En moviment

Festival FESC'24: cultura, festa, economia solidària i transformació social al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona

L'antiga Fira d'Economia Solidària es reconverteix en el Festival FESC'24 per apropar l'economia solidària a un públic més ampli

És aquest de setmana i constarà d'una àmplia programació d’activitats lúdiques, culturals i gastronòmiques

​La FESC recupera la presencialitat com a gran punt de trobada de l’economia solidària catalana

| 17/10/2024 a les 19:00h
Arxivat a: En moviment, FESC, Festival FESC'24, Festival FESC, XES, economia social i solidària, economia solidària, cooperatives, cooperativisme, Esperanzah!, Festival Esperanzah!, món cooperatiu
El Festival FESC'24 ha dissenyat un programa adreçat a tot tipus de públics
El Festival FESC'24 ha dissenyat un programa adreçat a tot tipus de públics
Aquest  cap de setmana del 19 i 20 d’octubre, el Parc de l’Estació del Nord de Barcelona serà l’escenari del Festival de l’Economia Solidària de Catalunya (Festival FESC'24), organitzat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). El Festival convida a la ciutadania a descobrir i gaudir de l’economia solidària a través d’una àmplia programació d’activitats lúdiques, culturals i gastronòmiques. L'accés al Festival és lliure i gratuït.

El Festival FESC'24 s’adreça a un públic ampli amb l’objectiu d’apropar l’economia solidària a persones que encara no hi estan familiaritzades. La programació inclou activitats pensades per a totes les edats, des de jocs i dinàmiques participatives fins a actuacions musicals i artístiques. L’exposició central del festival, «Quan allò quotidià esdevé extraordinari», s’estructura en cinc esferes geodèsiques que proposen un recorregut interactiu i immersiu pels valors i pràctiques de l’economia solidària, posant de relleu àmbits com el consum, la cultura i l’educació, el treball, l’habitatge o les cures.

Programació artística i lúdica per a tots els públics

El festival oferirà un ventall d’activitats variades: tallers, converses, tastos de productes, audiovisuals, instal·lacions interactives, jocs i gimcanes, entre d’altres, La música i l’art seran protagonistes amb actuacions musicals, teatrals i de màgia a càrrec d’artistes que comparteixen els valors de la sostenibilitat i la transformació social.

Gràcies a una aliança amb el Festival Esperanzah!, que aquest any no es podrà dur a terme, hi haurà un escenari Esperanzah! al Festival FESC’24. Aquest acord és fruit d’un camí compartit durant anys, basat en els valors comuns de transformació social, justícia i economia solidària que tant Esperanzah! com la FESC defensen. Aquesta col·laboració es materialitzarà en l’escenari Esperanzah! dins el Festival FESC’24, que oferirà les actuacions musicals centrals del Festival el dissabte 19 d’octubre al vespre, amb Belén Natalí i Boom Boom Fighters.
 

Espai gastronòmic en una edició anterior de la FESC


Abans d’aquestes actuacions musicals tindrà lloc el podcast en directe sobre esdeveniments culturals des de l’economia solidària: «Transformant la festa!». Estarà conduït per la comunicadora i creadora de contingut digital Laura Grau i comptarà amb la participació del músic Guillem Simó (Adala); Violeta Palazón del Festival La Regadora i cocreadora de la «Guia per la Transició Ecosocial dels esdeveniments i festivals culturals» del Teler Cooperatiu; Jordi Campamà (Kampa) del Festival Esperanzah! i una representant del Festival FESC.

Economia solidària a través del joc: 'Social Fantasy: l’Escamot Rebel'

Entre les novetats destacades del Festival, es presentarà per primer com el videojoc Social Fantasy: l’Escamot Rebel, desenvolupat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. Sota la premissa que un monstre omnipresent amenaça el món, les persones que hi juguin tindran l’oportunitat d’unir-se a l’escamot de rebels que poden aturar-lo. Una aventura de superació de proves per aconseguir equipació i superar els obstacles inesperats que anirà posant el monstre, tot mantenint els punts d’alegria de l’inici de l’aventura.

Durant els dos dies el festival comptarà amb un mercat de productes de l’economia solidària, amb més de 30 parades que oferiran productes tèxtils, cosmètics, culturals i d’alimentació. També s'hi podrà gaudir de gastronomia solidària a l’espai de restauració. D’altra banda, la desfilada de roba sostenible de LaCoordi (Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques) demostrarà un any més que la moda ètica i respectuosa amb el medi ambient és possible a ritme de dansa urbana.
 

El Festival inclourà un mercat de productes de l'economia solidària


Un festival possible gràcies a la implicació de més de 50 entitats

La realització del Festival FESC'24 ha estat possible gràcies a la implicació de més de 50 entitats i un gran nombre de persones voluntàries, que han treballat de manera col·lectiva per crear un esdeveniment transformador i accessible per a tothom.

Aquest nou format de Festival arriba després d’11 edicions prèvies de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya, organitzada també per la XES i que enguany es reinventa en forma de festival per trencar barreres i apropar l’economia solidària a un públic més ampli.
   
«Li falta un tobogan»

Com a part del marxandatge del Festival FESC'24 s'ha produït una samarreta amb el lema «Li falta un tobogan», frase de la tornada de la famosa cançó de Zoo Tobogan, amb el vist i plau i l'entusiasme de la banda.

S'ha escollit el lema «Li falta un tobogan» per a aquesta samarreta perquè, igual que la cançó de Zoo denuncia l'excés i el luxe desmesurat de les grans elits, el Festival FESC'24 reivindica una economia solidària i justa, que posa les persones i el planeta al centre, en lloc dels interessos d'uns pocs privilegiats. Aquest lema reflecteix el rebuig al capitalisme i l'aposta per un futur més igualitari i sostenible.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Aleix Auber
Recull d'imatges d'Aleix Auber a la manifestació contra el tancament del Casal Popular La Metxa | Un clam popular va omplir els carrers de Ripoll amb proclames antifeixistes contra el govern municipal de Sílvia Orriols, assenyalada per perseguir administrativament l'activitat del casal popular
Isaac Peraire i Mariona Font.
Isaac Peraire i Mariona Font. | Sara Blázquez
Josep Comajoan Colomé
Entrevista al president del consell rector Isaac Peraire i a la coordinadora de la cooperativa Mariona Font | Cuidem Lluçanès és una cooperativa de consum que ofereix serveis de cures a persones grans que puguin tenir dependències amb condicions de treball dignes i segures
Ermen Llobet és enginyer expert en energies renovables.
Ermen Llobet és enginyer expert en energies renovables. | Sara Blázquez
Josep Comajoan Colomé
La cooperativa de segon grau Osona Energia va néixer per concentrar els recursos tècnics professionalitzats per donar suport a les comunitats energètiques | El projecte va començar l’any 2022 a Osona amb quatre cooperatives