El Diacrític

La utopia és el camí

«Impera la llei del silenci. Cal dur menjar a casa, però a qualsevol preu? Empassar-se la dignitat? Per això la valentia d’Ester Codina, de Centelles, em sembla especialment rellevant»

«Fins i tot després d’una prova positiva, exigeixen a un dels treballadors que acabi la jornada laboral. Al final els contagiats són quatre (quatre de quinze!). L’Ester no vol abaixar el cap, insisteix en les mesures de seguretat sanitària. La dignitat no té preu»

Amb la salut de les nostres famílies no s'hi juga

| 01/12/2020 a les 07:30h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, Ester Codina, Embotits La Riera, Centelles, lluita sindical, COS, Càrnies en Lluita, acomiadaments, covid-19, indústria càrnia, indústria agroalimentària
Concentració per demanar la readmissió d'Ester Codina davant Embotits La Riera de Centelles
Concentració per demanar la readmissió d'Ester Codina davant Embotits La Riera de Centelles | Twitter COS
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/12/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
«La utopía está en el horizonte. Camino dos pasos, ella se aleja dos pasos y el horizonte se corre diez pasos más allá. ¿Entonces para qué sirve la utopía? Para eso, sirve para caminar.» (Eduardo Galeano)

Crec que, a hores d’ara, tot i que ens falta perspectiva, ja podem donar per fet que aquesta pandèmia i la seva gestió política tenen una repercussió important en les nostres vides, i no pas per bé.

S’ha parlat molt, i  segurament falta parlar molt encara, de les conseqüències en el món de la cultura, de les repercussions econòmiques al món de l’hostaleria, de la minva de llibertats...

Però avui voldria parlar, només, de les  repercussions devastadores que les polítiques derivades de la pandèmia tenen en les feines que ja eren precàries. Perquè tot el pes es carrega a les espatlles més febles: més pes, encara.

Impera la llei del silenci. Cal dur menjar a casa, però a qualsevol preu? Empassar-se la dignitat?

Per això la valentia d’Ester Codina, de Centelles, em sembla especialment rellevant.

Comencen assetjant-la durant una baixa laboral. Trucades a casa. Es veu que no es pot estar malalt. 

De nou a la feina, demana explicacions a l' empresa sobre com s’està gestionant la protecció contra el virus. Tenen ja dos treballadors amb símptomes i en cap moment no s'ha garantit un lloc de treball segur. Fins i tot després d’una prova positiva, exigeixen a un dels treballadors que acabi la jornada laboral. Al final els contagiats són quatre (quatre de quinze!). L’Ester no vol abaixar el cap, insisteix en les mesures de seguretat sanitària. La dignitat no té preu.

Poc després li rescindeixen el contracte, sense cap causa justificada.

Càrnies en lluita i la COS ens manifestem davant l’empresa: Embotits La Riera, de Centelles.

Ara ja hi ha dia per al judici, després que no s’hagi arribat a cap acord en la conciliació: 24 de març de 2021. Hi serem!

Em sembla clar que l’acomiadament de l’Ester va ser un acte de prepotència, un càstig.

I em sembla clar també que la seva lluita no és només individual, sinó que té una dimensió clarament col•lectiva. 

Qui genera riquesa, sinó les treballadores i els treballadors? Qui s’arrisca als contagis, als transports públics atapeïts i als llocs de treball sense les mesures necessàries? Necessitem la feina, però sense nosaltres no hi ha futur, ni tan sols present. Els drets laborals ja fa temps  que es van perdent, però la força col•lectiva, més tard o més d’hora, serà imparable. 

Etimològicament, utopia és un lloc que no existeix. Però com diu Galeano, és el camí! La utopia existeix al cor de la lluita, i farem de la lluita un lloc on es pugui viure amb justícia, sense paràsits acumuladors de recursos i de poder. Sense lleis injustes que permeten una precarietat al límit. Sense misses o sopars multitudinaris i obscens.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»