​La primera vaga a Le Porc Gourmet té un seguiment del 100% de la plantilla

El comitè de vaga denuncia que a última hora d’ahir l’empresa decretés com a festiva la jornada d’avui

El torn de la tarda del dimarts va veure prolongada la jornada fins entrada la matinada per garantir que es matessin tots els porcs que havien entrat durant el dia

​Els treballadors de Le Porc Gourmet aproven anar a la vaga el 25 d’octubre

| 25/10/2017 a les 14:24h
Arxivat a: Setembre crític, drets laborals, sindicalisme, Le Porc Gourmet, vaga, indústria càrnia, indústria agroalimentària, falses cooperatives
Un grup de treballadors de Le Porc Gourmet cridant a la vaga aquest dimecres al migdia
Un grup de treballadors de Le Porc Gourmet cridant a la vaga aquest dimecres al migdia | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/10/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La primera vaga a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga està tenint un seguiment del 100% de la plantilla. De fet, l’empresa, a la vista del més que possible seguiment massiu de la vaga, a última hora d’ahir va comunicar que declarava festiva la jornada d’avui, segons han explicat fonts del comitè de vaga. De fet, segons les mateixes fonts, l’empresa ja va modificar a última hora els horaris del torn de la tarda del dimarts per assegurar que podria matar la totalitat dels porcs que els havien arribat durant el dia i que s’haurien hagut de sacrificar durant el torn del matí del dimecres. La jornada del dimarts a la tarda es va prolongar fins ben entrada la matinada. Segons han explicat alguns treballadors, se’ls va advertir que si quedaven porcs penjats a la cadena, aquests es perdrien i els en farien pagar el cost. A partir de les dotze de la nit, alguns treballadors van intentar convèncer als xofers dels últims camions que no entressin el bestiar, però al final ho van poder fer amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra.

Durant tot avui s’han mantingut un centenar llarg de treballadors a les portes de l’escorxador, que han comptat amb el suport d’activistes de Càrnies en Lluita, i els sindicats CGT i COS. Els àpats s’han pogut fer gràcies a una donació de Càritas de Santa Eugènia de Berga. A falta de comitè d’empresa, l’interlocució amb l’empresa l’ha dut a terme el comitè de vaga. Una de les seves components, Mariela Salazar, lamentava aquest migdia que l’empresa no es presentés a la sessió de conciliació col·lectiva que va convocar el Departament de Treball a Barcelona. Els únics que hi van anar van ser els representants del comitè de vaga, però no els de Le Porc Gourmet ni de les anomenades falses cooperatives de les quals depenen laboralment la pràctica totalitat de treballadors de l’escorxador osonenc.
 

Ambient distés durant el migdia a l'exterior de Le Porc Gourmet Foto: Sara Blázquez


La declaració de jornada festiva que, segons el comitè de vaga, va decretar l’empresa ahir a última hora es va donar després que, segons les mateixes fonts, durant els últims dies s’hagués intentat comprometre als treballadors, reunint-los un a un, perquè no donessin suport a la vaga, esgrimint-los la il·legalitat que la relació mercantil que tenen amb les falses cooperatives suposés cap dret laboral, entre ells el de vaga. Una consideració que no comparteixen ni el comitè de vaga ni Càrnies en Lluita ni els dos sindicats que donen suport a la vaga. La convocatòria de vaga es va decidir en una concorreguda i tensa assemblea dimarts de la setmana passada, dia 17, on 245 dels 256 treballadors que van votar ho van fer a favor de l'aturada.

Les reivindicacions dels treballadors continuen sent les mateixes que s’han esgrimit els últims anys, com el reconeixement dels drets laborals malgrat la seva suposada condició de socis de les cooperatives, així com una millora en les retribucions i en les condicions de treball. Segons han explicat diversos treballadors en les últimes setmanes aquestes s’havien agreujat, amb un increment del ritme de la cadena que permetia produir més en menys estona i, per tant, per norma general, menys retribució. Aquest, de fet, hauria estat el detonant perquè s'incrementés el malestar durant les últimes setmanes entre la plantilla de Le Porc Gourmet, escorxador pertanyent al Grupo Jorge, amb seu a Saragossa. «La majoria cobren entre 700 i 900 euros al mes, quan el pis que estan pagant ja en val 500 o 600 en molts casos», lamenta Mark Marquaye, un altre dels portaveus del comitè de vaga de Le Porc Gourmet. «Som pitjors que esclaus, que no poden ni anar a pixar quan en tenim necessitat», afegia aquest migdia Marquaye. Altres treballadors lamentaven que no es paguessin les hores extres, habituals en l’empresa. 
 

Mark Marquaye, un dels portaveus del comitè de vaga, explicant com està anant a la premsa Foto: Sara Blázquez

 

El comitè de vaga de Le Porc Gourmet ja ha anunciat que si l’empresa no s’asseu a negociar convocaran noves vagues al novembre i al desembre. «I si l’actitud no varia, al gener vaga indefinida”, avança Mariela Salazar. En la plataforma de reivindicacions dels treballadors hi figura una millora de les condicions de treball, que fixa Le Porc Gourmet, malgrat que els treballadors depenguin formalment de les falses cooperatives –bàsicament Taic, amb seu a Terrassa, i Clavial, amb seu a Vic- però també l’adaptació d’aquestes últimes a la nova llei de cooperatives modificada pel Parlament el mes de març passat.
 

Treballadors de Le Porc Gourmet durant la roda de premsa que s'ha fet aquest migdia Foto: Sara Blázquez

 

Mariela Salazar, una de les portaveus del comitè de vaga, explicant com està anant a la premsa Foto: Sara Blázquez

 

Un dels treballadors mostrant la seva disconformitat amb les condicions laborals que treballen a Le Porc Gourmet Foto: Sara Blázquez

 

Ambient distès durant la vaga a Le Porc Gourmet Foto: Sara Blázquez

Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»