l'escorxador de Santa Eugènia, alguna d'elles ha mostrat la seva intenció «encara no confirmada per escrit» de fer «alguna concessió retributiva durant els propers mesos». Malgrat no haver-hi vaga, Càrnies en Lluita manté el sopar solidari amb els treballadors previst per aquest diumenge dia 12 a les 8 del vespre a l'entrada de l'escorxador.

En el comunicat dels treballadors es comença denunciant que des que el mes de març passat el Parlament va aprovar la modificació de la llei de cooperatives que equiparava les condicions de treball de les anomenades falses cooperatives, tant pel que fa a la retribució com a la cobertura social, amb els dels treballadors assalariats del sector carni, algunes d'aquestes falses cooperatives «han incomplert sistemàticament la legalitat negant-se a reconèixer els nostres drets i ens han obstaculitzat sistemàticament el seu exercici, com a suposats «socis treballadors». 

Ans al contrari, segueix dient el comunicat, «la situació dins del centre de treball s’ha anat deteriorant i tensant progressivament», i no ha estat possible obrir cap via de negociació col•lectiva. No existeix comitè d’empresa i per tant, afegeixen els treballadors, no es pot negociar en aquest àmbit, ni tampoc se'ls ha permès cap mena de negociació per cap altra via alternativa, «ni tan sols de manera informal».

D'aquí que l’assemblea de treballadors, que s'ha reunit en els últims mesos en diverses ocasions els dissabtes a Vic, va decidir convocar una vaga del centre de treball, escollint un comitè de vaga designat a aquest efecte, i «ha intentat repetidament» la celebració de conciliacions amb les empreses afectades, tant Le Porc Gourmet, com les falses cooperatives que hi treballen. «També ha estat totalment infructuós, perquè cap de les empreses ha acceptat d’establir cap mena de negociació», denuncien els treballadors en el seu comunicat.

Pressions de les falses cooperatives perquè es desconvoqués la vaga
 
En els últims dies, i especialment després de la jornada de vaga del 25 d'octubre, la primera que hi havia en la història de Le Porc Gourmet, els membres del comitè de vaga han estat sotmesos a «intenses pressions», advertint-los de la intenció de les empreses afectades d’emprendre «dures represàlies» contra ells, de tipus disciplinari i civil, «tot i negant-los el dret de vaga». La situació actual, segons els treballadors, suposa «una flagrant i brutal negació dels drets de negociació col•lectiva i de vaga a uns treballadorses que, per altra banda, tampoc poden gaudir ni exercir degudament els seus  drets «societaris».

Malgrat tot, i com a mostra de bona intenció, davant informacions diverses que han arribat als treballadors, «no confirmades degudament per escrit», que assenyalarien la possibilitat que les empreses implicades facin alguna concessió retributiva durant els propers mesos, i «seguint un criteri de precaució», l’assemblea de treballadors d'aquest dissabte ha decidit ajornar la vaga convocada. Per tant, es deixen sense efecte les convocatòries de vaga previstes per als mesos de novembre i desembre, però es manté la convocatòria de vaga per al proper mes de gener, a l'espera de l'evolució de les possibles negociacions.

El comunicat dels treballadors de Le Porc Gourmet insisteix en el fet que «els drets de negociació col•lectiva i de vaga són drets internacionalment reconeguts pels tractats internacionals, que no poden ser negats a cap treballador». Ho diuen responent al comunicat que han fet públic en els últims dies tant TAIC com Clavial, dues de les principals anomenades falses cooperatives que operen a Le Porc Gourmet, que nega la condició de «treballadors» als que treballen a Le Porc Gourmet en tant que socis de les dues suposades cooperatives. Segons el comunicat dels treballadors, la interpretació que fan les dues empreses de la legislació equival a acceptar que «hi ha dues categories de treballadors: els treballadors «normals» amb tots drets laborals i els treballador «de segona», que no podrien gaudir en cap cas dels mateixos drets ni condicions».
 
Càrnies en Lluita manté la convocatòria d’un sopar/concentració de solidaritat amb els treballadors a l'entrada de Le Porc Gourmet per aquest diumenge, 12 de novembre, a les vuit del vespre.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»