Indústria càrnia

Treballadors de Le Porc Gourmet denuncien l'empresa en sentir-se coaccionats perquè es passin a una falsa cooperativa gallega

Càrnies en Lluita tem que el traspàs massiu de treballadors a Auga, amb seu social a Lugo, es fa per poder-se saltar la llei catalana de cooperatives

Els treballadors de TAIC i Clavial són cridats, un per un, a la direcció de l'escorxador i els recomanen el canvi de cooperativa si volen conservar la feina

Els treballadors de Le Porc Gourmet desconvoquen la vaga de dilluns i dimarts

| 19/11/2017 a les 18:23h
Arxivat a: Setembre crític, falses cooperatives, Le Porc Gourmet, indústria càrnia, indústria agroalimentària, drets laborals
Treballadors de Le Porc Gourmet concentrats dijous davant la comissaria dels Mossos mentre s'hi presentaven les primeres denúncies | Càrnies en Lluita
Onze treballadors de Le Porc Gourmet van presentar entre dijous i divendres les primeres denúncies en sentir-se coaccionats per la direcció de l’empresa perquè deixin TAIC i Clavial, dues de les anomenades falses cooperatives que operen a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga, i s’integrin a Auga. Aquesta és una altra de les anomenades falses cooperatives del sector carni. Però a diferència de TAIC i Clavial, amb seu a Terrassa i Vic, respectivament, Auga no és una cooperativa catalana. Té la seu social a Lugo, tot i que també té delegacions a Madrid, Toledo, València i Saragossa. En el rerefons, Càrnies en Lluita sospita que hi ha un intent del Grupo Jorge, propietari de Le Porc Gourmet, d’eludir el compliment de la llei de cooperatives catalana a través d’una cooperativa que no tingui la seu a Catalunya.
 
La llei de cooperatives, de fet, recollint els principis reconeguts a nivell mundial i més concretament els de l’Aliança Cooperativa Internacional, determina en el seu article número 1 que l’adscripció d’una persona treballadora a una cooperativa es fa «sota els principis de lliure adhesió i de baixa voluntària». Des de fa uns dies, però, segons han explicat ells mateixos, es crida un per un als treballadors de Le Porc Gourmet, pràcticament tots socis de TAIC i Clavial, perquè se’n donin de baixa i s’incorporin a Auga.  Segons han explicat, se’ls diu que si no ho fan poden quedar sense feina. De fet, a dos dels denunciants, treballadors de Clavial, en negar-se a canviar de cooperativa, ja se’ls ha dit que no calia que tornessin perquè no hi ha feina per a ells.
 
En el cas de TAIC, a més, s’argumenta que aquesta cooperativa amb seu a Terrassa deixarà de treballar per a Le Porc Gourmet. El contracte entre Le Porc Gourmet i TAIC es renova automàticament cada sis mesos. L’últim acabava el 31 d’octubre passat. Va ser aquell mateix dia, precisament, que se’ls va comunicar als treballadors el canvi en una reunió informativa, ja amb la presència a Santa Eugènia d'un directiu de la cooperativa gallega. El contracte entre TAIC i el Grupo Jorge, però, en cas de voler ser rescindit per alguna de les dues parts, segons fonts jurídiques coneixedores del cas, ha de ser comunicat amb un preavís a l’altra part amb un mes d’antelació. El Grupo Jorge no hauria tingut aquesta previsió, i TAIC continua treballant a Le Porc Gourmet, com a mínim fins el 30 d'abril de 2018, propera data que pot caducar el contracte.
 
