Setembre Crític | Lluita sindical

La Intersindical crida al boicot a Bon Preu després de l’acomiadament del secretari general de la seva secció sindical

El sindicat presentarà una demanda al jutjat demanant la readmissió del treballador, en considerar que se l’ha acomiadat per la seva activitat sindical, fet que prohibeix la llei

L’empresa al·lega falta d’honestedat i confiança cap al treballador i «faltes molt greus» que no ha concretat

Acomiadats de Bon Preu-Esclat dues hores després de comunicar la constitució d'una secció sindical

| 20/12/2023 a les 13:20h
Arxivat a: Setembre crític, lluita sindical, lluita laboral, bon preu, la intersindical
La concentració d'aquest dimecres a Vic ha estat la primera mobilització de la Intersindical per demanar la readmissió del treballador acomiadat
La concentració d'aquest dimecres a Vic ha estat la primera mobilització de la Intersindical per demanar la readmissió del treballador acomiadat
La Intersindical ha fet una crida al boicot a Bon Preu durant aquestes festes per l’acomiadament el secretari general de la seva secció sindical a l’empresa i membre del comitè. Ho ha fet aquest dimecres a Vic en la primera d’un seguit de mobilitzacions que el sindicat ha anunciat per demanar la readmissió del treballador acomiadat. Un acomiadament que, en tractar-se d’un delegat sindical, consideren improcedent. Bon Preu, per la seva banda, justifica l’acomiadament en l’aplicació del règim sancionador intern per la comissió de faltes qualificades de «molt greus». L’empresa no ha concretat en què han consistit aquestes faltes, però defuig que estiguin vinculades a la seva activitat sindical.

L’acomiadament es va fer saber al treballador afectat el 4 de desembre passat. Des de la Intersindical qualifiquen aquest acomiadament com «un nou atac a l’activitat sindical». Per això ha anunciat la presentació d’accions jurídiques perquè es readmeti el treballador afectat, que preparava comandes als magatzems centrals del grup Bon Preu als Hostalets de Balenyà. La Intersindical ha anunciat que aquesta setmana mateix presentaran al jutjat la demanda perquè es readmeti al treballador. El fet que ells vinculin l’acomiadament amb l’activitat sindical del treballador, per la qual la llei prohibeix acomiadar-lo, és un dels motius principals que pensen que el jutjat obligarà a readmetre’l.
 

Concentració, aquest dimecres davant d'un Bon Preu a Vic, demanant la readmissió del treballador acomiadat


Però també al·leguen que el treballador no havia estat ni tan sols prèviament advertit ni sancionat en els tres anys que portava a l’empresa, procediments que ells consideren lògics abans d’un acomiadament. «Si se l’ha acomiadat sense cap sanció prèvia, és per l’activitat sindical, que molesta», diuen des de La Intersindical, que l’abril passat va irrompre amb força al comitè d’empresa de Bonpreu, amb nou delegats (UGT n'hi té 10 i CCOO, 4). Ho van fer després que l’octubre de 2022 s’organitzés la secció sindical arran de l’acomiadament de quatre treballadors (dos d’ells afiliats a la Intersindical i els altres dos, simpatitzants). En cap dels quatre casos es va reconèixer que l’acomiadament fos procedent. Tots quatre van haver de ser indemnitzats per l’empresa, ja que Bon Preu va preferir això a readmetre’ls. En aquella ocasió, de fet, l'acomiadament es va produir només dues hores després que es comuniqués a l'empresa la constitució de la secció sindical de la Intersindical.

Bon Preu: «Actuarem sempre amb exemplaritat»

Des de l’empresa, a preguntes de Setembre, han manifestat que s’han acomiadat dos treballadors en aplicació del reglament sancionador internet per faltes «molt greus» que no han arribat a concretar. Amb tot, afegeixen que «la transgressió dels valors Bon Preu, en els quals l’honestedat i la confiança són fonamentals, no és admissible i actuarem sempre amb exemplaritat per garantir-ne el compliment per part de totes les persones treballadores». També desmenteixen que l’acomiadament tingui relació amb l’activitat sindical i que «la normativa aplica a tots els treballadors, independentment de si estan afiliats o no a un sindicat».


Des de la Intersindical, en canvi, parlen de «persecució sindical» a partir del moment que es va constituir la secció del seu sindicat a Bon Preu. I més concretament, a partir d’abril de 2023, quan van entrar amb força al comitè, afegeixen, «la relació amb l’empresa ha estat marcada pel conflicte i els pals a les rodes». I citen com a exemples, impediments per tenir un local digne, dificultats per visitar centres de treball o accedir a documentació i, com a colofó, ara l’acomiadament que consideren injust del secretari general de la secció sindical. «Si el motiu real és la desconfiança o la deslleialtat, no entenem per què se li aplica la sanció més greu, que és l’acomiadament», reiteren des del sindicat.

Respecte als altres sindicats que formen part del comitè, des de la Intersindical lamenten el paper que hi juga UGT, que amb la presidència i la secretaria del comitè, «ho maneguen tot ells», fins al punt que sabent que s’estava preparant l’acomiadament, no ho van ni tan sols comunicar als altres sindicats amb representació al comitè. Des de la Intersindical lamenten la «falta de solidaritat» que detecten des de la UGT. En canvi, agraeixen les mostres de suport que han rebut d’altres sindicats com la CGT.
 

Cartells cridant al boicot a Bon Preu a l'entrada d'un dels supermercats que tenen a Vic


Segons la Intersindical, «l'objectiu de l’empresa és atemorir a tots els treballadors perquè no s’organitzin en promoció dels seus drets». Ells, però, en contra, asseguren que «nosaltres continuarem defensant els drets dels treballadors, sense por». La concentració d’aquest dimecres s’ha fet al Bon Preu del carrer de la Mare de Déu dels Munts, a Vic. La Intersindical ha anunciat noves mobilitzacions pels pròxims dies.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»