El Diacrític

Totes som la veu de les assassinades

Susanna Mary s'estrena a Setembre amb una crònica de l'acte de divendres a Torelló contra els assassinats masclistes

«El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també»

Arantxa

| 25/09/2023 a les 07:01h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, masclisme, patriarcat, violència masclista, Juntes Som Revolució, feminisme
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/09/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dones, dones, dones. De Torelló, d’Osona i del Ripollès. Grans i joves, altes i baixes,  heterosexuals, lesbianes, trans ... i també homes conscients, manifestant la seva impotència i el seu dolor aquest divendres a Torelló. Amb la contundència que ens aporta el fet d’haver transitat tantes vegades per aquest camí del dolor.

Manifestem la nostra resiliència en veure com assassinen les dones, dia rere dia. Com un flux continu que no es detura, com una sagnia contínua.

Nosaltres som Juntes Som Revolució  i també Acció Trans. I sortim al carrer i a les places per donar visibilitat a aquesta xacra que ens travessa l’ànima, que ens commou dia rere dia. En aquesta ocasió, amb la col·laboració que agraïm de la CUP Torelló-Som Poble.

Érem gairebé 100 persones el divendres passat als carrers de Torelló, des de la plaça Vella fins a la plaça Pujol; la dels taxis. I moltes més ens han sentit als balcons i terrasses. I també gent que s’hi ha afegit durant la rua.

Hem llegit el nostre manifest.

Més de 70 dones assassinades aquest any, i anem sumant.

Això en una societat que aparentment viu en pau. Segles d’abusos a la nostra esquena. Acudits que minimitzen la dignitat de les dones. Menyspreus petits que es tornen grossos. Assetjaments a la feina durant anys, que no es denuncien per por. Assetjaments que es denuncien i que una sentència esborra sense miraments. Pornografia alienant a l’abast de menors que normalitza la violència. El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també. 

Hem deixat els noms de les assassinades a l’olivera, l’arbre de la pau, perquè això es una guerra contra la vida. 

La Lilith (Marta Vilaró) ha conclòs l’acte amb les seves cançons i literalment a pit nu. Dintre el simbolisme de l'acte, el fet de cantar amb els pits nus hi va afegir un punt de reivindicació i de tendresa. Volem que ens escolteu. 

La incorporació a l’acte de dones trans ens fa més fortes, tenim molt en comú. Totes som feministes.

No és pas la primera vegada que sortim al carrer, sortirem mentre sigui necessari. A Vic, a Ripoll i a Hostalets de Balenyà, també s’ha sentit la nostra veu.

Volem que tota la societat prengui consciència i també responsabilitats per tal d’acabar aquets assassinats de dones. Cada persona i institució des d’on li correspongui, perquè totes som responsables i podem aportar el nostre granet de sorra i treure’ns la bena dels ulls. No girar-nos d’esquena. Activar-nos per acabar amb el masclisme ranci que no ens deixa créixer ni com a persones ni com a societat.

Sí a la vida! Aquest divendres a  l’olivera de la placeta Pujol de Torelló hem deixat les nostres llàgrimes i el nostre dolor. Ho seguirem fent allà on sigui necessari.
Un dels fotogrames del documental Viure la mort.
Un dels fotogrames del documental Viure la mort. | Papaia Produccions
Anna Pujol Navarro
Darrerament, han aparegut i crescut algunes iniciatives de l'economia social i solidària que faciliten els serveis i processos que envolten la mort | El fet d’invisibilitzar la mort i relegar-la a l’esfera privada ha fet que s’hagi mercantilitzat i s’hagin generat desigualtats i violències
La manifestació al final del carrer Progrés
La manifestació al final del carrer Progrés | Aleix Auber
Josep Comajoan Colomé
Més d'un miler de persones han participat aquest diumenge en la manifestació contra la persecució de la dissidència per part de l'alcaldessa Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana | Col·lectius d'arreu del país s'han solidaritzat amb el Casal Popular La Metxa de Ripoll, contra el qual pesa una ordre de tancament per part de l'Ajuntament
Activistes mostrant un cartell de suport a La Metxa, el juliol passat
Activistes mostrant un cartell de suport a La Metxa, el juliol passat | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
La manifestació, convocada pel Casal Popular La Metxa amb el suport d'organitzacions d'arreu del país, és aquest diumenge a 2/4 de 12 del migdia | S'hi llegirà un manifest on es denuncien, entre altres coses, multes arbitràries cap a persones de l'entorn de La Metxa