En Moviment | Cooperativisme

​La Fira d’Economia Solidària de Catalunya fa 10 anys i recupera la presencialitat

Més de 140 entitats i empreses de tots els sectors exposaran el 23 i 24 d’octubre a la FESC d'aquest any

L'informe de Balanç Social 2021 indica que l'economia solidària està creixent a tots nivells: en organitzacions, en base social i en generació d’ocupació i d’ingressos

Més de 15.000 visites a la primera Fira d’Economia Solidària de Catalunya en format virtual

| 14/10/2021 a les 20:10h
Arxivat a: En moviment, FESC, Fira d'Economia Solidària de Catalunya, economia social, economia solidària, món cooperatiu, cooperativisme, XES, Xarxa d'Economia Solidària, Eva Goenaga, Anna Fernández, Guillem Subirachs
Anna Fernández, Eva Goenaga i Guillem Subirachs, a la presentació de la FESC 2021
Anna Fernández, Eva Goenaga i Guillem Subirachs, a la presentació de la FESC 2021 | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/10/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) arriba a la desena edició. Ho fa recuperant la presencialitat el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre, però després d’una primera inauguració del dia 17, quatre dies d’activitats en línia i una festa d’aniversari el dia 22. Deu anys després, la FESC s’ha consolidat com una cita imprescindible de construcció de mercat social.

Aquest dimecres s’ha fet a la sala polivalent del Grup ECOS de Barcelona la roda de premsa on s’han explicat les novetats d’aquesta edició, s’ha fet balanç d’aquests deu anys i s’han presentat els primers resultats de la campanya del Balanç Social 2021. El seu coordinador, Guillem Subirachs, ha avançat que l’economia social i solidària (ESS) «està creixent a tots els nivells: en número d’organitzacions, en volum de base social, en generació d’ocupació i d’ingressos».  Per fer-nos una idea de la magnitud podem aproximar l’ESS a partir de les 344 entitats que estan adherides a la XES, la xarxa d’economia solidària. Aquestes 344 organitzacions tenen una base social de 242.000 persones, generen 9.100 llocs de treball i generen uns ingressos anuals per valor de 325 milions d’euros. 

Anna Fernández, co-coordinadora de la FESC 2021 ha posat en valor els deu anys de la fira, «la idea va sorgir en plena crisi econòmica i del capitalisme, amb la voluntat d’oferir un espai que apropés l’ESS a la ciutadania, les alternatives que té a l’abast per canviar hàbits de consum i formar part de la construcció d’una transformació socioeconòmica i les propostes del moviment». Fernández també ha destacat la coherència en el missatge en favor d’un altre tipus d’economia, alhora que es mostrava que aquesta economia ja és present en bona part dels sectors d’activitat. «Deu anys més tard, ens hem consolidat com un espai de referència anual per a mostrar la riquesa del teixit empresarial i productiu de l'economia solidària al nostre país i oferir un espai de debat i reflexió amb un programa de continguts extens sobre les propostes pràctiques en diferents sectors d'activitats i reptes de futur en la transformació social que proposem».
 

Imatge de la FESC 2012, la primera edidició de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya Foto: XES


La primera FESC portava com a subtítol Una economia al servei de les persones, amb l’objectiu de mostrar que l’economia solidària proposa una alternativa a les nostres necessitats quotidianes i que aborda des de la producció, a la distribució, el consum o el finançament. En les següents edicions s’han tractat temes com l’abast i enxarxament territorial, la sostenibilitat de la vida, les economies comunitàries, les sobiranies, la defensa de la democràcia o la transició ecosocial. Aquest any, el lema «Desfes-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària» vol trencar la dicotomia on cal escollir entre l’economia i la vida, ja que l’ESS proposa un model on l’economia està al servei de la vida. 

El dia 17, la inauguració amb Silvia Federici i Marina Garcés

Aquest diumenge dia 17 arrenca la desena edició. Aquest 2021 la Fira presenta alguns canvis respecte a edicions anteriors. D’una banda, el format, que deixa de ser només presencial durant el cap de setmana i s’amplia a un registre virtual a partir de la inauguració, que serà el dia 17 al Canòdrom, a Barcelona, amb la presència de Silvia Federici i Marina Garcés, «la virtualitat facilita la participació», diu Eva Goenaga, l’altra coordinadora de la FESC 2021. 
 

Un moment de la presentació de la FESC 2021, aquest dimecres al Grup ECOS a Barcelona Foto: Sara Blázquez


El dia 22, la festa per celebrar el desè aniversari de la FESC serà el tret de sortida de la fira presencial dels dies 23 i 24 al recinte Fabra i Coats de Barcelona. Ara bé, també serà diferent, ja que totes les expositores es trobaran a l’aire lliure, per tal de mantenir la seguretat sanitària. És per aquest motiu que n’hi haurà menys que altres anys, de la mateixa manera que també s’han reduït el nombre d’activitats presencials (tot i que s’emetran en streaming). Això sí, perquè tothom tingui opció de participar-hi, les activitats s’han treballat prèviament per sectors. En total, es faran 25 activitats, tres de les quals seran virtuals. 

Goenaga ha destacat les més de 140 entitats inscrites i, com a novetat, una sessió que es farà el divendres 22 al matí, a la Fabra i Coats, amb les administracions públiques. Es titula «Polítiques públiques: espai de trobada entre administracions i entitats de l’ESS», «la idea és afavorir contractacions i vincles. Esperem que les trobades funcionin molt bé i poder-ho repetir», diu Goenaga. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»