En Moviment | Fira d'Economia Solidària de Catalunya

La FESC 2019 es proposa obrir-se a nous públics interessats en alternatives de consum i en empreses que posin la vida al centre

La VIII Fira d’Economia Solidària de Catalunya comença aquest divendres dia 25 al Recinte Fabra i Coats de Barcelona

La Fira comptarà amb més de 200 entitats participants, una vintena d’activitats culturals i familiars i més de 80 presentacions, taules rodones, tallers i ponències

Banca, telecomunicacions i energia ètiques capten l'atenció dels visitants de la Fira d’Economia Solidària

| 24/10/2019 a les 22:27h
Arxivat a: En moviment, XES, economia social, FESC, cooperativisme, economia social i solidària, economia solidària, Fira d'Economia Solidària de Catalunya
Un moment de la FESC 2018
Un moment de la FESC 2018 | XES
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/10/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest divendres 24 d’octubre comença al Recinte Fabra i Coats de Barcelona la VIII Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. Un any més, la FESC serà l’aparador de l’economia social i solidària de Catalunya i un espai que donarà resposta a la demanda de la ciutadania de trobar alternatives ètiques, sostenibles i arrelades al territori. En un moment com l’actual, la FESC vindica l’economia solidària com un espai de resistència davant la retallada de drets i llibertats, especialment evident en els últims temps. 

Després de rebre 11.000 visitants a l’edició de l’any passat, la Fira vol fer aquest any un salt d’escala i ampliar el públic assistent, obrint-se a aquelles persones que, en el context actual, busquen alternatives de consum i tenen ganes d’un canvi en la seva vida quotidiana cap a iniciatives que posin la vida al centre i amb projectes locals arrelats al territori.
 

Una de les entitats expositores a la FESC 2018 Foto: XES


En aquest sentit, una de les novetats de la vuitena edició de la FESC és el nou espai dedicat al consum responsable. En aquesta zona hi haurà l’espai Pam a Pam, projecte que aglutina alternatives de consum de tot el territori català. També s’hi podran trobar alternatives d’estalvi i de gestió de banca amb principis ètics, o hi haurà la família Opcions, una iniciativa líder a Catalunya que promou el consum conscient i que, juntament amb les seves sòcies, assessoraran les persones visitants en el salt a un altre tipus de consum en els camps de l’energia, amb Som Energia; de les telecomunicacions, amb Som Connexió; de la mobilitat, amb Som Mobilitat i de les assegurances, amb Arç Cooperativa.

Espai de resistència i creació d’alternatives al capitalisme

La FESC 2019 comptarà amb més de 200 entitats participants, una vintena d’activitats culturals i familiars i més de 80 presentacions, taules rodones, tallers i ponències, que ompliran el cap de setmana de debat i reflexió. En la present edició, Andalusia serà la nació convidada i la ponència inaugural anirà a càrrec de l’economista activista Arcadi Oliveres. La FESC serà, un any més, el gran aparador d’opcions crítiques amb el model capitalista que aposten per una economia al servei de la comunitat, la democràcia, l’autogestió i el medi ambient.


L’edició d’enguany, sota el lema L'economia ha canviat. I tu, a què aspires?, posa el focus en l’economia social i solidària com a espai de creació i resistència a les amenaces del model capitalista, en un context d’auge dels moviments feminista i d'emergència climàtica, però també de l’extrema dreta tant a nivell estatal com mundial, així com de retallada de drets i llibertats. 

El contingut de la FESC girarà al voltant de tres eixos: la resistència, és a dir, l’anàlisi crítica de la realitat i la defensa dels drets col·lectius; la creació, com a constructora d’alternatives que posen l’economia al servei de les persones i del medi ambient, i l’avanç, això és, generar debats estratègics sobre el creixement del moviment perquè sigui emancipador i s’estengui.

En aquesta vuitena edició, la imatge del cartell de la FESC 2019 fa referència a la societat de consum dels anys 50 i s’inspira en la publicitat de l’època, que mostrava la dona des d’una òptica masclista. El cartell s’apropia d'aquesta estètica per explicar que el model econòmic ha canviat i que existeixen alternatives per aconseguir una economia més justa, igualitària i que posi les persones al centre.
 

