Jornada de protesta a Le Porc Gourmet contra la repressió als treballadors de les càrnies

Càrnies en Lluita convoca una concentració i un sopar popular dissabte al vespre al costat de l'escorxador de Santa Eugènia de Berga

Entre altres motius volen protestar pel que qualifiquen de «repressió ferotge» contra uns treballadors pel sol fet de participar en una assemblea informativa

, Santa Eugènia de Berga | 28/08/2017 a les 20:00h
Arxivat a: En moviment, Le Porc Gourmet, TAIC, falses cooperatives, drets laborals, indústria agroalimentària, indústria càrnia, Grupo Jorge
Aquesta notícia es va publicar originalment el 28/08/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Càrnies en Lluita convoca per aquest dissabte, 2 de setembre, una nova mobilització al costat de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Entre altres coses, en aquest cas es convoca la concentració per protestar pel que Càrnies en Lluita qualifica de «repressió ferotge» cap als treballadors de la falsa cooperativa TAIC d'escorxadors de Saragossa i Zuera, localitat propera a la capital aragonesa, on precisament té el seu centre neuràlgic el Grupo Jorge, propietari també de Le Porc Gourmet. En aquest cas, a part de la concentració, convocada a les 10 del vespre de dissabte, es farà un sopar popular amb menjar que es pot portar cadascú per compartir amb la resta d'assistents a l'acció.

En concret, segons explica Càrnies en Lluita en un comunicat, el 5 d'agost passat es va fer una assemblea de treballadors de falses cooperatives de les càrnies a Saragossa. Va ser després que es fes pública aquesta assemblea que, segons Càrnies en Lluita, es van produit un segguit d'acomiadaments -en forma d'expulsió de les falses cooperatives- i amenaces cap a treballadors que havien participat, ni que fos a títol informatiu, en aquesta assemblea. Alhora, segons el mateix comunicat, es contractava per part de TAIC, la falsa cooperativa afectada, més de 30 nous treballadors «desinformats». Que una simple assistència a una assemblea informativa hagi generat el que ells qualifiquen de repressió greu i arbitrària, demostra al parer de Càrnies en Lluita, que «les suposades cooperatives càrnies no funcionen com a autèntiques cooperatives, ja que tenen un funcionament jeràrquic absolutament vertical i prepotent».

Des de Càrnies en Lluita aprofiten per mostra el malestar per la lentitud amb què s'està aplicant la nova llei de cooperatives que hauria de dotar de més drets laborals als treballadors de les falses cooperatives. «Semblava que les coses havien de canviar, i s'esperava que des d'Inspecció de Treball es fes respectar la nova llei i s'abolissin les condicions de treball que podrien qualificar-se d'esclavatge, cosa que encara no ha passat», diu el comunicat de l'entitat, que aquest dilluns també ha denunciat que Mútua Intercomarcal ha negat un mes de baixa a un treballador de l'escorxador Esfosa de Vic malgrat l'evidència de la ferida. Càrnies en Lluita ha acompanyat el text de denúncia d'una fotografia on es pot veure clarament una ferida oberta.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Recreació de com quedaria la macroplanta de biogàs, entre sòl agrari protegit i la serra de Bellmunt-Almenara, inclosa dins la Xarxa Natura 2000
Recreació de com quedaria la macroplanta de biogàs, entre sòl agrari protegit i la serra de Bellmunt-Almenara, inclosa dins la Xarxa Natura 2000 | Pobles Vius
Gerard Batalla Tàsies
Article de Gerard Batalla Tàsies, pagès i membre de la Plataforma Pobles Vius, sobre l'oposició que ha despertat el macroprojecte de central de biogàs en espais agraris de Ponent | El projecte preveu sis edificis de fermentació de 25 metres d’alt, una xemeneia de 60 i un moviment anual de 31.000 camions l’any, «un autèntic barri dels residus amb capacitat per a 500.000 tones l’any»
Ivan Hernández i Enric Fluvià treballant a l'obrador de Mas Corcó
Ivan Hernández i Enric Fluvià treballant a l'obrador de Mas Corcó | Sara Blázquez Castells
Josep Comajoan Colomé
La fidelització de la clientela permet a Mas Corcó que el 90% de la producció ja la tinguin venuda al moment de posar el pa al forn | Guanyar el premi dels «Aliments Excel·lents» d’Osona ha representat un abans i un després en la cooperativa manlleuenca
L’equip del reportatge es va desplaçar a l’Escola de Policia d’Àvila
L’equip del reportatge es va desplaçar a l’Escola de Policia d’Àvila | 3CAT
El reportatge 'Infiltrats' del '30 minuts' explica com almenys quatre agents del Cos Nacional de Policia es van infiltrar, a principis del 2020, en diversos moviments socials dels Països Catalans | Per primera vegada, es fan públics els errors que van cometre i que van ser claus perquè les investigacions de la Directa els descobrissin