El Diacrític

103 cadires buides

Crònica de Susanna Mary de l'acció de diumenge a Vic contra la violència masclista

S'hi va representar una taula de Nadal amb 103 cadires buides, simbolitzant els 103 assassinats masclistes de 2023

Totes som la veu de les assassinades

| 16/01/2024 a les 21:06h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, violència masclista, Juntes Som Revolució, Acció Trans
Acció contra la violència masclista, aquest diumenge a la plaça Major de Vic
Acció contra la violència masclista, aquest diumenge a la plaça Major de Vic
Aquesta notícia es va publicar originalment el 16/01/2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vam tornar a sortir al carrer.

El matí del diumenge 14 de gener, a la plaça Major de Vic, vam estar parant taules de Nadal amb 103 cadires buides, per tal de visibilitzar les 103 víctimes, dones i infants assassinats per violència de gènere durant el passat 2023. 

Érem  associacions i grups feministes, trans i LGTBI de la comarca, unides en el dolor i el rebuig vers aquest horror que no para. Aquest 2024 ja hi ha hagut dues dones assassinades i un menor mort.

Ramon Redorta ens va acompanyar amb el lament del sac de gemecs, per començar l’acte. 

La regidora d'Igualtat de Vic, Anna Alemany, va llegir el primer parlament.

Juntes som Revolució, Acció Trans i un representant de l’Observatori contra la LGTBIfòbia van manifestar el seu rebuig per aquest degoteig que any rere any no para, aquest assassinat de dones de totes edats i condicions. També hi ha hagut quatre menors assassinats: la violència vicària  pretén fer mal a la mare. 
 

L'acció de diumenge a Vic escenificava una taula de Nadal amb 103 cadires buides simbolitzant els 103 assassinats per violència masclista de 2023


Després  d'un minut de silenci,  una a una vam anomenar  totes les víctimes, acompanyades pel toc de tambor de Ramon Redorta: les 103 persones que ja mai més seran entre nosaltres mereixen ser recordades, perquè l’horror del patriarcat els ha manllevat la vida.  Ho diem i ho repetim, és  una guerra contra la vida i és  necessària la implicació de tota la societat. No podem normalitzar aquesta violència que pot començar en petits detalls, acudits, menyspreus, pornografia alienant, revictimització en els jutjats...

En acabar d'anomenar  totes les víctimes vam ocupar una cadira buida amb el nom d'una de les assassinades. 

Durant la segona part de l’acte vam recitar poemes i cançons en reconeixença de les que ja no hi són, perquè no es normalitzi aquest horror, per agrair la vida i demanar el respecte a les dones. Perquè lamentablement sabem que aquest any patirem també assassinats, però  potser algun es pot deturar a temps si les institucions i la societat en general s’impliquen en l'erradicació de la violència de gènere i aconseguim obrir els ulls per aturar aquesta realitat que col·lapsa el fluir de la vida.

Diumenge ho vam fer i ho continuarem fent mentre sigui necessari, perquè Juntes Som Revolució i Acció Trans estem compromeses en aquesta lluita.

Per finalitzar, vam cantar totes juntes la Cançó de fer camí, de Maria Mercè Marçal, acompanyades amb   la música  de  Marta Vilaró, Albert Lario i Mercè Piqué. 

Tal com diu la cançó, «tenim rems per a tots els braços». I no pararem de remar!
Ari Mendieta i Laia Bonastra, les dues noves copresidentes de la Federació de Cooperatives de Treball
Ari Mendieta i Laia Bonastra, les dues noves copresidentes de la Federació de Cooperatives de Treball
És la primera copresidència de la federació de cooperatives exclusivament femenina | Substitueixen en el càrrec a Guillem Llorens, que l'havia ostentat en els sis últims anys
La ruta té com a punt de partida el paisatge de vinyes i oliveres centenàries del paratge natural de l’Albera
La ruta té com a punt de partida el paisatge de vinyes i oliveres centenàries del paratge natural de l’Albera | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
La quarta ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa passa per diverses comarques gironines aturant-se en set iniciatives cooperatives gastronòmiques, culturals i turístiques | Esmorzars entre vinyes i oliveres, concerts i tastos de ratafia són algunes de les activitats proposades en aquest recorregut estiuenc
El fòrum de debats del FESSrural ha acabat desplegant una pancarta on es llegia: «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl»
El fòrum de debats del FESSrural ha acabat desplegant una pancarta on es llegia: «Plaques a les teulades, fotosíntesi al sòl»
La jornada ha comptat amb la implicació de més de 50 entitats i cooperatives | El Festival de l'Economia Social i Solidària Rural ha servit per articular les lluites de defensa del territori, enfront l’allau de macroprojectes