El diacrític

Arantxa

Article amb motiu de l'enèsim assassinat masclista, ara el d'Arantxa Caro, veïna de Prats de Lluçanès de 31 anys, que estava embarassada

«Les dones més que mortes ens interpel·len: vam sospitar d’un maltractament i no vam avisar? Vas riure els acudits masclistes per quedar bé? Vas veure assetjaments a la feina i no els vas denunciar?»

El feminisme és l'eina per canviar el món

| 20/05/2023 a les 20:03h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, Prats de Lluçanès, assassinats, patriarcat, masclisme, violència masclista
Acte de rebuig a l'assassinat d'Arantxa Caro a Prats de Lluçanès
Acte de rebuig a l'assassinat d'Arantxa Caro a Prats de Lluçanès
Escriurem el teu nom amb foc als nostres cors, Arantxa.

No oblidarem el teu assassinat terrible. No callarem. No callarem! Ja portem massa minuts de silenci com pedres al pou de l’estómac, a la cova del ventre, al neguit del cor.

És una sagnia que no s’atura, la de les dones més que mortes: assassinades. Aquelles de les quals no sabem, sovint, ni el nom. Ni les circumstàncies. Ni les il·lusions segades arran dels menyspreus i els maltractaments.

No em puc imaginar viure la il·lusió d’una nova vida al teu ventre enmig de l’infern que va posar fi a les vostres dues vides. Tenia nom, el nadó? Era nen o nena? Tenia la robeta a punt?

No em puc ni imaginar el dolor atroç de la teva família.

Ens esgarrifem més perquè eres més a prop, del poble de la comarca nova que farà via sense tu. Però la llista és terriblement llarga, i totes les dones assassinades ens cremen amb una ferida inesborrable. Des de començament d’any, la llista sinistra ja arriba a 26 sense oblidar que, només durant el mes de desembre de 2022, en van ser 17.

Les dones assassinades del mes de gener de 2023 es deien Belén, Eva Maria, Hayate, Natàlia, Nina, Antònia, Elisabeth, Paloma, India (filla de la Paloma).

Les dones assassinades del mes de febrer es deien Beatriz, Sandra, Abdile, Elia.

Les dones assassinades del mes de març es deien  María del Carmen, Marina, Elena, Anne Marie. 

Les dones assassinades del mes d’abril es deien Violeta, Cristina, Rebeca, Alina.

Les dones assassinades del mes de maig us dèieu Arantxa, Mari, Lourdes, Paula.

Des del fred de l’hivern fins a la tebior de la primavera, la guerra que potser comença amb menyspreus petits continua fins a la massacre.

Però és que cap menyspreu no és petit. Cap insult no és poca cosa. Cap assetjament no és només una broma de mal gust.

Escriurem els vostres noms a les parets, als diaris, a les pancartes, als despatxos. En farem foc. Sereu llavors de lluita.

Les dones més que mortes ens interpel·len: vam sospitar d’un maltractament i no vam avisar? Van venir a posar denúncia a la teva comissaria i les vas menystenir? Van viure en la precarietat més dura i no les vas ajudar? Es van divorciar i el pare no pagava la pensió alimentària dels fills però ningú no el va ni multar? Vas riure els acudits masclistes per quedar bé? Vas veure assetjaments a la feina i no els vas denunciar?

Deia la llegenda que cada any oferien una noia al drac perquè no es mengés ningú més. I ens sembla atroç, si ens parem a pensar-ho.

Però ara mateix, quantes vides de dones trencades oferim al drac del patriarcat i del capitalisme i les enfonsem de seguida en l’oblit dels panxacontents? Per por? Per mandra de complicar-nos la vida còmoda que tenim?

 Escriurem el teu nom amb foc als nostres cors, Arantxa. 
La direcció general d'Economia Social i Solidària de la Generalitat visitant el projecte d'Envall a Torre de Cabdella
La direcció general d'Economia Social i Solidària de la Generalitat visitant el projecte d'Envall a Torre de Cabdella | Josep Comajoan
Núria Segura Insa
El Treball Final de Màster de Marc Dalmau i el Treball Final de Grau d’Ariadna Julià mostren com l’ESS crea habitatges i oportunitats per consolidar els habitants a les zones rurals | Aquests treballs són els guanyadors de l’anterior edició dels Premis d’Economia Social, on enguany es poden inscriure recerques universitàries vinculades al cooperativisme i l’economia social fins al 10 de juliol
Mossos custodiant una parada d'Aliança Catalana, el partit d'extrema dreta que ha guanyat les eleccions a Ripoll
Mossos custodiant una parada d'Aliança Catalana, el partit d'extrema dreta que ha guanyat les eleccions a Ripoll
Roser Iborra
«I no només no poden votar, molts immigrants, sinó que a molts municipis, com ara Vic, fins i tot els posen entrebancs per poder-se empadronar» | «Hi hem perdut tots. Els forats s’han fet molt grans. Haurem de sargir molts descosits, haurem d’acostar molts esvorancs»
Les iaies comencen la setmana amb un exercici de sororitat davant unes emocions que no sempre tenen per què estar al capdamunt
Les iaies comencen la setmana amb un exercici de sororitat davant unes emocions que no sempre tenen per què estar al capdamunt | Maria Saladich
Maria Saladich
Les iaies reivindiquen les emocions i poder normalitzar que de tant en tant no ens sentim prou bé