EN MOVIMENT | ACOMPANYAMENT VEÏNAL

Recer es constitueix com a cooperativa

La primera assemblea general de l’entitat se celebrarà el 2 de desembre

​La cooperativa d’acompanyament veïnal ha nascut per donar continuïtat als serveis de les vocalies d’enterraments de les associacions veïnals

​Recer, cooperativa pionera a Manresa en l’acompanyament en el moment de la mort

| 20/10/2023 a les 19:05h
Arxivat a: En moviment, cooperativa, funerària, associacions veïnals, mort, món cooperatiu, cooperatives, cooperativisme, economia social, economia social i solidària, economia solidària
Moment de la signatura de l’escriptura de constitució davant de notari
Moment de la signatura de l’escriptura de constitució davant de notari | Recer
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/10/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La cooperativa d’acompanyament veïnal Recer ja està constituïda oficialment. L’entitat ja ha formalitzat la inscripció al Registre de cooperatives, amb la pertinent aprovació dels seus estatuts, i a partir del mes de gener començarà a oferir els seus serveis a les persones associades. La majoria d’associacions veïnals estan fent les respectives assemblees per decidir la incorporació a la cooperativa. Hi ha més d’una desena d’associacions que ho decidiran entre els mesos d'octubre i novembre, esperant la primera assemblea general de la cooperativa el 2 de desembre.

Les persones associades de la vocalia d’enterraments de Cabrianes ja han acordat formar part de la cooperativa d’acompanyament veïnal com a sòcies de consum, després d’haver-ho decidit en assemblea. A més, Toni Leal, l’actual president de la cooperativa, prové d’aquesta associació veïnal bagenca. Per altra banda, l’actual secretari és Jordi Matamala, de l’associació veïnal Passeig i Rodalies de Manresa.

L’entitat ha escollit la fórmula jurídica de la cooperativa de consum, és a dir, d’un conjunt de persones consumidores o usuàries que s’associen per a obtenir, de manera cooperativa, el proveïment de béns o serveis en les millors condicions possibles. Amb la cooperativa d'acompanyament veïnal Recer es donarà continuïtat a un servei que fa més de quaranta anys que ofereixen les seccions o vocalies d'enterraments, en el qual feia temps que es plantejava un problema de relleu

Canvis organitzacionals

A partir d’ara, el Grup Motor, que estava format per vint persones representants d’onze associacions de veïns i liderava el desenvolupament del projecte, s’anirà diluint per donar pas als òrgans de governança cooperatius. D’aquesta manera, el Consell Rector, format per set membres, i les comissions i grups de treball que es vagin creant, seran els ens encarregats d’avançar amb la feina del dia a dia de la cooperativa.

Tot aquest procés anirà agafant forma fins que arribi el moment de la primera assemblea de Recer, el 2 de desembre. Llavors, més enllà de les associacions veïnals, les persones podran associar-se de manera individual a la cooperativa de consum. Les quotes aniran en funció de l’edat i si ja es formava part d’una vocalia d’enterraments, es pagaran unes quotes més reduïdes respecte a qui s’hi afegeixi de nou.

Èxit dels punts informatius

Durant els mesos d’octubre i novembre, s’han desplegat un seguit de punts informatius a nou associacions veïnals de Manresa i comarca: Saldes-Plaça Catalunya, Sagrada Família, les Escodines, la Mion, Passeig i Rodalies, el Xup, Vic-Remei, Barri Antic de Manresa i Sant Víctor Claret de Sallent. Els punts que ja han començat a funcionar han comptat amb una alta participació del veïnat, fet que es valora molt positivament des de l’organització. Per consultar les sessions que falten de cada associació, es poden visitar les xarxes socials de la cooperativa Recer (@recercoop a Instagram, Facebook i Twitter) o consultar-ho directament amb les associacions veïnals.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»