Setembre Crític | Drets laborals

​Els acomiadats de Bon Preu-Esclat critiquen la passivitat del comitè d’empresa

Van ser acomiadats només dues hores després de comunicar la constitució d’una nova secció sindical de La Intersindical

L’empresa al·lega reorganització dels llocs de treball, però els acomiadats diuen que van córrer a cobrir-los amb persones noves

Acomiadats de Bon Preu-Esclat dues hores després de comunicar la constitució d'una secció sindical

| 10/11/2022 a les 16:45h
Arxivat a: Setembre crític, La Intersindical, drets sindicals, concentracions, acomiadaments, drets laborals, distribució, Bon Preu-Esclat, Bon Preu
Els quatre treballadors acomiadats a la concentració d'aquest dijous. D'esquerra a dreta, Annas Hatem, Laszlo Alberto, Ramiro Carranza i Aimar Santamaria
Els quatre treballadors acomiadats a la concentració d'aquest dijous. D'esquerra a dreta, Annas Hatem, Laszlo Alberto, Ramiro Carranza i Aimar Santamaria | Josep Comajoan
La Intersindical ha començat aquest dijous la campanya per la readmissió dels quatre treballadors acomiadats del magatzem central de logística de Bon Preu-Esclat a Balenyà. Ho ha fet amb una concentració davant del magatzem on han participat els quatre treballadors acomiadats el passat 20 d’octubre, només dues hores després de fer saber a l’empresa la seva decisió de crear una secció sindical de La Intersindical.

Els quatre treballadors, en compareixença davant dels mitjans, han posat l’accent en la falta de suport del comitè d’empresa –integrat per delegats de CCOO i d’UGT– davant del seu acomiadament. Han criticat que cap dels delegats ha participat a la concentració de suport i que ni tan sols els han trucat per interessar-se pel seu cas. De fet, el que ells consideren «una defensa molt feble dels drets laborals de la plantilla» de Bon Preu-Esclat per part del comitè, havia estat el detonant per a la creació d'una secció sindical nova amb una altra organització.

Entre les reivindicacions a les quals el comitè no hauria donat resposta des de feia anys, segons han explicat els quatre treballadors just abans de la concentració, hi hauria poder cobrar les hores extres a millor preu que la resta de jornada, ja que cada vegada n’estan fent més. També alguna millora en les condicions laborals, com que se’ls doti d’equips d’abric en casos de temperatures molt baixes, especialment en espais de treball a l’exterior.
 

Concentració de La Intersindical, aquest dijous a les portes dels magatzems centrals de Bon Preu-Esclat a Balenyà Foto: Josep Comajoan


Ofertes de treball al magatzem

Amanit amb acusacions d’«amiguisme» d’alguns membres del comitè amb la direcció de l’empresa, els quatre treballadors han alertat que l’empresa ja havia de tenir coneixement dels noms de les persones que estaven impulsant la creació de la secció sindical de La Intersindical. I és que el 18 d’octubre, dos dies abans de l’acomiadament, l’empresa va publicar en diferents webs de cerca de feina ofertes que s’adiuen amb els llocs que ocupaven els quatre treballadors. I malgrat tot, la «causa objectiva» que va al·legar Bon Preu-Esclat en la carta d’acomiadament és «la reordenació organitzativa dels serveis logístics dels establiments».

A hores d’ara, segons han comentat els quatre treballadors, tres d’ells ja tindrien un substitut ocupant la seva plaça, i només en un dels casos, el del que feia tasques d’encarregat al torn de nit, encara no s’hauria cobert. «De fet, a mi el dia abans d’acomiadar-me, em van dir que li ensenyés les tasques del lloc de treball al que finalment m’ha acabat substituint», explica un d’ells, Laszlo Alberto, que hi feia tasques de conductor de toro.

Tot plegat ho expliquen per posar en evidència la voluntat de l’empresa de fer-los fora ja des de feia uns dies. Però haurien esperat que es presentés el document anunciant la constitució de la secció sindical, per formalitzar l’acomiadament. Dos dels acomiadats són els que firmaven la comunicació de la nova secció sindical, i els altres també s’havien significat per formar part del grup impulsor. Un d’ells, Ramiro Carranza, explica que fins i tot ho havia comentat a un membre de l’actual comitè d’empresa, delegat sindical de la UGT. «Saps que no podràs fer res, em va respondre», ha afegit.
 

Marc Faustio, responsable d'Acció Sindical de La Intersindical, atenent la premsa aquest matí a Balenyà Foto: Josep Comajoan


En canvi, es mostren satisfets pel que consideren suport de la resta de la plantilla. «Molts ens han escrit o trucat dient que estan amb nosaltres, però que no poden venir a la concentració d’avui per por a represàlies», han afegit. «És l’estil de l’empresa, prendre represàlies contra uns quants treballadors per fer agafar por a la resta», conclouen. «Teníem l’esperança que avui apareixerien els companys d’UGT i CCOO», manifesta Ramiro Carranza, mentre mira a banda i banda de la concentració evidenciant la seva absència. Aquest mes de febrer acaba el mandat del comitè d’empresa actual i La Intersindical espera poder entrar en el pròxim, tal com ha fet en els últims anys en alguna altra gran empresa de la comarca d’Osona, com Girbau.

Més mobilitzacions a les portes de supermercats

Marc Faustino, responsable nacional d’Acció Sindical de la Intersindical, ha explicat que l’acte d’aquest dijous és només l’inici d’un conjunt de mobilitzacions, que continuaran el dilluns vinent, dia 14, a les portes de diferents establiments de Bon Preu-Esclat, on repartiran informació per denunciar el que consideren «una praxi il·legal de persecució sindical». El dia 29 de novembre, quan hi ha programat a Vic un primer acte de conciliació entre treballadors i empresa, en la qual La Intersindical reclamarà la readmissió immediata dels quatre acomiadats, també hi ha convocada una concentració de suport.

Aquest dijous també s’han repartit octavetes i se n’han deixat als parabrises dels cotxes del miler de persones que treballen als magatzems centrals de logística de Bon Preu-Esclat a Balenyà. Hi apel·len a la «solidaritat de classe, organitzant-nos i lluitant col·lectivament». També conviden a tothom qui vulgui mostrar el suport als acomiadats a enviar un correu electrònic reclamant-ne la readmissió.
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.»
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.» | Mauricio Centurion
Ariadna Masmitjà i Mauricio Centurion escriuen aquest article des de Rojava, sobre els darrers bombardejos de Turquia sobre la població civil kurda | «El suposat combat de Turquia contra el terrorisme amenaça de nou la vida de cinc milions de persones que fa 10 anys que viuen de manera autònoma i que busquen, enmig de la guerra, els dies de pau que sempre els han estat negats».
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre | Sara Blázquez
Anna Pujol Navarro
Entrevista a la psicòloga i sexòloga torellonenca Elena Crespi, experta en psicologia perinatal i relacions sexoafectives | ​«Els parts podrien ser actes d’empoderament femení, que abans es vivien més en comunitat, generalment entre dones»
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona | Milena Villalba
Les xarxes principals de l'economia social i solidària de Catalunya i de l’Estat espanyol organitzen el Fòrum del 25 al 27 de novembre per fer visible l'anomenada «via cooperativa» per garantir el dret a l'habitatge | Dissabte convoquen una manifestació pel centre de la ciutat sota el lema «Guanyem terreny a l’especulació», per reclamar polítiques públiques per cooperativitzar sòl privat