Setembre Crític | Indústria agroalimentària

Una campanya assenyala Bon Preu i Esclat en una polèmica per l'acomiadament d'una treballadora d'una càrnia de Centelles

Ester Codina va ser acomiadada suposadament per reivindicar mesures de prevenció per la Covid-19 a l’empresa càrnia on treballava

Càrnies en Lluita, COS i Capgirem Centelles interpel·len també el grup Bon Preu Esclat perquè alguns dels seus productes carnis de marca blanca s’envasen a Embutidos La Riera

La utopia és el camí

| 25/04/2021 a les 19:40h
Arxivat a: Setembre crític, indústria agroalimentària, indústria càrnia, acomiadaments, judici laboral, Ester Codina, Embutidos La Riera, Bon Preu, Esclat, Bon Preu Esclat, precarietat laboral, lluita obrera
Concentració de suport a Ester Codina al jutjat de Granollers, el 24 de març passat quan s'hi havia de fer el judici del seu cas
Concentració de suport a Ester Codina al jutjat de Granollers, el 24 de març passat quan s'hi havia de fer el judici del seu cas | Càrnies en Lluita
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/04/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una campanya impulsada per tres entitats de l’àmbit laboral i polític assenyala el grup Bon Preu Esclat enmig d’una polèmica per l’acomiadament d’una treballadora de l'empresa Embutidos La Riera. En concret, les tres entitats impulsores de la campanya són Càrnies en Lluita, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Capgirem Centelles. Ho fan en el marc de la campanya de suport a Ester Codina, treballadora acomiadada el mes de juny passat suposadament per exigir mesures de prevenció de la Covid-19 a l’empresa Embutidos La Riera de Centelles.

Les tres entitats han fet públic un manifest pel qual han començat una recollida de firmes de suport en el qual s’exigeix al grup Bon Preu Esclat l’acompliment de la responsabilitat social corporativa de la qual fan gala en el seu web. Més concretament, «que els seus productes siguin d’empreses subministradores justes que respectin els drets laborals dels treballadors i treballadores». 

I és que entre les empreses proveïdores de Bon Preu Esclat hi ha Embutidos La Riera, que envasa les cotnes, rostes, llardons i morro de porc de marca blanca de Bon Preu Esclat. De fet, en el primer punt del manifest ja es demana a la clientela de Bon Preu Esclat que no comprin cap d’aquests productes de la marca blanca del supermercat fins que no es readmeti a la treballadora d’Embutidos La Riera.

El judici per l’acomiadament d’Ester Codina, el 2 de juny

El judici per l’acomiadament d’Ester Codina s’havia de fer el 24 de març passat al jutjat social de Granollers, però va haver de ser ajornat i té un nou assenyalament per al 2 de juny proper. En la demanda, la treballadora demana la declaració del seu acomiadament com a nul i la seva readmissió com a treballadora de l’empresa, de la qual està formalment fora des del 12 de juny passat. L’acomiadament li havia comunicat de paraula el gerent de l’empresa el 29 de maig, però li van fer gastar les vacances abans d’acomiadar-la formalment. 
 

Pot de morro de porc fregit de la marca blanca de Bon Preu on consta que està envasat a Embutidos La Riera Foto: Josep Comajoan


Codina al·lega que se la va acomiadar per les crítiques que va fer a l’empresa durant les primeres setmanes d’estat d’alarma a causa de la Covid-19. En tractar-se d’una empresa alimentària, no va parar en cap moment, però segons consta en la demanda presentada davant del jutjat, no es van prendre les mesures de prevenció pertinents per evitar contagis entre la plantilla fins el 24 d’abril, més d’un mes després de la declaració de la pandèmia i de l’estat d’alarma que obligava a les empreses a prendre un seguit de prevencions. I si es va fer aquell 24 d’abril, segons també consta en la demanda, va ser perquè hi havia sospites que una de les persones treballadores podia tenir Covid.

Segons s’explica en la demanda presentada per Codina davant del jutjat social, el 24 d’abril de 2020, abans de començar el torn a les 6 del matí, l’encarregada va comentar a la plantilla de la planta d’Embutidos La Riera del polígon La Gavarra de Centelles, que una de les persones que hi treballen no hi aniria perquè tenia febre. Sempre segons la versió de Codina, que fins ara no ha estat desmentida per l’empresa, ella va sol·licitar-li a l’encarregada que demanés més informació a la direcció de l’empresa, petició que no va ser acceptada en aquell moment i es van haver de posar a treballar.

Aquell mateix dia, sempre segons el relat inclòs a la demanda, quan eren esmorzant al menjador, el gerent de l’empresa els va deixar un pot de producte desinfectant i els va dir que a partir d’aquell dia abans i després de menjar, haurien de desinfectar les zones utilitzades. Després d’esmorzar, quan tornaven al seu lloc de treball, van tornar a trobar al gerent pel passadís, i Ester Codina diu que li va recriminar que com era possible que fins aquell dia l’empresa no s’hagués preocupat de la desinfecció d’espais comuns. La resposta del gerent, segons la versió de Codina, és que fins aleshores no havia estat necessari ja que no hi havia hagut cap contagi, «però que ara tot semblava indicar que ja hi havia un cas per Covid-19 que es podia confirmar»

Quatre positius per Covid en una plantilla d’una quinzena de persones

Acte seguit, fruit del neguit que generava la situació, el gerent va reunir a les persones treballadores i els va informar que un dels treballadors l’havia trucat a 2/4 de 6 del matí per informar-lo que no hi aniria perquè no es trobava bé. Segons la versió de Codina, el gerent va afegir que si n’hagués informat a les 6, abans de començar el torn, «ningú hagués volgut treballar i el morro s’hagués quedat sense envasar». Codina assegura que va recriminar-li al gerent l’ocultació d’informació i posar per davant la producció a la salut de les persones, però aquest «li va etzibar que callés, perquè no li deixaria passar ni una més, al·legant que si no li estava bé ja sabia on era la porta».
 

