En Moviment | Món cooperatiu

La Universitat d’Estiu del Cooperativisme tanca la primera edició amb més de 500 inscrits i s'emplaça per la segona pel 2025

La primera edició ha comptat amb prop d’un centenar de ponents de Catalunya, França, Escòcia, Itàlia, Dinamarca i Quebec

Les cooperatives La Granadella, Escola Moragas i PerViure, premiades a la setena edició dels Reconeixements CoopCat

Com l’economia social pot revertir el despoblament de les zones rurals?

| 08/07/2023 a les 19:55h
Arxivat a: En moviment, uescoop, universitat d'estiu del cooperativisme, cooperativisme, economia solidària, economia social i solidària, món cooperatiu, La Granadella, Escola Moragas, PerViure, cooperatives
Foto de família de les participants a la jornada de dijous de la UESCOOP
Foto de família de les participants a la jornada de dijous de la UESCOOP
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/07/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat d’Estiu del Cooperativisme (UESCOOP) ha tancat aquest divendres la seva primera edició, que ha tingut lloc del 5 al 7 de juliol a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Organitzada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat), al llarg de tres jornades més de 500 assistents han reflexionat sobre el present del moviment cooperatiu i el seu paper en els reptes futurs en l’àmbit mediambiental, social i econòmic. En l’acte de tancament de la UESCOOP també s’ha celebrat la 7a edició dels Reconeixements CoopCat, uns guardons que posen en valor les millors pràctiques cooperativistes de l’any.

La UESCOOP ha reunit representants del gruix d'agents transformadors del cooperativisme —el món acadèmic i professional, l’administració pública i les entitats i empreses del moviment cooperatiu—. Prop d’un centenar de ponents han compartit la seva experiència i camp d’expertesa en les sessions, diàlegs i debats. En aquesta primera edició, la UESCOOP ha tingut una mirada local però també internacional, amb l’assistència de participants provinents de França, Escòcia, Itàlia, Dinamarca i Quebec. A més, des de l’organització destaquen la presència de mig centenar d’estudiants universitats que han participat activament a les sessions i s’han submergit en el món del cooperativisme per primera vegada.
 

La UESCOOP s'ha celebrat del 5 al 7 de juliol a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona


El programa de la primera edició de la UESCOOP ha acollit una trentena d’activitats en diversos formats: 22 sessions, 4 rutes d’experiències per Barcelona, el Maresme i el Baix Llobregat, 5 sessions complementàries i un espai d’intercooperació.

Després de l’èxit de la primera edició, la UESCOOP ha anunciat que tindrà continuïtat i la segona edició se celebrarà d’aquí a dos anys, el 2025. D’aquesta manera, la Universitat d’Estiu del Cooperativisme es complementarà amb un altre espai de reflexió i debat del món cooperatiu que naixerà l’any vinent: el primer Congrés del Cooperativisme, coincidint amb el 125è aniversari de la primera assemblea del cooperativisme català.

Les reflexions i continguts recollits a la Universitat i al Congrés marcaran les principals línies d’un pla de treball estratègic que es treballarà a cada nova edició.
 

Autoritats i cooperatives premiades en els Reconeixements CoopCat


Entrega dels Reconeixements CoopCat

La clausura de la UESCOOP ha comptat amb la setena edició dels Reconeixements CoopCat. Els guardons posen en valor la bona feina que fan les cooperatives, de qualsevol branca i àmbit territorial, mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució a la societat catalana, al cooperativisme i per saber traslladar els principis i valors cooperatius a la vida diària. Els premis compten amb tres categories: compromís amb el territori, compromís amb les persones i compromís amb la intercooperació.

La cooperativa La Granadella i Secció de Crèdit Sant Antoni Abad ha rebut el 7è Reconeixement CoopCat en la categoria de Compromís amb el territori per la seva aposta per preservar un patrimoni extraordinari d’oliveres centenàries de manera sostenible; per fer possible la coexistència de les activitats humanes i la biodiversitat; per articular i estructurar a través de la cooperativa la producció de socis de localitats veïnes, donant viabilitat a les explotacions, generant ocupació i revaloritzant el territori, a més de fomentar la innovació a través de l’aprofitament dels subproductes; i per donar valor afegit i dinamització al territori a través d’aliances que han permès la creació d’una àrea divulgativa de gran valor patrimonial i ambiental i basat en el turisme sostenible.

Per la seva banda, l’Escola Moragas ha rebut el guardó en la categoria de Compromís amb les persones per la seva tasca en la millora de la qualitat de vida de les persones amb necessitats educatives especials, construint identitats pròpies i partint dels interessos, motivacions i capacitats de cada alumne i per continuar innovant, després de 80 anys de dedicació.

En la categoria Compromís amb la intercooperació ha rebut el reconeixement l’entitat PerViure Cooperativa per la seva dedicació en l’acompanyament de processos d’habitatge col·lectiu, donant suport a entitats i governs locals per fer realitat projectes de cohabitatge i per aportar expertesa, experiència i innovació amb altres projectes cooperatius.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Ari Mendieta i Laia Bonastra, les dues noves copresidentes de la Federació de Cooperatives de Treball
Ari Mendieta i Laia Bonastra, les dues noves copresidentes de la Federació de Cooperatives de Treball
És la primera copresidència de la federació de cooperatives exclusivament femenina | Substitueixen en el càrrec a Guillem Llorens, que l'havia ostentat en els sis últims anys
La ruta té com a punt de partida el paisatge de vinyes i oliveres centenàries del paratge natural de l’Albera
La ruta té com a punt de partida el paisatge de vinyes i oliveres centenàries del paratge natural de l’Albera | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
La quarta ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa passa per diverses comarques gironines aturant-se en set iniciatives cooperatives gastronòmiques, culturals i turístiques | Esmorzars entre vinyes i oliveres, concerts i tastos de ratafia són algunes de les activitats proposades en aquest recorregut estiuenc
El fòrum de debats del FESSrural ha acabat desplegant una pancarta on es llegia: «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl»
El fòrum de debats del FESSrural ha acabat desplegant una pancarta on es llegia: «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl»
La jornada ha comptat amb la implicació de més de 50 entitats i cooperatives | El Festival de l'Economia Social i Solidària Rural ha servit per articular les lluites de defensa del territori, enfront l’allau de macroprojectes