Indústria càrnia

​Els treballadors de Le Porc Gourmet aproven anar a la vaga el 25 d’octubre

Gairebé 250 treballadors han votat a favor d’anar a la vaga per protestar, entre altres coses, per les condicions laborals a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga

Avui la direcció de l’empresa no ha deixat entrar a treballar al torn de la tarda després que els treballadors fessin ahir una protesta espontània que va afectar a la producció

Les amenaces i coaccions de tres directius d'Esfosa contra la COS arriben a judici

| 17/10/2017 a les 17:09h
Arxivat a: Setembre crític, indústria agroalimentària, indústria càrnia, Le Porc Gourmet, vaga, drets laborals
Un moment de l'assemblea d'aquest dimarts al migdia a Le Porc Gourmet
Un moment de l'assemblea d'aquest dimarts al migdia a Le Porc Gourmet | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/10/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet ha votat aquest dimarts al migdia gairebé per unanimitat anar a la vaga el pròxim 25 d’octubre. En concret, hi ha votat a favor 245 persones, 9 han votat en blanc i hi ha hagut 2 vots nuls. L’assemblea s’ha fet a l’aparcament de Le Porc Gourmet, a les portes de l’escorxador de Santa Eugènia de Berga, en un ambient d’indignació dels treballadors respecte la direcció de l’empresa. De fet, molts d’ells preguntaven als advocats de Càrnies en Lluita, que els han acompanyat durant l’assemblea, per què no es podia fer la vaga ja demà. Els cinc dies preceptius que hi ha d’haver entre l’avís de vaga i la vaga és el motiu que hagi de ser el dia 25.

La direcció de l’empresa avui no ha deixat entrar als treballadors del torn de tarda, després que ahir, en un ambient de molta crispació, alguns d’ells duguessin a terme una protesta espontània que va derivar, segons l’empresa, en una aturada que va afectar a la producció. Avui, segons els han dit, per curar-se en salut no han encarregat porcs per matar i per això no els han deixat entrar a l’escorxador, amb l’argument que no hi havia feina. Sí que se’ls ha demanat, a través d’alguns portaveus de la plantilla, si demà hi anirien. La resposta ha estat afirmativa, ja que ara els esforços es centraran en preparar la vaga del 25 d’octubre, dimecres de la setmana vinent. Abans, dissabte a les 6 hi ha convocada una assemblea al Casal Claret de Vic.
 

Toni Iborra, advocat de Càrnies en Lluita, explicant els terminis legals per convocar la vaga als treballadors Foto: Josep Comajoan


Més enllà de les condicions ja de per sí prou precàries, fruit del sistema de treball del sector, però també i molt especialment de la pràctica inexistència de drets laborals entre els treballadors de les anomenades falses cooperatives que operen en les càrnies, en les últimes setmanes s’havia agreujat un problema. Segons els treballadors, l’empresa ha intensificat el ritme de la cadena de treball, amb la qual cosa s’acaba la feina mitja hora abans, que queda suposadament sense retribuir. Així, s’incrementa el ritme de treball, amb els riscos que això pot comportar en un escorxador, i alhora la retribució disminueix. D’aquí les protestes d’aquest dilluns a la tarda, que no es van aconseguir fer extensives al torn del matí, que aquest dimarts ha treballat amb normalitat.

Després de ser informats dels terminis legals per a la convocatòria de vaga, l’assemblea ha aprovat tirar-la endavant el dia 25 d’octubre. No n’hi ha hagut prou, però, amb l’aprovació per assentiment, sinó que s’ha passat tot seguit a posar la plantilla en fila i, un per un, han anat votant ‘sí’, ‘no’, en blanc o un vot nul. 245 dels 256 treballadors que han votat ho han fet a favor de la vaga del dia 25. Amb la convocatòria de vaga sobre la taula, que es formalitzarà demà mateix davant l’administració competent, l’assemblea de treballadors i Càrnies en Lluita esperen poder asseure’s amb els representants de l’empresa, tant Le Porc Gourmet, que és qui a la pràctica fixa les condicions de treball, com TAIC i Clavial, les dues cooperatives de la qual consten oficialment com a socis la pràctica totalitat dels treballadors de l’escorxador osonenc.
 

Un treballador mostra orgullós el seu vot afirmatiu a favor de la vaga del 25 d'octubre


Durant les pràcticament dues hores que ha durat l'assemblea de treballadors d'avui a l'aparcament de Le Porc Gourmet no han faltat moments de tensió. Primer, després que el torn de la tarda sabés que no se'ls deixaria entrar a treballar, en el que consideraven una represàlia per la protesta d'ahir. Després, en en arribar la informació, que finalment no s'ha acabat de confirmar, que s'allargava dues hores el torn del matí. Sí que durant una estona s'ha retingut els treballadors dins, segons Càrnies en Lluita amb l'objectiu que no coincidissin en l'assemblea amb el torn de la tarda, que igualment s'ha esperat fora.

Al final, poc abans de les tres s'ha deixat passa pel torn d'accés a l'interior de l'escorxador als treballadors del torn de la tarda. És aleshores quan se'ls ha informat que no hi havia feina perquè no s'havien portat porcs, i se'ls ha demanat un compromís d'anar demà a treballar. Diversos treballadors han fet saber el seu descontentament per haver d'esperar una setmana a fer la vaga.
 

Treballadores de Le Porc Gourmet durant la llarga espera per veure si podien entrar a treballadr Foto: Josep Comajoan


Si bé el dret de vaga va saltar de la modificació de la Llei de Cooperatives aprovada el març passat al Parlament, des de Càrnies en Lluita es considera que és un «dret universal» que empara tots els treballadors, siguin assalariats o socis treballadors de cooperatives. L’aplicació de les millores contemplades a la nova llei de Cooperatives, per igualar a la pràctica els drets dels treballadors autònoms que treballen en aquestes falses cooperatives del sector carni amb els dels que ho fan pel règim general de la Seguretat Social, és una assignatura pendent, tant de les empreses com de l’administració. 
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»