En Moviment | Economia social i solidària

Torna l'alTERna't, la Fira de l'Economia Social i Solidària d'Osona

Tot el matí de diumenge, al passeig del Ter de Manlleu, hi haurà mostra d’entitats, tallers i activitats familiars i un concert final de Coloma Bertran i Quim Abramo

El Museu del Ter acollirà una jornada per difondre i conèixer les comunitats energètiques, amb experiències de fora de Catalunya

| 14/09/2022 a les 10:02h
Arxivat a: En moviment, alterna't, fira alterna't, xarxa alterna't, economia social, economia solidària, economia social i solidària, comunitats energètiques, fires, món cooperatiu
Betlem Parés, Flory Martínez, Pau Pañella i Mireia Franch, a la presentació de l'alTERna't 2022
Betlem Parés, Flory Martínez, Pau Pañella i Mireia Franch, a la presentació de l'alTERna't 2022 | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/09/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest diumenge 18 de setembre es fa al passeig del Ter de Manlleu l’alTERna’t, la Fira de l’Economia Social i Solidària d’Osona. La fira, organitzada per la xarxa d’entitats del mateix nom amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu, es recupera després de dos anys de no poder-se fer a causa de les restriccions de la pandèmia. 

Aquest any s’ha optat pel format de matí i migdia, amb mostra d’entitats, tallers i actes lúdics i adreçats a tota la família al passeig del Ter, i ponència inaugural i taula rodona al Museu del Ter, aquest any amb les comunitats energètiques com a eix central.

De 10 del matí a 2 del migdia es podrà visitar la mostra de productes de les iniciatives de l’economia social i solidària d’Osona, on es podrà comprovar la riquesa i diversitat de les entitats que formen part de la xarxa alTERna’t. Tot plegat de sectors econòmics ben diversos, que van de l’alimentació o l’artesania als serveis a les persones o el món editorial. En algunes de les paradetes es podran adquirir o degustar alguns d’aquests productes.

Al passeig del Ter mateix, entre les 10 del matí i la 1 del migdia s’hi faran diversos tallers i activitats en família. Des de tallers per aïllar portes i finestres de casa per estalviar energia a altres de plantar llavors, construcció de caixes niu o paper artesà i reciclatge de roba o cosmètica natural. També al llarg del passeig del Ter hi haurà la instal·lació lúdica de jocs reciclats de Katakrak.

Experiències de Catalunya, Navarra i Canàries a la taula sobre comunitats energètiques

En paral·lel, es faran altres activitats més lúdiques o de difusió de l’economia social i solidària. Aquest any, amb una presència important de les comunitats energètiques, en la implantació de les quals Osona és una comarca pionera. A les 10, al Museu del Ter, Joan Herrera, director d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, farà la ponència inaugural. Tot seguit hi haurà una taula rodona d’experiències amb la presència de Som Energia i de dues comunitats energètiques referents, Gares Bide de Navarra i Energía Bonita de La Palma, a Cànaries. 
 

Activitats de Katakrak a la Fira alTERna't de 2019, l'última que es va fer de forma presencial. A la d'aquest diumenge hi tornarà a haver-hi els jocs reciclats


A les 12 hi haurà una segona taula on les comunitats energètiques d’Osona es coneixeran i intercanviaran experiències i inquietuds. Actualment ja hi ha 13 comunitats energètiques constituïdes i s’està treballant en la constitució de 12 més. Tot plegat sota la coordinació de l’Agència Local de l’Energia d’Osona i amb el suport de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. 

A les 12 també hi haurà una taula sobre suport mutu i el paper de l’economia social i solidària. S’hi presentarà el llibre ‘Suport mutu’, de Dean Spade, editat per Tigre de Paper, i s’hi donarà a conèixer la Comunalitat de Vic, una nova proposta público-comunitària que diverses entitats de l’economia social i solidària i l’Ajuntament estan impulsant als barris del sud de Vic. 

Concert de Coloma Bertran i Quim Abramo per tancar la fira

La jornada es tancarà a la 1 del migdia amb un concert de Coloma Bertran i Quim Abramo i un dinar popular per al qual es podran reservar tiquets fins a les 12 del migdia. Totes les activitats, excepte el dinar, són gratuïtes.

La fira alTERna’t s’ha acompanyat de diversos actes al llarg del setembre en el Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona. Va començar el dia 4 amb la fira Tasta la Llavor a Roda de Ter i el dia 10 amb la presentació de la Comunalitat de Vic. Continua aquest dijous dia 15 amb la projecció de cinc documentals d’escalada d’Abel Arderiu a Can Grau, a les Masies de Roda. El dia 20 i 27 hi haurà dues sessions formatives online sobre intercooperació a càrrec de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central; el dia 22 es farà a la biblioteca de Manlleu la presentació del llibre ‘I es va fer la llum’, de Pòl·len Edicions, i el dia 29 es projectarà al Museu del Ter el documental ‘Kiss the Ground’, amb un debat posterior sobre agricultura i economia social i solidària davant l’emergència climàtica.
 

Imatge de la Fira alTERna't de 2019, l'última que es va poder fer abans de la pandèmia


La Fira alTERna’t es va presentar a la premsa aquest dimarts a l’Embarcador del Ter, amb la presència de Betlem Parés, coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu; Flory Martínez, de l’Associació Tapís, en representació de les entitats de la xarxa alTERna’t; Pau Pañella, tècnic de Comunitats Energètiques de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, i Mireia Franch, de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

La xarxa alTERna’t la conformen actualment una cinquantena d’entitats. Si bé la fira és l’activitat més visible de totes les que organitzen, al llarg de l’any també duen a terme altres accions per donar a conèixer i reforçar l’economia social i solidària a la comarca i tot el que comporta en tant que model més just i equitatiu. Tot plegat amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de Manlleu.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»