Setembre Crític | Indústria agroalimentària

Tractorada a les portes de l’Esclat de Malla per reclamar que es pagui un preu just a la pagesia

La Unió de Pagesos critica l’operació de màrqueting de Bon Preu amb la llet Terra i Tast i convoca una nova concentració per dissabte vinent

Hi ha hagut tractorades a la mateixa hora a les portes de Carrefour, Mercadona, Condis i Lidl en altres punts del país

​Llet tacada per les marques blanques

| 26/03/2022 a les 15:34h
Arxivat a: Setembre crític, pagesia, Bon Preu, Unió de Pagesos, Esclat, distribució, ramaderia, indústria agroalimentària, sector lleter
Josep Guitart, coordinador de la Unió de Pagesos al Bages, intervenint a la concentració d'aquest dissabte a Malla
Josep Guitart, coordinador de la Unió de Pagesos al Bages, intervenint a la concentració d'aquest dissabte a Malla | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 26/03/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una trentena de tractors s’han concentrat aquest dissabte a l’entrada de l’Esclat de Malla. Ho han fet en el marc de la campanya «La pagesia diu prou» que ha portat a la mateixa hora altres centenars de persones de pagès a les portes d’altres supermercats en diferents punts de Catalunya. A la concentració d’Osona, s’ha fet especial èmfasi en el preu barat que paguen la indústria lletera i el gran sector de la distribució a la pagesia catalana.

L’elecció de l’Esclat, del grup Bon Preu, no ha estat casual. Just al davant de la porta principal de l’hipermercat s’hi ha bolcat una bala de palla, on s’han situat diversos brics de llet. A una banda, llets de marca que es venen a un preu que hauria de permetre pagar un preu just a les ramaderies. A l’altra, un bric d’Hacendado, la marca blanca de Mercadona, al costat d’un de marca blanca Bon Preu. I és que l’acció anava especialment adreçada a les persones consumidores, per conscienciar-les de la necessitat que no es comprin aquestes marques blanques a un preu rebentat. 

La llet Terra i Tast, que comercialitza Bon Preu després de pagar-la a un preu una mica més alt a dues cooperatives osonenques, també ha tingut el seu protagonisme. Bàsicament perquè representa una quantitat ínfima de la llet que ven aquesta distribuïdora i perquè des que el febrer es va anunciar el seu llançament, moltíssimes vegades el seu espai en els lineals de Bon Preu i Esclat estan buits. A la mateixa hora que es feia l’acció, tot i sent un dissabte al matí, amb una gran afluència de clients, als lineals de llet de l’Esclat de Malla no hi havia ni un sol bric de Terra i Tast.
 

Una trentena de tractors han participat en la protesta d'aquest dissabte a l'Esclat Foto: Josep Comajoan


Segons explica la Unió de Pagesos en un dels textos que s’han repartit durant l’acció d’aquest dissabte, «menys de l’1% de la llet de les cooperatives d’Osona es ven a un preu just», i aquest 1% representa l’equivalent a uns 30 euros en la facturació mensual d’aquestes granges. I continuen: «Amb aquest ‘gest’ han fet molta propaganda i no ha suposat una sortida real al problema. Bon Preu Esclat, amb la seva marca blanca de llet Terra i Tast contribueix al maltractament del sector lleter català. Prou marejar la perdiu, volem solucions reals!». 

La llet puja al lineal, però quasi no es paga de més a la pagesia 

En el mateix document la Unió de Pagesos es queixa que arran de l'increment de costos dels últims mesos, la distribució ha apujat 10 cèntims la marca blanca en els seus lineals, però només 3-4 cèntims el que paga a la pagesia. La situació actual, que posa a diverses granges a un pas d’haver de tancar, afegeixen, «posa en risc la sobirania alimentària de Catalunya i la possibilitat de sobreviure del sector primari». El text acaba exigint que es deixin de vendre brics de llet per sota del cost de producció, tot recordant que segons la llei de la cadena alimentària, aquesta és una pràctica il·legal. 

Durant les intervencions que han tancat l’acte, les crítiques a Bon Preu han estat a la mateixa altura que a les de Mercadona i la resta de grans distribuïdores. «Són Ali Babà i els quaranta lladres, Mercadona és Ali Babà, i la resta, els quaranta lladres», han dit. Han denunciat que l’oferta a les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona per comprar-los la llet a un preu més just havia estat una operació de màrqueting i «per evitar que vinguéssim aquí a fer la vaga». «Bon Preu s’ha fet milionari a l’esquena del sector primari», han conclòs. 
 

