El Diacrític

No som pedres

Article de Roser Iborra sobre la falta de reacció de la població d’Occident davant el genocidi de Gaza

«Potser la història dirà que vam ser hipòcrites i cruels, covards, com aquella gent que vivia al voltant dels camps d’extermini, durant la segona guerra mundial, i que no van veure res. O no van voler veure res»

​Gaza després de la treva: genocidi anunciat i silenci internacional

| 20/05/2025 a les 18:07h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, Gaza, Palestina, genocidi
Concentració per demanar que s'aturi el genocidi a Gaza, aquest dilluns a Vic
Concentració per demanar que s'aturi el genocidi a Gaza, aquest dilluns a Vic | Steve Cedar
Em penso que el cor se’m va tornant de fusta. O de suro. Agònic.

Sento notícies terribles, veig que el genocidi de Palestina dura i dura, amb impunitat internacional, amb imatges terribles que ja em costa de voler veure, perquè s’assemblen massa a una pel·lícula de terror.

Potser la història dirà que vam ser hipòcrites i cruels, covards, com aquella gent que vivia al voltant dels camps d’extermini, durant la segona guerra mundial, i que no van veure res. O no van voler veure res.

El dolor se m’ha esmussat i ja no puc plorar, ni imaginar que els nens moren de debò, abans i després de les notícies: aquesta nit, ara mateix, demà, i no pas tan lluny.

Per què callem? Potser pensem que no servirà de res, excusa de mal pagador. Des d’on som, no pas tan lluny d’aquesta massacre continuada, podem sumar-nos a la indignació col·lectiva. Fer alguna cosa, dir alguna cosa, és molt millor que no fer i no dir res.

Van florint les flors, durant aquesta primavera exultant que combina tots els matisos del verd... i em pregunto si a Gaza queda algun arbre, algun racó de flors sota el cel amenaçador, i no pas de pluja.

Perquè l’agonia no acaba, en aquesta tomba oberta que farà també els nostres dies irrespirables.

Sabem el nom de molts dels nens morts. Si en dèiem cinc, o deu, a cada plaça, si els cridàvem, si els escrivíem a les parets, potser ens tremolaria la veu i reviuríem els nostres cors, inerts.

Perquè no som pedres. Tenim, encara, ulls, orelles, veus. Paraules per dir i cap per recordar. Tenim, encara, sostre, precari o no. Tenim aigua. Tenim, poc o molt, menjar.

Que la indiferència no ens guanyi, que cap dolor no ens sigui indiferent, que deia Mercedes Sosa. 

Que la prudència no ens faci traïdors.
Alguns dels fruits silvestres comestibles.
Alguns dels fruits silvestres comestibles. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
El projecte Plantes Oblidades recupera l’ús de cinc fruits per al seu aprofitament alimentari | El foment de l’economia rural, la millora de la biodiversitat forestal i l’increment de la resiliència davant el canvi climàtic en són els tres eixos principals
El projecte d'Hernani Burujabe serà un dels que es donaran a conèixer al congrés.
El projecte d'Hernani Burujabe serà un dels que es donaran a conèixer al congrés. | Hernani Burujabe
Serà una jornada d’intercanvi, col·laboració i acords entre els agents que impulsen la transició ecosocial | El congrés es desenvoluparà durant el matí del 18 de juny a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV)
Una de les activitats inicials s'ha portat a terme a Olius, al Solsonès.
Una de les activitats inicials s'ha portat a terme a Olius, al Solsonès. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Itinerants per diferents comarques de la Catalunya, les activitats són organitzades per les entitats de la Taula Estratègica de Cultura | El cicle vol afavorir la cultura arrelada, la dinamització cultural i l’enxarxament entre projectes