En Moviment | Economia social i solidària

El diari Jornal.cat celebra el seu primer aniversari amb un programa de ràdio sobre comunicació amb valor

A la taula rodona hi participaran representants de les cooperatives La Sembra, El Far Cooperatiu, Pol·len Edicions i Dies d’agost

La jornada d’aquest dijous és el punt d’arrencada d’un nou projecte de La Sembra centrat en la reflexió pausada entorn de la comunicació amb valor

En defensa del periodisme lliure i autogestionat

| 31/01/2024 a les 19:00h
Arxivat a: En moviment, Jornal.cat, Jornal, periodisme, economia social i solidària, comunicació, comunicació amb valor, cooperatives, cooperativisme, món cooperatiu
Reunió de treball a la redacció de Jornal.cat
Reunió de treball a la redacció de Jornal.cat
Jornal.cat, que es defineix com el diari digital de l’economia social i solidària, celebra el seu primer any de vida aquest dijous 1 de febrer a l’ETSAV, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la UPC, a Sant Cugat del Vallès. Ho fa a través de l’acte «Comunicació amb valor. Creem comunitats conscients i cohesionades», una jornada de ràdio en viu per reflexionar sobre com la comunicació pot esdevenir una eina per millorar les realitats de les persones.

Segons Aina Serra, directora de Jornal.cat, «en un context d’intoxicació informativa pensem que és imprescindible que ens qüestionem quin rol volem jugar els agents que comuniquem». Per una banda, afegeix, «per tenir en compte com creem una societat més cohesionada, que és la clau de la transformació social». També, però, «per prendre consciència sobre quin és l’impacte de la comunicació que fem, tant a nivell ambiental com social».

A l’acte, organitzat conjuntament amb el pol cooperatiu La Politja, s’hi ha convidat diferents persones d’altres cooperatives de l’àmbit de la cultura i la comunicació. Moderades per la mateixa Aina Serra, participaran en la taula rodona Núria Loras, d’El Far Cooperatiu; Josep Comajoan, de Dies d’agost i Setembre; Jordi Panyella, de Pol·len Edicions i l’Institut de l’Ecoedició, i Sílvia Llombart, de La Sembra, cooperativa aquesta última editora de Jornal.cat.

A través de les seves aportacions es debatrà sobre l’ús de l’humor, la representació de les diversitats, la petjada ecològica de comunicació, el fenomen de la infoxicació, el periodisme com a qüestionador del sistema, la divulgació de nous imaginaris i marcs mentals i els indicadors de la comunicació amb valor.
 

Per celebrar el primer aniversari de Jornal.cat, també es comptarà amb la presència de la subdirectora general d'Economia Social i Solidària i Cooperatives de la Generalitat, Roser Hernández; el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Guillem Llorens, i el tinent d'alcalde de Sant Cugat del Vallès de Drets, Dinamització de la Ciutat, Comerç i Seguretat, Bernat Picornell. Juntament amb el director de l’ETSAV, Pere Fuertes, donaran el punt de vista institucional a la jornada. L’acte es clourà amb un brindis i un pica-pica amb productes locals de Collserola.

Aquesta jornada ha de marcar el punt d’inici d’un nou projecte impulsat per La Sembra centrat en la reflexió pausada sobre la comunicació amb valor. Recorregut en el qual també comptaran amb la col·laboració de Dies d’agost, cooperativa editora de Setembre. L’objectiu és construir un marc teòric i metodològic que estableixi la rellevància de comunicar amb objectius de transformació social des de l’expertesa, la qualitat i la professionalitat, i també des la coneixença, els vincles i l’escolta als territoris i col·lectius i el compromís amb les lluites socials.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»