Setembre Crític | Drets laborals

Acomiadats de Bon Preu-Esclat dues hores després de comunicar la constitució d'una secció sindical

La Intersindical exigeix la readmissió de dos afiliats que van constituir un nucli del sindicat als magatzems de logística de l'empresa a Balenyà

Fonts de l'empresa asseguren que desconeixien la militància dels treballadors i que l'acomiadament “objectiu” s'ha fet per raons de reestructuració del magatzem

Una campanya assenyala Bon Preu i Esclat en una polèmica per l'acomiadament d'una treballadora d'una càrnia de Centelles

| 04/11/2022 a les 14:48h
Arxivat a: Setembre crític, La Intersindical, Bon Preu, Bon Preu Esclat, drets laborals, conflictivitat laboral, sindicats, acomiadaments
La Intersindical ha distribuït enganxines i fulletons on reclama la readmissió dels acomiadats a Osona
La Intersindical ha distribuït enganxines i fulletons on reclama la readmissió dels acomiadats a Osona
«A les cinc de la tarda del 20 d’octubre es presenten a l’empresa per entregar la comunicació de constitució de secció sindical i no els hi agafen. Un parell d’hores més tard reben una carta d’acomiadament per signatura digital». Així ho detalla Marc Faustino Vidal, responsable d’acció sindical de La Intersindical, qui el 29 de novembre acompanyarà els treballadors acomiadats a l’oficina de conciliacions amb seu a Vic, un pas previ a l’inici de la via judicial contra l’empresa Bon Preu-Esclat.

En la carta d’acomiadament, el Cap de Servei de Relacions Laborals afirma que la direcció de Bon Preu SAU «ha pres la decisió de procedir a l’extinció del seu contracte de treball per causes objectives» i assegura que «la causa justificativa de l’extinció del contracte és la reordenació organitzativa dels serveis logístics dels establiments». Des de la Intersindical ho consideren tot plegat «una excusa per encobrir una vulneració de les llibertats sindicals» i mostren estupefactes d’haver vist publicitades «ofertes de feina de mossos de magatzem pel torn de nit, per la mateixa feina que feien els acomiadats. Quina és aquesta excusa de que s’estava fent una reestructuració de les feines de magatzem?». En total són quatre els acomiadats i, segons detalla la Intersindical, en dos dels casos es tracta d’afiliats al sindicat que havien iniciat els tràmits per a constituir-se en secció sindical i els altres dos eren simpatitzants. «La filiació sindical o simplement simpatitzar-hi no està ben vist en aquesta empresa», denuncien.

El servei de comunicació de Bon Preu-Esclat, en declaracions a la Directa, ha assegurat que l’empresa «no té coneixement que hi hagi la constitució d’aquest sindicat ni que aquests treballadors en formin part» i que «el motiu de l’acomiadament és la reestructuració de la plantilla per ajustar-la a les necessitats de la tasca del magatzem». A més, han volgut recalcar, que «quan es va procedir a fer l’acomiadament es va comunicar la decisió als representants dels treballadors de magatzem que actualment són les seccions sindicals de CCOO i UGT».

Marc Faustino, responsable d’acció sindical de La Intersindical, denuncia vulneració de la llibertat sindical i afirma que «la burgesia es comporta com la burgesia, tant sigui catalana, espanyola o alemanya»

El sindicat va iniciar aquest dijous una campanya de difusió amb adhesius i fulletons repartits a les portes de les seus de la cadena de supermercats. Les mobilitzacions s’intensificaran la setmana vinent, amb una concentració el 10 de novembre a les portes del magatzem de logística de Balenyà i el 14 de novembre amb el repartiment de fulletons i concentracions a nombrosos establiments d’arreu del país. Ho reblaran amb una mobilització solidària a Vic el dia que s’hi farà la conciliació.

Marc Faustino, per la seva banda, manté que «la carta d’acomiadament està redactada de tal manera que dona la impressió que l’empresa assumeixi la declaració d’acomiadament improcedent». Tot i això, el responsable d’acció sindical alerta que «han travessat una línia vermella, estem davant d’una vulneració de la llibertat sindical i anirem a totes, hem d’aconseguir la seva reincorporació als llocs de treball». I conclou amb un missatge dirigit a la multimilionària família Font, propietària de l’empresa: «Hi ha catalanitat obrera i catalanitat burgesa. La burgesia es comporta com la burgesia, tant sigui catalana, espanyola o alemanya. Potser ho retolen tot en català i venen les samarretes de la Diada, però actuen com empresaris que volen incrementar els seus beneficis a costa dels drets dels treballadors».

Conflictes també amb CGT i CNT

L’empresa Bon Preu-Esclat manté en l’actualitat d’altres conflictes laborals a Catalunya. A la ciutat de Barcelona, el sindicat d’Hosteleria, Alimentació i Comerç de la CGT ha convocat concentracions els dies 11 i 12 de novembre, a Gràcia i al Poblenou respectivament, sota el lema «La plantilla de Bon Preu-Esclat diem prou!!!». La CNT del Vallès Oriental, per la seva banda, ha denunciat un acomiadament «discriminatori i antisindical» a un supermercat de Lliçà d’Amunt. Els serveis jurídics del sindicat han aconseguit que Bon Preu-Esclat reconegui la improcedència de l’acomiadament i indemnitzi la treballadora.

Article publicat originàriament a la Directa.
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.»
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.» | Mauricio Centurion
Ariadna Masmitjà i Mauricio Centurion escriuen aquest article des de Rojava, sobre els darrers bombardejos de Turquia sobre la població civil kurda | «El suposat combat de Turquia contra el terrorisme amenaça de nou la vida de cinc milions de persones que fa 10 anys que viuen de manera autònoma i que busquen, enmig de la guerra, els dies de pau que sempre els han estat negats».
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre | Sara Blázquez
Anna Pujol Navarro
Entrevista a la psicòloga i sexòloga torellonenca Elena Crespi, experta en psicologia perinatal i relacions sexoafectives | ​«Els parts podrien ser actes d’empoderament femení, que abans es vivien més en comunitat, generalment entre dones»
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona | Milena Villalba
Les xarxes principals de l'economia social i solidària de Catalunya i de l’Estat espanyol organitzen el Fòrum del 25 al 27 de novembre per fer visible l'anomenada «via cooperativa» per garantir el dret a l'habitatge | Dissabte convoquen una manifestació pel centre de la ciutat sota el lema «Guanyem terreny a l’especulació», per reclamar polítiques públiques per cooperativitzar sòl privat