En Moviment | Economia social i solidària

​Diumenge es fa a Manlleu la Fira alTERna’t d’economia social i solidària d’Osona

La Fira inclou la mostra d’entitats, amb més de 30 cooperatives i entitats socials, però també tallers per a la família centrats en el consum conscient i una desfilada de roba reutilitzada

En paral·lel, al Museu del Ter s’hi faran una jornada de comunitats energètiques i una sobre menjadors escolars

Torna l'alTERna't, la Fira de l'Economia Social i Solidària d'Osona

| 22/09/2023 a les 09:28h
Arxivat a: En moviment, Fira alTERna't, alTERna't, economia social, economia solidària, economia social i solidària, món cooperatiu, comunitats energètiques, Mireia Franch, David Bosch, Ermen Llobet, Ricard Gorgals
Ermen Llobet, David Bosch, Mireia Franch i Ricard Gorgals a la presentació de la Fira alTERna't 2023
Ermen Llobet, David Bosch, Mireia Franch i Ricard Gorgals a la presentació de la Fira alTERna't 2023 | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 22/09/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Setembre és el Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona i de la Fira alTERna’t, que es farà aquest diumenge dia 24 a l’Embarcador del Ter de Manlleu. Ho és sota l’organització de les entitats de la Xarxa alTERna’t per l’economia social i solidària d’Osona i el suport de l’Ajuntament de Manlleu. Els actes del Mes ja van començar el 3 de setembre i, de fet, es prolongaran fins als primers dies d’octubre. L’acte principal del Mes, però, serà un any més, la Fira alTERna’t, que permetrà conèixer aquest diumenge 24 de setembre a l’Embarcador del Ter de Manlleu l’ampli ventall que representa ja a hores d’ara l’economia social i solidària de la comarca.

La Fira alTERna’t 2023 es va presentar a l’Embarcador del Ter mateix, amb la participació de David Bosch, regidor de Transformació Econòmica i Estratègia de Ciutat de l’Ajuntament de Manlleu; Ricard Gorgals, director de la Fundació TAC Osona, i Mireia Franch, de la cooperativa Sambucus i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, en nom de les entitats de la xarxa, i Ermen Llobet, en nom de les comunitats energètiques d’Osona, que aquest any tornen a fer la seva trobada anual aprofitant la Fira alTERna’t. De fet, l’eix temàtic de la Fira d’aquest any és el consum conscient, una pràctica dins la qual s’emmarquen les emergents comunitats energètiques locals, de les quals Osona n’és comarca pionera.

De fet, el consum conscient ja va ser el protagonista de la campanya que les entitats de la xarxa van impulsar els mesos de juny i juliol al seu compte d’Instagram sota el lema #ViureMillorConsumirMillor, per anar escalfant motors per a la Fira del 24 de setembre. En la línia de la reutilització i el reciclatge, hi tindran una presència especial entitats que es dediquen a donar una nova vida als objectes, i molt especialment al tèxtil, un dels productes que pateixen més malbaratament i més contaminació en la seva producció i quan es converteix en residu. La presència serà participant en la mostra d’entitats, però també a través de tallers adreçats a les famílies, perquè els més petits puguin anar-se endinsant en aquestes bones pràctiques. Fins i tot, a les 12 del migdia hi haurà una desfilada de moda de roba reutilitzada a càrrec de les artesanes d’Un Pas Més.
 

Un dels tallers de l'última edició de la Fira alTERna't Foto: Sara Blázquez


I per segon any consecutiu la Fira alTERna’t serà el punt de trobada de les comunitats energètiques locals d’Osona, noves cooperatives que fomenten l’empoderament ciutadà en una qüestió tan bàsica i també tradicionalment en mans de grans oligopolis com és el consum d’energia. Aquest any, a més, la Fira també acollirà una jornada sobre menjadors escolars, per debatre sobre diferents models, però presentant-ne alguns d’èxit que fomenten el producte de qualitat i de proximitat.

«Una economia coherent»

A la presentació de l’alTERna’t 2023, David Bosch s’ha compromès a «mantenir la Fira al llarg del temps». Ho ha fet posant en valor l’aposta de l’Ajuntament de Manlleu per l’«economia diversa», dins la qual s’emmarca l’economia social i solidària. En aquest sentit, diu, la Fira és «un aparador» d’una gran diversitat d’iniciatives empresarials, des de petits artesans o cooperatives a empreses potents del tercer sector com TAC Osona.

Precisament, Ricard Gorgals, de TAC Osona ha posat l’accent en el fet que «l’economia social i solidària en els últims anys ha guanyat pes». Per diferents factors, des del fet que petits emprenedors han optat pel model cooperatiu per emprendre el seu negoci, al suport polític que ha tingut, també en la implementació de directives europees que potencien els contractes reservats a empreses de l’economia social i solidària. Ha definit aquesta economia com a «molt diversificada, arrelada al territori, que fa xarxa i una funció social, que produeix tenint en compte factors ambientals i de sostenibilitat. En definitiva, «és una economia coherent i una economia solidària», a la qual li ha demanat que es continuï amb la professionalització i que generi impacte.

Mireia Franch, per la seva part, més enllà d’explicar els detalls de la Fira d’aquest any, ha recalcat que gràcies a les interrelacions que es fan a la Fira alTERna’t han anat naixent en els últims anys col·laboracions, en la línia de la intercooperació tan pròpia de l’economia social i solidària. Abans de donar la paraula a Ermen Llobet, ha destacat el paper que està jugant Osona en la implementació de les comunitats energètiques locals i la transició energètica justa i democràtica.
 

Mireia Franch mostrant un llibre fruit de la intercooperació entre diferents entitats de la xarxa alTERna't Foto: Josep Comajoan


Ermen Llobet, que hi era en representació d’Osona Energia, però que també és regidor de Sant Pere de Torelló, ha recordat que precisament aquests dies la població està commemorant el centenari de la cooperativa de consum La Familiar. Una fita que deixa ben a les clares que ni el cooperativisme ni l’economia social són cosa de fa quatre dies. Ha destacat el model cooperatiu de les comunitats energètiques locals d’Osona, per les quals ja s’han interessat des d’altres territoris, i de fet alguns fins i tot han començat a participar formalment d’Osona Energia. A hores d’ara ja són una quarantena de projectes els vinculats a Osona Energia. En aquest context, ha afegit, «la Fira alTERna’t és oli en un llum», com a espai per a la reflexió i el debat, però també lúdic, i que permet als cooperativistes apropar-s’hi amb les seves famílies.

El Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona va començar el 3 de setembre passat amb una nova edició de Tasta La Llavor, organitzat pel Banc de Llavors de Roda de Ter, i ha anat tenint continuïtat al llarg del mes amb actes a Vic, les Masies de Roda, Tona, Sant Pere de Torelló i Manlleu. L’organització dels actes del Mes va a càrrec d’algunes de les més de 50 empreses i entitats que formen part de la Xarxa alTErna’t per l’Economia Social i Solidària d’Osona.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»