En Moviment | Economia social i solidària

Primers estudis sobre cooperativisme a la UVic dedicats a l’economia social i solidària com a eina per l’enfortiment territorial

Els projectes cooperatius Sambucus, Resilience Earth i La Lluerna llibreria formen part de l’equip docent

L’eix transversal i els continguts giren al voltant de la perspectiva territorial i les ruralitats

El curs l’impulsen l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Escola de Postgrau de la UVic

Una recerca posa al dia l'estat de la qüestió sobre la història del cooperativisme a Osona i a la Catalunya Central

| 27/01/2023 a les 14:07h
Arxivat a: En moviment, UVic, món rural, món cooperatiu, cooperativisme, ruralitats, Economia social, cooperatives, economia solidària, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Universitat de Vic, UVic-UCC
Laura Muixí, Elisenda Tarrats i Carla Escarrà, a la presentació del curs aquest dijous a la UVic
Laura Muixí, Elisenda Tarrats i Carla Escarrà, a la presentació del curs aquest dijous a la UVic | Anna Pujol Navarro
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/01/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El 16 de febrer comença el nou curs «Economia social i solidària per a l'enfortiment territorial», impulsat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Escola de Postgrau de la UVic, en el que seran els primers estudis reglats sobre la temàtica a la universitat vigatana. El curs, que tindrà un format semipresencial, combina les classes en línia i les visites a projectes d’economia social. Entre l’equip docent hi ha membres dels projectes cooperatius Sambucus, Resilience Earth i La Lluerna llibreria.

El programa té la particularitat de tenir com a eix transversal en els continguts la perspectiva territorial i les ruralitats, a més de reivindicar les iniciatives d’economia social que sorgeixen en àmbits urbans no metropolitans o rurals. L’objectiu és comprendre com aquestes iniciatives es desenvolupen, com donen respostes a necessitats específiques d’entorns rurals o no metropolitans i quines potencialitats tenen en aquests entorns.

L’economia social, com a resposta als grans reptes actuals

Laura Muixí, tècnica de l’Ateneu i organitzadora del curs explica la doble mirada que es pretén assolir: «Molt focalitzada en aquest entorn local i molt connectada amb el context global postpandèmic i d’emergència climàtica en què ens trobem, tenint en compte com l’economia social dona resposta a aquests grans reptes». Per la seva part, Carla Escarrà, antropòloga i llibretera a La Lluerna llibreria i coordinadora del curs per part de l’Ateneu Cooperatiu, explica que se li ha posat aquest títol «per la importància de l’eix territorial en el curs, perquè és important posar el focus fora de l'àrea metropolitana». 

Des de la UVic, Elisenda Tarrats, professora de la Facultat d’Empresa i Comunicació i coordinadora del curs per part de la universitat, recorda que «la llavor d'aquest curs es va iniciar fa aproximadament un any, quan l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i membres de la UVic-Universitat Central de Catalunya ens vam començar a reunir», A partir d’aquí, van presentar la iniciativa a la convocatòria pública que anualment convoca la Direcció General d’Economia Social de la Generalitat i van obtenir un ajut que ha permès que el curs sigui finançat en un 90% del seu cost total.

 

Elisenda Tarrats intervenint a la presentació del curs, aquest dijous a la UVic Foto: Anna Pujol Navarro

 

El curs té una durada de dotze setmanes, del 16 de febrer fins al 4 de maig de 2023, amb classes els dimarts i dijous de cinc a vuit de la tarda per a les sessions en línia i un dissabte al mes per a les visites d’experiències. «Economia social i solidària per a l'enfortiment territorial» s’adreça a membres de projectes d’economia social o persones que en vulguin impulsar i a persones tècniques en desenvolupament econòmic i emprenedoria i es convalida per 2,5 crèdits ECTS per a estudiants de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic.

Comunitats energètiques, la primera visita   

L'impuls de les comunitats energètiques locals i la seva importància en una producció descentralitzada de l'energia és la temàtica de la primera visita que es portarà a terme, mentre que les següents giraran al voltant de l’agroalimentació i el despoblament. 

Què significa tenir en compte la perspectiva territorial? Com s'organitza el territori a casa nostra? És sostenible l'actual model de distribució territorial? Com pot ajudar una distribució territorial demogràfica i econòmica més equitativa a afrontar els reptes socials i mediambientals de la nostra societat? Es tracta d’algunes de les qüestions principals del curs, que també s’encarregarà d’aprofundir en les possibilitats del model cooperatiu i en com impulsar nous projectes d’economia social.

El desequilibri territorial, la desigualtat d’oportunitats i la dificultat d’accés a serveis, és un dels reptes als quals s’enfoca el curs, ja que «l’equilibri territorial continua sobre la taula i l’economia social no és aliena a les dinàmiques de desigualtat territorial presents a Catalunya. Malgrat que són moltes les iniciatives d’economia social en entorns rurals o no metropolitans, majoritàriament l’economia social es continua pensant, creant i articulant des d’un centralisme metropolità», lamenta Laura Muixí, que conclou que l’economia social tindrà molt més pes els anys vinents perquè està demostrant capacitat de donar resposta als grans reptes ambientals i socials que la societat afronta tant en l’àmbit local com global.

Per un territori viu

El curs es va presentar aquest dijous a la UVic amb una taula rodona titulada «Per un territori viu: reptes i propostes des de l’economia social i solidària», que va comptar amb la presència d'Iker Elizondo, caporal de Bombers inscrit al Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) i enginyer forestal; Aina Roca, pagesa al Serradet de Barneres i Mengem Osona; Jordi Navarro, geògraf i activista ecologista i l’antropòloga i llibretera Carla Escarrà com a moderadora.

Les inscripcions per al curs ja estan obertes.

 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari | Carme Cara
Jordi Martí Font
Crítica de Jordi Martí Font de la novel·la 'Tot era massa fràgil', de Rubèn Suriñach | «Ara toca pensar-hi i parlar-ne perquè el que ens conta Rubèn Suriñach en aquestes pàgines no és, desgraciadament, només una novel·la de ficció»
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Susanna Mary
Susanna Mary s'estrena a Setembre amb una crònica de l'acte de divendres a Torelló contra els assassinats masclistes | «El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals» | Asmus Koefoed
Carme Brugarola
«L'extrema dreta vol que retornem a l’esgarriada edat mitjana on els homes benaurats torturaven les estigmatitzades dones malèfiques» | «La simplicitat dels missatges de l’extrema dreta activen la por ancestral que ens paralitza: no es fan preguntes, no es pensa»