Brics de llet de marca blanca, a la dreta, contraposats als de marca. Al fons, repartiment d'informació a les persones que surten de l'Esclat Foto: Josep Comajoan


També han aportat algunes dades, com que si bé Mercadona té el 15,2% de la quota de mercat de la gran distribució a Catalunya, Bon Preu té el 9,8%, amb una facturació el 2020 de 1.782 milions d’euros i uns beneficis de 60,5 milions. Segons dades de la Unió de Pagesos, entre Mercadona, Dia i Bon Preu venen més del 35% del que es compra a Catalunya. «Ells marquen el preu del què els venem la pagesia i del que comprem com a consumidors i consumidores», acaben dient. 

Demanen el boicot a les pizzes de Tarradellas perquè compra la llet de la mozzarella de les pizzes a l’estranger 

També hi ha hagut crítiques per a Casa Tarradellas, amb qui el sector lleter està queixós perquè la llet amb la qual fabrica la mozzarella de les seves pizzes a 1.500 quilòmetres de Catalunya. També han indicat que amb la llet que Tarradellas necessita per als seus productes la tercera part de la llet que es produeix a Catalunya, i que si la comprés a granges catalanes, seria un gran què per a la pagesia del país. Han acabat demanant boicot a les pizzes de Tarradellas i Hacendado -que fabrica Tarradellas- i a la llet de marca blanca o que es ven a preus per sota del cost de producció. 

Tampoc s’ha estalviat les crítiques Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. L’han acusat d’incomplir els compromisos assumits l’any passat amb el sector lleter i de fer els ulls grossos amb l’incompliment de la llei de la cadena alimentària per part de la indústria i la distribució, pagant la llet per sota del cost de producció. Més en un escenari com l’actual d’increment de costos. En l’últim any, han dit, han pujat més d’un 60%. I més concretament, el pinso, més d’un 50%; els fertilitzants, un 100%, i l’energia, un 200%. 
 

Tractors arribant a l'acció de protesta d'aquest dissabte a les portes de l'Esclat de Malla Foto: Josep Comajoan


En tot moment s’ha interpel·lat al paper que tenen les persones a l’hora de consumir en un lloc o un altre, o comprar un producte o un altre. S’ha insistit que la situació actual pot acabar reforçant la posició de domini d’uns pocs que quan la tinguin consolidada puguin acabar marcant uns preus molt per sobre dels que poden trobar-se en els lineals dels supermercats. Per això, per garantir la sobirania alimentària del país, es demana a les persones consumidores que també exigeixin uns preus justos per a la pagesia i no comprin productes que no van en aquesta línia. «Desconfieu quan veieu la llet més barata que l’aigua», han dit en un dels discursos que han tancat l’acció d’aquest dissabte a Malla. 

Al final de tot, abans de tancar amb una marxa lenta de tractors per la C-17, s’ha votat si s’estava d’acord amb tornar dissabte vinent a l’Esclat de Malla, i s’ha decidit que s’hi tornarà. «No s’acabarà aquí, tornarem més cops i amb més contundència, avui només és per avisar els que amb els seus hípers ens collen i ens extorsionen», han dit en els parlaments. 

La de Malla no ha estat l’única concentració amb tractors d’aquest dissabte al matí. La Unió de Pagesos també n’ha organitzat sota el marc de la campanya «La pagesia diu prou!» a Tarragona, la Seu d’Urgell, Mora d’Ebre, Mora la Nova, Figueres, Girona i Ripoll. La crisi de preus i «la inacció dels governs» ha estat el principal reclam que ha fet sortir la pagesia a les carreteres i concentrar-se a les portes de supermercats de Mercadona, Bon Preu, Carrefour, Condis i Lidl.
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Les activitats de la Comunalitat en els dos primers anys han arribat a més de 3.000 persones | La Comunalitat ha fet en aquests dos anys gairebé mil hores d’acompanyament a projectes
Pont Lo Passador, a Sant Jaume d’Enveja, on acaba la nostra ruta cooperativa per les Terres de l’Ebre
Pont Lo Passador, a Sant Jaume d’Enveja, on acaba la nostra ruta cooperativa per les Terres de l’Ebre | Àlex Espuny
Neus Barberà Homedes
La segona de nou rutes cooperatives combina paisatge, cultura i sostenibilitat a les Terres de l’Ebre | Una escapada que ens descobreix projectes cooperatius com l’Agrícola Sant Isidre, La Segona Volta, el Racó o el Vora Bar