En Moviment | Comunitats energètiques

​Neix CEL Coop, un segell per impulsar les comunitats energètiques locals cooperatives

Una quarantena de cooperatives uneixen esforços per oferir un acompanyament integral a totes les persones i entitats que vulguin crear una Comunitat d'Energia Local (CEL) cooperativa

Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s'ajusta a l'hora de crear una comunitat energètica local

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat

| 03/03/2024 a les 17:15h
Arxivat a: En moviment, món cooperativa, comunitats energètiques, comunitats energètiques locals, energies renovables, energia fotovoltaica, Cel Coop, Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, coopearatives, cooperativisme, transició energètica, transició ecosocial, energia neta, sobirania energètica, món cooperatiu
Procés d'instal·lació de plaques solars a la teulada d'un edifici
Procés d'instal·lació de plaques solars a la teulada d'un edifici
Impulsar les comunitats d’energia local en forma de cooperativa, avançar cap a la transició ecosocial i guanyar justícia energètica. Aquests són els tres objectius principals que han dut una quarantena de cooperatives  a crear el segell de qualitat CEL Coop. Sota aquesta marca, sumaran esforços per oferir un acompanyament integral a totes les persones i entitats -públiques o privades- que vulguin crear una Comunitat d'Energia Local (CEL) cooperativa o que ja estiguin en procés de constitució. 

La iniciativa arriba en un moment en què, a Catalunya, cada cop hi ha més CEL. Es tracta d'iniciatives col·lectives que neixen amb la fita de generar energia renovable -elèctrica o tèrmica- i destinar-la a l'autoconsum, a entitats que tenen necessitats energètiques o a col·lectius que es troben en risc de pobresa energètica.
 
“Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s’ajusta a l’hora de crear una comunitat d’energia local”, afirma Moisès Martínez Fèlix, un dels impulsors del segell i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Les cooperatives i les CEL comparteixen la majoria dels valors, com l’autoajuda, l’autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat, la solidaritat i l’ambició de promoure una transformació ecosocial al territori. Les CEL cooperatives són entitats obertes i participatives que poden generar energia neta; reduir la factura elèctrica i el risc d’oscil·lacions en el preu de l’energia; gestionar democràticament l’energia que s’autogenera, i treballar per la justícia social energètica.

A partir d’ara, a més, aquestes iniciatives ciutadanes que es trobin en procés de creació o consolidació podran gaudir dels serveis de consultoria tècnica, d’instal·lació, de gestió energètica i d’acompanyament legal, financer o social que ofereixen les cooperatives membres del segell CEL Coop.

A Catalunya ja hi ha un centenar de comunitats energètiques

Actualment, a Catalunya hi ha més de 100 comunitats energètiques que ja funcionen o que es troben en procés de creació, de les quals 49 han iniciat el procés per consolidar-se com a cooperatives. Bon part d'elles són a la comarca d'Osona, on sota el paraigua d'Osona Energia, han accelerat el procés de creació d'una comunitat energètica local en cada municipi de la comarca. Una de les primeres va ser Balenyà Sostenible, la comunitat energètica de Balenyà, que impulsa instal·lacions fotovoltaiques a diferents equipaments municipals, així com un cotxe compartit, diversos punts de càrrega de cotxe, i una xarxa de calor i fred basada en energia geotèrmica.

Aquestes iniciatives col·lectives locals s'espera que esdevinguin clau els anys vinents per afavorir la transició d’un model energètic centralitzat –oligopòlic– cap a un model més descentralitzat i autogestionari. Són, en definitiva, un mitjà per lluitar contra la pobresa energètica, que permet una certa sobirania energètica, un aprofitament directe dels recursos propis i una millora en la democratització de la gestió de l’energia.
 

Trobada de les comunitats energètiques agrupades en el projecte de Som Comunitats, el setembre passat a Manresa


Si bé les grans companyies elèctriques no han perdut el temps i també han començat a promoure iniciatives amb l'etiqueta de comunitats energètiques, aquestes no segueixen els valors essencials de les CEL. Les CEL es basen en la gestió comunitària i en la generació d'energia a escala local, principis que no sempre són compatibles amb els models de les grans empreses i que, en canvi, les cooperatives sí que es comprometen a fomentar.

Som Comunitats es marca l'objectiu d'activar un miler de comunitats energètiques

L'aparició de CEL Coop coincideix amb el temps amb altres iniciatives igual o més ambicioses també impulsades des del món cooperatiu. És el cas, per exemple, de Som Comunitats, que l'octubre passat va iniciar la campanya per activar un miler de comunitats energètiques locals a la pràctica totalitat de municipis, barris de grans ciutats i polígons industrials de Catalunya. A través del mapa del web de la campanya, tothom qui vulgui participar d'una comunitat energètica del seu barri o municipi s'hi pot inscriure.

Som Comunitats és una iniciativa promoguda per les cooperatives Som Energia, Som Mobilitat, Coopdevs i ePlural, que a la seva vegada agrupa a EPI, Arkenova, Suno i Tàndem Social. Amb el suport del Programa Singulars del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, treballa per cobrir les necessitats de les comunitats energètiques en tot el seu cicle de vida a través de recursos i assessorament. Entre els serveis que s'ofereixen hi ha el desenvolupament d'una plataforma digital perquè cada comunitat energètica gestioni els seus serveis comunitaris i energètics com ara, plaques solars, vehicles elèctrics, auditories sobre estalvi energètic, etc.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»