El Diacrític

Totes som la veu de les assassinades

Susanna Mary s'estrena a Setembre amb una crònica de l'acte de divendres a Torelló contra els assassinats masclistes

«El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també»

Arantxa

| 25/09/2023 a les 07:01h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, masclisme, patriarcat, violència masclista, Juntes Som Revolució, feminisme
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Dones, dones, dones. De Torelló, d’Osona i del Ripollès. Grans i joves, altes i baixes,  heterosexuals, lesbianes, trans ... i també homes conscients, manifestant la seva impotència i el seu dolor aquest divendres a Torelló. Amb la contundència que ens aporta el fet d’haver transitat tantes vegades per aquest camí del dolor.

Manifestem la nostra resiliència en veure com assassinen les dones, dia rere dia. Com un flux continu que no es detura, com una sagnia contínua.

Nosaltres som Juntes Som Revolució  i també Acció Trans. I sortim al carrer i a les places per donar visibilitat a aquesta xacra que ens travessa l’ànima, que ens commou dia rere dia. En aquesta ocasió, amb la col·laboració que agraïm de la CUP Torelló-Som Poble.

Érem gairebé 100 persones el divendres passat als carrers de Torelló, des de la plaça Vella fins a la plaça Pujol; la dels taxis. I moltes més ens han sentit als balcons i terrasses. I també gent que s’hi ha afegit durant la rua.

Hem llegit el nostre manifest.

Més de 70 dones assassinades aquest any, i anem sumant.

Això en una societat que aparentment viu en pau. Segles d’abusos a la nostra esquena. Acudits que minimitzen la dignitat de les dones. Menyspreus petits que es tornen grossos. Assetjaments a la feina durant anys, que no es denuncien per por. Assetjaments que es denuncien i que una sentència esborra sense miraments. Pornografia alienant a l’abast de menors que normalitza la violència. El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també. 

Hem deixat els noms de les assassinades a l’olivera, l’arbre de la pau, perquè això es una guerra contra la vida. 

La Lilith (Marta Vilaró) ha conclòs l’acte amb les seves cançons i literalment a pit nu. Dintre el simbolisme de l'acte, el fet de cantar amb els pits nus hi va afegir un punt de reivindicació i de tendresa. Volem que ens escolteu. 

La incorporació a l’acte de dones trans ens fa més fortes, tenim molt en comú. Totes som feministes.

No és pas la primera vegada que sortim al carrer, sortirem mentre sigui necessari. A Vic, a Ripoll i a Hostalets de Balenyà, també s’ha sentit la nostra veu.

Volem que tota la societat prengui consciència i també responsabilitats per tal d’acabar aquets assassinats de dones. Cada persona i institució des d’on li correspongui, perquè totes som responsables i podem aportar el nostre granet de sorra i treure’ns la bena dels ulls. No girar-nos d’esquena. Activar-nos per acabar amb el masclisme ranci que no ens deixa créixer ni com a persones ni com a societat.

Sí a la vida! Aquest divendres a  l’olivera de la placeta Pujol de Torelló hem deixat les nostres llàgrimes i el nostre dolor. Ho seguirem fent allà on sigui necessari.
La família abandonant el Palau Bojons, on hi ha els Serveis Socials de l'Ajuntament, que no els va poder oferir cap alternativa d'habitatge. Una imatge ben simbòlica a les portes del Nadal
La família abandonant el Palau Bojons, on hi ha els Serveis Socials de l'Ajuntament, que no els va poder oferir cap alternativa d'habitatge. Una imatge ben simbòlica a les portes del Nadal | Josep Comajoan
Josep Comajoan | Ferran Domènech
La falta d’un informe de vulnerabilitat de l’Ajuntament amb l'excusa que la família no té els papers en regla ha facilitat el desnonament ordenat pel jutjat de Vic | Dos furgons dels ARRO de Mossos d’Esquadra han protegit la comissió judicial que ha ordenat el desallotjament immediat del pis, en presència del fill de tres anys
Arbres reflectits en l'aigua al barri de Sant Llàtzer de Vic
Arbres reflectits en l'aigua al barri de Sant Llàtzer de Vic | Josep Comajoan
Núria Barnolas
Dos articles en un de Núria Barnolas per analitzar fins a quin punt el canvi climàtic afecta a Vic i Osona, i quines mesures caldria prendre d'immediat per pal·liar-ne els efectes | Analitza com els arbres milloren les condicions de vida de la gent de Vic de forma desigual per barris, i conversa amb Manolo Tomàs, Jaume Portell i Ginesta Mary sobre les interrelacions de Vic, el Delta de l'Ebre, la indústria porcina i la guerra d'Ucraïna
Luz Helena Ramírez Hache, sòcia fundadora de la cooperativa MigrESS.
Luz Helena Ramírez Hache, sòcia fundadora de la cooperativa MigrESS. | Camilo Ramírez Hache
Núria Segura Insa
Per l’activista, actualment l’ESS no representa la diversitat social, un repte que ha d’assolir integrant persones migrades i dels sectors populars | Les persones nouvingudes poden contribuir a enfortir l’ESS amb la seva experiència en economia comunitària, una mirada global de la vida basada en cura de la natura o la capacitat d’autoestalvi