En Moviment | Cooperativisme

​La Roca, el restaurant cooperatiu de Sobremunt, Premi a la Innovació Rural del Lluçanès

La Roca Gastrocoop Natural va obrir el mes de març passat malgrat la situació d'incertesa per al sector a causa de la pandèmia

La iniciativa gastronòmica d'Iris Camps i Yolanda Rosell vol anar més enllà de servir menjars

​Pilar Clotet: «La sobirania alimentària passa perquè cada territori pugui fer els seus productes i a la mida que necessitem»

| 23/07/2021 a les 19:41h
Arxivat a: Setembre social, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, La Roca Gastrocoop Natural, Sobremunt, restaurants, Lluçanès, gastronomia, cooperativisme, món cooperatiu
La consellera Teresa Jordà, enmig de les representants dels dos projectes guardonats als Premis a la Innovació Rural del Lluçanès
La consellera Teresa Jordà, enmig de les representants dels dos projectes guardonats als Premis a la Innovació Rural del Lluçanès
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/07/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sobremunt torna a tenir restaurant des del passat mes de març, La Roca Gastrocoop Natural. I ho fa gràcies a una cooperativa que acaba de ser guardonada en la primera edició dels Premis a la Innovació Rural del Lluçanès.

L’entrega dels Pemis a la Innovació Rural del Lluçanès es va fer el passat 3 de juliol a Santa Creu de Jutglar, en un acte que va comptar amb la presència de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En concret, La Roca va guanyar el premi a la millor iniciativa de dones en el món rural. L’altre premi, a la millor iniciativa de persones joves en el món rural va ser per al projecte Brots del Festival Cantilafont. Els premis es van entregar en el marc de la presentació de la Càtedra del Món Rural de la Universitat de Vic.

La Roca va obrir el passat 27 de març. Es tracta d’un projecte cooperatiu que combina la cuina tradicional amb la iniciativa local i cultural del Lluçanès. La Roca Gastrocoop Natural recull l’esperit culinari que feia anys es portava a terme a una masia del segle XVIII, situada en aquesta població de 79 habitants. Tot un repte per a les dues sòcies treballadores, Iris Camps i Yolanda Rosell, que al bell mig de la pandèmia van decidir prendre la iniciativa i remar a contracorrent per obrir els fogons en un dels moments més difícils del sector a causa de la Covid-19. Elles, de fet, interpreten aquesta crisi com una oportunitat per emprendre noves maneres de fer.
 
A mitjans de març del 2020, a iniciativa d’Iris Camps, es van plantejar agafar el relleu del local, tancat feia poc pels seus anteriors llogaters. D’aquesta manera se’ls va obrir la possibilitat d’engegar un projecte cooperatiu amb el propòsit d’anar-hi sumant iniciatives relacionades amb la gastronomia i la salut enmig d’un entorn natural. Tot aquest esforç també va comptar amb l’assessorament i els serveis de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que amb els seus recursos formatius i administratius també les va ajudar a «trobar la nostra pròpia fórmula»”, com diuen elles.
 
Se centren en desenvolupar activitats relacionades amb els productes de proximitat, els nous productors, estructures de serveis i comerç i tallers i cursos «amb la intenció de nodrir-les des de l’estructura de cooperativa». Tot això amb la intenció de sumar-hi col·laboracions personals i col·lectives que vulguin formar-ne part. No volen que el projecte es limiti només a elles dues, sinó que tenen ganes de fer-lo créixer i sumar-hi més mans per dotar la iniciativa d’una perspectiva més integral.
 

El restaurant és en una antiga masia del segle XVII del terme de Sobremunt


Arribar fins aquest mas és un exercici fet amb consciència i amb l’ànim trobar-se amb un emplaçament ben especial, cuidat i que es fusiona amb l’entorn. La Roca Gastrocoop Natural, expliquen, no pretén ser un simple servei de menjar, sinó la part d’un conjunt de mirades que li donen un toc especial. Una gastronomia que no només vol tenir en compte la cuina, el producte i la tècnica, sinó que també vol donar-hi el seu caràcter a través del servei i els productes que l’acompanyen, així com amb l’espai i el valor del territori. 
 
L’espai, que té un contracte de lloguer, també és compartit amb els veïns i veïnes, i per això no és estrany que «s’hi sentin com a casa» i que això sigui «una prioritat compartida». Volen explotar l’intercanvi de coneixements perquè «tothom té coses a dir i a ensenyar». I tenint en compte això visualitzen La Roca com un punt de trobada que interacciona amb tots aquests elements. Ara, tant elles com els seus col·laboradors encaren aquest repte per fer de la cooperació l’ingredient indispensable per a La Roca Gastrocoop Natural.

[Aquest article ha estat publicat en col·laboració amb l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central]
Les iaies no volen sentir-se maltractades en la seva dignitat quan van al banc
Les iaies no volen sentir-se maltractades en la seva dignitat quan van al banc | Maria Saladich
Maria Saladich
Les iaies de la Maria Saladich, amb la campanya «Soc gran, però no idiota»
Un moment de l'entrevista a Pol Guasch, a la Nau Bostik de Barcelona
Un moment de l'entrevista a Pol Guasch, a la Nau Bostik de Barcelona | KULT
Sandra Vicente
El poeta Pol Guasch entoma el procés de creació des de l'estima per l'obra i pel fet d'escriure, però critica allò que la politització fa amb la cultura | Rebutja els motlles i la comercialització de la seva figura com a jo-marca
Dorys Ardila Muñoz
Dorys Ardila Muñoz | Aleix Auber
Josep Comajoan
«A Colòmbia hi ha temes de digitalització, construcció, residus, etc., nínxols que són allà esperant que les cooperatives arribin» | «Tenim 296 excombatents de les FARC, reincorporats, firmants de l’acord de pau, que han estat assassinats»