Ambient enrarit als consells rectors de TAIC i Clavial

Aquesta setmana està previst que s’entrin més denúncies per la via penal als Mossos o al jutjat de Vic per les suposades coaccions als treballadors perquè canviïn de cooperativa si volen continuar tenint feina. Tot plegat, amb la paradoxa que alguns dels directius que han intervingut en les converses amb els treballadors són els mateixos coordinadors tant de TAIC com de Clavial a Le Porc Gourmet. De fet, en el cas de Clavial, la direcció de la cooperativa va comunicar a l’equip jurídic de Càrnies en Lluita en una reunió que va fer-se la setmana passada a la Inspecció de Treball, que no sabien res de tot el que estava passant. Sigui com sigui, però, l’endemà mateix el coordinador de Clavial a Le Porc Gourmet anunciava que causava baixa voluntària a la cooperativa.
 
Tot plegat, a més, es dona en un ambient enrarit en els consells rectors de Clavial i, especialment, de TAIC. Des de Càrnies en Lluita han notat que hi ha opinions diverses en la direcció d’aquestes dues falses cooperatives, amb una divisió d’interessos entre aquelles persones que, tot i sens sòcies d’aquestes societats, se senten properes al Grupo Jorge, el grup aragonès propietari de Le Porc Gourmet, i les que no ho estan tant. En el cas de TAIC, a més, en l’últim consell rector hi va haver algun moment de tensió entre el president, José Luis Tolosona, aquest sí amb vinculacions estretes amb el Grupo Jorge, i el tresorer, per unes suposades desviacions en les retribucions percebudes l’any passat pels membres del consell rector. Alhora, des de la Inspecció de Treball s’ha intensificat la pressió perquè les anomenades falses cooperatives comencin ja a implementar les modificacions introduïdes la primavera passada a la llei de cooperatives i que haurien de representar un seguit de millores en les condicions laborals dels seus treballadors, i alhora socis.
 
Aquesta setmana la representació jurídica dels treballadors i de Càrnies en Lluita també té previst fer arribar una notificació formal als consells rectors de TAIC i de Clavial perquè actuïn en defensa dels seus socis davant els hipotètics moviments del Grupo Jorge perquè els treballadors s’incorporin a Auga. En cas contrari, segons fonts jurídiques, els membres dels consells rectors fins i tot podrien incórrer en un hipotètic delicte d’administració deslleial. Més enllà de les primeres denúncies presentades al jutjat i a la comissaria dels Mossos, però, hi ha constància que desenes de treballadors de Le Porc Gourmet, davant la possibilitat de quedar sense feina, ja han firmat el seu acord amb la incorporació a la cooperativa gallega Auga. 
Safates de porexpan amb fruita en una botiga de productes ecològics de Gràcia | Arnau Comajoan
Arnau Comajoan Cara
01/01/1970
Arnau Comajoan escriu aquest article redefinint alguns conceptes entorn a l'anomenada «sobirania alimentària» a partir del seu periple per alguns establiments alimentaris suposadament ecològics de Gràcia | «La globalització del capitalisme ha aconseguit que trobem normal, necessari, un dret, menjar fruites de l'altra punta del món, com si no poguéssim viure perfectament alimentant-nos de les fruites (de temporada) que podem cultivar aquí amb les característiques del nostre territori i les condicions climàtiques que tenim»
Anna Ribas i Thaïs Serrà, al davant del CAP de Santa Eugènia de Berga | Anna Jordana
Ferran Domènech
01/01/1970
« Si han de portar el nen al metge perquè es troba malament han de deixar de treballar un dia» | «Tenen la part dolenta dels autònoms i la part dolenta dels assalariats» | El CAP de Santa Eugènia de Berga aten diàriament de lesions entre cinc i set treballadors de l'escorxador Le Porc Gourmet
Els cinc mossos asseguts a la banqueta dels acusats, aquest matí a l'Audiència de Barcelona | Jesús Rodríguez
Jesús Rodríguez
01/01/1970
Les víctimes denuncien fins a quaranta cops de porra en l'episodi viscut el maig de l'any 2014 durant el desallotjament del centre social barceloní | Els informes mèdics acrediten lesions i fractures al cap, l'orella, el braç o la mà, entre altres