En Moviment | Economia social i solidària

​PratSubirà: cooperativa, tradició i modernitat al món de l’espelma artesana

Bruna González Subirà i Eduard Fernández Prat han creat una cooperativa de producció artesana d'espelmes recollint la tradició d'una cereria històrica del barri gòtic de Barcelona

Més enllà de la producció i venda d'espelmes, també fan tallers per ensenyar-ne tant a adults com a escoles

Àgape: amor desinteressat i cooperatiu en l'acompanyament a les persones

| 12/11/2023 a les 14:05h
Arxivat a: Setembre social, Prat Subirà, Eduard Fernández Prat, Bruna González Subirà, artesania, espelmes, cooperatives, cooperativisme, món cooperatiu, economia social, economia solidària, economia social i solidària, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Eduard Fernández Prat i Bruna González Subirà, a la fira d’artesanes i artesans de Nadal de Ripoll
Eduard Fernández Prat i Bruna González Subirà, a la fira d’artesanes i artesans de Nadal de Ripoll
La Cereria Subirà de Barcelona és a la Baixada de la Llibreteria, en ple barri Gòtic a tocar la plaça de Sant Jaume. És en l’establiment comercial més antic de la ciutat, que es remunta a 1761, quan hi havia hagut una botiga de teixits. La cereria la regenta des de fa diverses generacions la família de Bruna González Subirà, una vigatana que, a la seva manera, dona continuïtat a la tradició de l’elaboració artesana d’espelmes que va iniciar el seu besavi, que ja provenia de Vic. La Bruna ho fa després de constituir la cooperativa PratSubirà amb Eduard Fernández Prat, l’altre soci treballador amb qui han emprès aquesta aventura artesanal.

Tots dos van viure la pandèmia junts, i recollint la tradició familiar, van aprendre a fer espelmes, a experimentar i a perfeccionar la tècnica. A final d’any ja paraven a la fira d’artesans de Vic, al Passeig. D’una fira a una altra i també portant algunes creacions a la botiga de Barcelona, es van anar engrescant fins que ara ja tenen tota la intenció de convertir-ho en el seu ofici. 

Això sí, amb un model empresarial adaptat als nous temps, el de la cooperativa. «La cooperativa ens encaixava molt, no hi ha cap esperit d’abarcar un més que l’altre i, en canvi, sí de compartir», expliquen. D’aquí que després d’un primer contacte amb Àlex Pujols, vinculat al cercle de Cultura de l’Ateneu, aquest ja els posés en contacte amb Blanca Pellicer, tècnica d’acompanyaments, amb qui ja van tirar endavant el projecte.

Malgrat ser una cooperativa jove, han anat ampliant la gamma d’espelmes que elaboren, des d’aromàtiques, d’aniversari, de decoració amb formes geomètriques, etc. Ara estan estenent el treball cap al camp de la ceràmica, que també es fan ells dos i estan col·laborant amb gent que talla vidre. A partir d’ampolles de cervesa en fan espelmes. També fan candeles, a través d’una tècnica antiga consistent en submergir el ble en cera, que servia per encendre totes les espelmes de la casa.
 

Bruna González Subirà i Eduard Fernández Prat, els dos socis treballadors de la cooperativa PratSubirà Foto: Josep Comajoan


Combinant modernitat i tradició els permet fer imatges divertides que els demanen molt a fires i botigues, des d’animals com ossos, dofins o estrelles de mar, a flors, com les roses de cera que venen per Sant Jordi, o ara a la tardor, carabassetes, o per Setmana Santa, els ous de Pasqua, i per Nadal, tions i arbres de Nadal. «Ens estem endinsant a fer els nostres propis motlles», afegeixen.

S’apassionen explicant el món de la cera. I és que no totes són iguals, «cada espelma necessita un tipus de cera, quin punt de fusió, si va o no va a fora, o dins un envàs, i que duri, o una cera més dura perquè aguanti la forma i el color, perquè si el color és més fort, va bé la cera de parafina, però si vols cera gens modificada, hi ha la cera verge d’abella». Tot un món i una tradició als quals ells dos, de poc més de 25 anys aporten l’entusiasme de la joventut. 

Ells dos, que ja s’han tret el carnet d’artesà,  treballen a l’obrador, i la comercialització la fan, de moment, a través de la botiga de Barcelona o de La Flor del Remei, a Vic. També reben encàrrecs al seu compte d’Instagram, @pratsubira; al correu electrònic [email protected] o al 621 25 60 25, tant per whatsapp com trucant-los. I més enllà de la producció artesanal, fan tallers, tant per a adults com per a infants, tot i que voldrien especialitzar-se en els que ofereixen a les escoles, per a nenes i nens de 7 a 12 anys. «També ho fem en festes d’aniversari», afegeixen. 

[Reportatge publicat en col·laboració amb l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»