Víctor Giménez, Alba Hierro, coordinadors de la FESC 2019 i Guillem Subirachs, tècnic de la XES Foto: Sara Blázquez


La FESC 2019 gira al voltant de les resistències i Andalusia viu ara mateix un moment polític complicat i volem visibilitzar les iniciatives de resistència andaluses. Més enllà del conegut projecte d’autoocupació cooperativa de Marinaleda, el cooperativisme d’aquest territori té un llarg recorregut històric i forma part de l’ADN de l’economia transformadora més coneguda de la península. És per això que enguany Andalusia serà la nació convidada a la Fira d’Economia Social de Catalunya. A la FESC s’hi podran conèixer les seves organitzacions d’economia social i solidària; compartir-hi estratègies, reptes i propostes. 

Novetats de l’edició 2019

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és la implementació de noves mesures d’ambientalització fruit de les propostes de la comissió d’ecologia de la XES. Entre aquestes mesures destaquen la distribució de gerres d’aigua per evitar el consum de plàstic i dos banys ecològics secs. A més, es farà una estimació de les emissions produïdes per la fira i, per compensar-se la petjada ecològica, es destinaran recursos a la plataforma Rebrotem, que té per objectiu reviure i repensar la Ribera d'Ebre i altres zones afectades pels incendis forestals.

En la vuitena edició, la fira aposta per la cultura i ofereix una vintena de propostes culturals, entre les quals destaquen els concerts de Say It Loud, amb la presència del duet nord-americà de hip-hop polític Rebel Diaz, i Joan Colomo, així com també la connexió amb Sant Andreu a través d’una deriva sonora per les zones verdes del barri i una proposta experimental amb gravacions dels seus espais de resistència.  
 

Un altre moment de la FESC 2018 Foto: XES


Enguany, l’acte inaugural trencarà amb les edicions anteriors, ja que serà un monòleg a càrrec de les humoristes Ana Polo i Oye Sherman, en què explicaran com veuen el moviment de l’economia social i solidària des de fora.  La inauguració serà el divendres 25, però serà el dissabte 26 i el diumenge 27 quan es farà el gruix d’activitats i mostres de la FESC. El dissabte a la tarda la fira farà una aturada de tres hores per facilitar l’assistència a la manifestació «Mobilitzem-nos per la llibertat». 

Un 64% de dones en les estructures de decisió de l’economia solidària

Durant la FESC també es presentarà l’Informe del Mercat Social que elabora la XES. Guillem Subirachs, tècnic de Balanç Social de la XES, va avançar-ne algunes des les dades principals en la presentació de la FESC que va fer-se dilluns a Barcelona. Segons Subirachs, «l’impacte de l’economia solidària no para de créixer, tant en base social com en llocs de treball i ingressos». En aquest sentit va indicar que les 261 entitats sòcies de la XES donen servei a una base social de 186.000 persones, generen una ocupació de 6.300 llocs de treball i uns ingressos de 221 milions d’euros anuals. 

La presència femenina també és alta, no només amb un 64% de dones en l’estructura laboral, sinó també amb el mateix percentatge, un 64% de dones en les estructures de presa de decisions de les empreses i entitats. La forquilla salarial entre el sou més alt i el més baix en les empreses de l’economia solidària també és molt estreta, amb una mitjana de l’1,8. Un 79% de les empreses i entitats de l’economia solidària intercoopera compartint projectes amb d’altres que ofereixen els mateixos productes o serveis. «Això demostra que la competència no és necessària», segons Subirachs, que va afegir que «l’horitzontalitat i la responsabilitat col·lectiva són altres aspectes que defineixen l’economia solidària».
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Les activitats de la Comunalitat en els dos primers anys han arribat a més de 3.000 persones | La Comunalitat ha fet en aquests dos anys gairebé mil hores d’acompanyament a projectes