Amb la salut de les nostres famílies no s'hi juga

Montse Castañé, delegada sindical de la COS i membre de Càrnies en Lluita, denuncia casos d'acomiadaments en càrnies d'Osona per haver demanat mesures de seguretat davant la Covid-19

«Ha passat, que sapiguem, a Costa Food, a Gurb, en el cas del treballador Abdul, i a Embotits Riera, a Centelles (proveïdor de Bon Preu), on han fet fora l’Ester per aquesta causa»

«En alguna empresa concreta, com ara Esfosa, la lluita sindical continuada ha donat els seus fruits i s’han pres les mesures adequades»

Unes pèrdues essencials

| 24/06/2020 a les 13:28h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, indústria càrnia, coronavirus, covid-19, acomiadaments, lluita sindical, seguretat laboral
Montse Castañé, en una roda de premsa davant l'empresa Costa Food de Gurb, denunciant la falta de mesures de seguretat davant la Covid-19
Montse Castañé, en una roda de premsa davant l'empresa Costa Food de Gurb, denunciant la falta de mesures de seguretat davant la Covid-19 | Càrnies en Lluita
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/06/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Crec que a les càrnies, pel fet d’haver-hi fred i humitat, el coronavirus es por escampar ràpidament. Per tant, amb una mascareta i uns guants com a protecció, no n’hi ha prou. Normalment, es treballa de costat, colze a colze. Per tant, calen totes les mesures de seguretat possibles.

D’altra banda, el patiment psicològic també és molt important. Moltes treballadores i treballadors tenim persones vulnerables a casa: avis, nens, malalts de risc... Això fa que el dia a dia es faci molt dur, per la por no només de posar-se malalt, sinó de transmetre-ho a la família. Si algun familiar nostre s’arribés a morir del virus, sempre ens quedaria la recança de si ha estat a causa de la nostra feina.

On estan les autoritats sanitàries i la inspecció de treball? Que comencin a fer la seva feina, que ja van molt tard. Que no juguin amb la salut de les nostres famílies. 

Tot i així, si les treballadores o treballadors demanen mesures de prevenció i seguretat sanitària a la feina pel risc de Covid, se’ls acomiada amb o sense explicacions. Això ha passat, que sapiguem, a Costa Food, a Gurb, en el cas del treballador Abdul, i a Embotits Riera, a Centelles (proveïdor de Bon Preu), on han fet fora l’Ester per aquesta causa. A Embotits Riera es va arribar a donar el cas que, un cop detectats quatre positius, simplement se’ls envia a casa amb una baixa mèdica i la resta de treballadors i treballadores continuen treballant, sense respectar cap quarantena. En un dels casos dels positius, fins i tot, no se l’envia a casa fins que acaba la feina del dia.

A alguns empresaris de les empreses càrnies no els importa gens ni mica la salut de les seves treballadores i treballadors; només volen produir, com més millor. Això és denigrant i vergonyós. La salut de les persones no té preu, i és un deure de la patronal vetllar-la. Volem totes les mesures de seguretat que calguin.

D’altra banda, en alguna empresa concreta, com ara Esfosa, la lluita sindical continuada ha donat els seus fruits i s’han pres les mesures adequades.

Lluitarem pels nostres drets, la nostra salut i la de les nostres famílies. La salut és un dret: no és un crim.
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari | Carme Cara
Jordi Martí Font
Crítica de Jordi Martí Font de la novel·la 'Tot era massa fràgil', de Rubèn Suriñach | «Ara toca pensar-hi i parlar-ne perquè el que ens conta Rubèn Suriñach en aquestes pàgines no és, desgraciadament, només una novel·la de ficció»
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Susanna Mary
Susanna Mary s'estrena a Setembre amb una crònica de l'acte de divendres a Torelló contra els assassinats masclistes | «El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals» | Asmus Koefoed
Carme Brugarola
«L'extrema dreta vol que retornem a l’esgarriada edat mitjana on els homes benaurats torturaven les estigmatitzades dones malèfiques» | «La simplicitat dels missatges de l’extrema dreta activen la por ancestral que ens paralitza: no es fan preguntes, no es pensa»