Concentració per demanar la readmissió d'Ester Codina davant Embotits La Riera de Centelles Foto: COS


Les protestes de Codina es van reiterar en una nova reunió que hi va haver aquell mateix dia amb l’administrador de l’empresa. Aquest, segons la versió de Codina, els va reconèixer que no s’havia fet tot bé i que «hi havia qüestions que se’ls havien escapat de les mans», segons es pot llegir en la demanda judicial. L’administrador els hauria afegit que no es podien permetre tancar la fàbrica, i Codina li va respondre que ells havien complert anant a treballar malgrat l’estat d’alarma que havia paralitzat la producció en moltes empreses del país, mentre que Embutidos La Riera no ho havia fet prenent les mesures de prevenció pertinents. 

A les 2 del migdia d’aquell mateix 24 d’abril, en acabar el torn, el gerent els informava d’un segon treballador amb símptomes, i els va afegir que tan bon punt se sabés si era positiu per Covid-19 es farien les proves a totes les persones treballadores. Un cop confirmats, i un cop realitzades les proves a la resta de plantilla, el 17 de maig van arribar els resultats. En total, quatre positius d’una plantilla d’una quinzena de persones treballadores.

La tarda del mateix 24 d’abril es va enviar un missatge al grup de whatsapp de la plantilla amb un vídeo gravat per la persona encarregada de la prevenció de riscos laborals explicant el protocol d’higiene per prevenir contagis. Segons es diu en la demanda, aquest responsable de prevenció de riscos laborals, entre el 16 de març que va entrar en vigor l’estat d’alarma pel que fa a les empreses fins el 27 d’abril,  no va presentar-se a Embutidos La Riera, ja que de normal treballa a Embutits Garriga del polígon de Santa Eugènia de Berga, en la mateixa adreça on precisament té la seu social Embutidos La Riera. 

Una mascareta per persona cada 15 dies

Segons s’exposa en la demanda judicial, malgrat la declaració de l’estat d’alarma que obligava a les empreses que podien treballar a seguir diverses mesures de prevenció per evitar contagis de Covid-19, a Embutidos La Riera «es seguia treballant com si aquesta malaltia pràcticament no existís». En concret, diu la demanda, no es guardaven les distàncies de seguretat mínima i l’empresa només facilitava una mascareta per persona cada 15 dies; en concret, cinc mascaretes per persona entre el 16 de març i el 19 de maig. I no s’havia informat a la plantilla ni de cap protocol específic ni d’instruccions ni directrius preventives clares. De fet, segons s'explica en la demanda judicial, fins el 27 d’abril, tres dies després de la primera sospita de Covid-19, el responsable de prevenció de riscos laborals no va anara a penjar cartells a l’empresa informant de les mesures d’higiene per prevenir contagis i no hi va posar dispensadors de sabó i gel hidroalcohòlic. A partir d’aquell mateix dia també una empresa externa va començar a anar a Embutidos La Riera a desinfectar zones comunes, vestidors, menjador i lavabos.
 

Pots amb cotna de porc i morro de porc envasat a Embutidos La Riera en un prestatge d'un supermercat Bon Preu Foto: Josep Comajoan


Des de fa mesos que Càrnies en Lluita, la COS i el grup municipal de Capgirem Centelles duen a terme una campanya de suport a Ester Codina, demanant que es declari nul el seu acomiadament i la seva readmissió a l’empresa on treballava des d’octubre de 2017. Les tres entitats han aprofitat la rellevància del grup Bon Preu Esclat per fer-li extensiva les seves reivindicacions apel·lant a la responsabilitat social del grup de distribució osonenc. De fet, algunes de les accions informatives les han dut a terme dins alguns dels establiments Bon Preu i Esclat, no sense algun enfrontament verbal amb el personal de seguretat, segons ha denunciat Càrnies en Lluita a les xarxes socials. Fins el moment, el grup Bon Preu Esclat no s’ha pronunciat públicament sobre la polèmica.

El manifest de Càrnies en Lluita, Capgirem Centelles i COS Osona-Ripollès -sindicat aquest últim on milita Ester Codina- acaba adreçant-se també a les persones que compren a Bon Preu i Esclat: «Si menges productes de Bon Preu/Esclat exigeix responsabilitat social corporativa per als treballadors de les empreses subministadores!».
 
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis.
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis. | Aleix Auber
Anna Pujol Navarro
La Universitat Autònoma de Barcelona s'emporta cinc dels set premis totals atorgats, en una edició amb trenta-set treballs presentats | L'acte compta amb una conversa sobre transició ecosocial i economia social i solidària amb Eva Vilaseca, de l'Assemblea Catalana per a la Transició Ecosocial
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Es programaran quatre activitats a Vilafranca del Penedès, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Sant Jaume dels Domenys | S'hi parlarà, entre altres temes, de transició energètica justa, de comunitats energètiques locals, de decreixement i d'activisme davant la injustícia social i ambiental
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica'
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica' | Oriol Clavera
Josep Comajoan Colomé
El llibre és fruit de gairebé 15 anys de fotografies d'Oriol Clavera al Pirineu català | Les fotografies busquen reflectir la relació entre l'home i la muntanya, i viceversa