Amb la salut de les nostres famílies no s'hi juga

Montse Castañé, delegada sindical de la COS i membre de Càrnies en Lluita, denuncia casos d'acomiadaments en càrnies d'Osona per haver demanat mesures de seguretat davant la Covid-19

«Ha passat, que sapiguem, a Costa Food, a Gurb, en el cas del treballador Abdul, i a Embotits Riera, a Centelles (proveïdor de Bon Preu), on han fet fora l’Ester per aquesta causa»

«En alguna empresa concreta, com ara Esfosa, la lluita sindical continuada ha donat els seus fruits i s’han pres les mesures adequades»

Unes pèrdues essencials

| 24/06/2020 a les 13:28h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, indústria càrnia, coronavirus, covid-19, acomiadaments, lluita sindical, seguretat laboral
Montse Castañé, en una roda de premsa davant l'empresa Costa Food de Gurb, denunciant la falta de mesures de seguretat davant la Covid-19
Montse Castañé, en una roda de premsa davant l'empresa Costa Food de Gurb, denunciant la falta de mesures de seguretat davant la Covid-19 | Càrnies en Lluita
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/06/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Crec que a les càrnies, pel fet d’haver-hi fred i humitat, el coronavirus es por escampar ràpidament. Per tant, amb una mascareta i uns guants com a protecció, no n’hi ha prou. Normalment, es treballa de costat, colze a colze. Per tant, calen totes les mesures de seguretat possibles.

D’altra banda, el patiment psicològic també és molt important. Moltes treballadores i treballadors tenim persones vulnerables a casa: avis, nens, malalts de risc... Això fa que el dia a dia es faci molt dur, per la por no només de posar-se malalt, sinó de transmetre-ho a la família. Si algun familiar nostre s’arribés a morir del virus, sempre ens quedaria la recança de si ha estat a causa de la nostra feina.

On estan les autoritats sanitàries i la inspecció de treball? Que comencin a fer la seva feina, que ja van molt tard. Que no juguin amb la salut de les nostres famílies. 

Tot i així, si les treballadores o treballadors demanen mesures de prevenció i seguretat sanitària a la feina pel risc de Covid, se’ls acomiada amb o sense explicacions. Això ha passat, que sapiguem, a Costa Food, a Gurb, en el cas del treballador Abdul, i a Embotits Riera, a Centelles (proveïdor de Bon Preu), on han fet fora l’Ester per aquesta causa. A Embotits Riera es va arribar a donar el cas que, un cop detectats quatre positius, simplement se’ls envia a casa amb una baixa mèdica i la resta de treballadors i treballadores continuen treballant, sense respectar cap quarantena. En un dels casos dels positius, fins i tot, no se l’envia a casa fins que acaba la feina del dia.

A alguns empresaris de les empreses càrnies no els importa gens ni mica la salut de les seves treballadores i treballadors; només volen produir, com més millor. Això és denigrant i vergonyós. La salut de les persones no té preu, i és un deure de la patronal vetllar-la. Volem totes les mesures de seguretat que calguin.

D’altra banda, en alguna empresa concreta, com ara Esfosa, la lluita sindical continuada ha donat els seus fruits i s’han pres les mesures adequades.

Lluitarem pels nostres drets, la nostra salut i la de les nostres famílies. La salut és un dret: no és un crim.
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»