En Moviment | Memòria cooperativa

Llavors, nova col·lecció de llibres sobre cooperativisme de la Fundació Roca Galès

Els dos primers volums seran sobre les cooperatives d'ensenyament entre els anys seixanta i inicis del segle XXI, i sobre les cooperatives agràries entre 1976 i el tombant de segle

La Fundació Roca Galès ha obert una convocatòria per escollir les persones que escriuran els dos llibres

Un llibre recupera la història del moviment feminista cooperatiu català dels anys trenta

| 27/11/2023 a les 20:10h
Arxivat a: En moviment, Fundació Roca Galès, cooperativisme, cooperativisme d'ensenyament, cooperativisme agrari, memòria cooperativa, llibres, història, cooperatives, economia social i solidària, món cooperatiu
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/11/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Roca Galès ha obert una convocatòria adreçada a persones interessades a escriure els dos primers llibres de la seva nova col·lecció de llibres Llavors sobre cooperativisme, una col·lecció que explicarà l’evolució de les diverses branques del cooperativisme català des del final de la dictadura franquista o la transició fins a finals del segle passat o principis d’aquest.

La convocatòria cerca, per una banda, persones autores que escriguin un llibre sobre les cooperatives d’ensenyament catalanes durant el període comprès entre el final de la dècada de 1960 i els inicis d’aquest segle XXI, i per l’altra, per escriure un llibre sobre les cooperatives agràries catalanes durant el període comprès entre el 1976 i el tombant de segle. La Fundació Roca Galès publicarà les dues obres dins la seva nova col·lecció Llavors.

A aquesta convocatòria, que ja és oberta, poden presentar-s'hi persones, de manera individual o en grup, que siguin periodistes, historiadores, sociòlogues o expertes en cooperativisme. Només es podrà optar a presentar-se per fer un dels dos llibres, sigui el de cooperativisme d’ensenyament, sigui el de cooperativisme agrari.

El contingut de cada llibre haurà de seguir diferents criteris. Per una banda, la història ha de ser col·lectiva, no pas una història de personalitats. També tenir un enfoc feminista, en què les dones apareguin, almenys, en paritat amb els homes, i en què, si de cas, la seva absència i subalternitat de rols s’expliqui com una conseqüència de la ideologia patriarcal, també dins del cooperativisme. Així mateix, es demana que se li doni en enfoc social, posant l’accent en les cooperatives per sobre de les federacions i les administracions. I finalment, una anàlisi vinculada amb l'actualitat, donant una rellevància especial a aquells fets i debats que poden ajudar el moviment cooperatiu actual.

Les persones interessades hauran d’enviar al correu electrònic [email protected], el seu currículum, una carta de trajectòria i motivació, així com afegir-hi un incipient esquema de treball sobre el llibre, abans del 30 de novembre de 2023. Tota la informació, les característiques dels treballs, els terminis, etc. es poden trobar a les bases de la convocatòria.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»