El Diacrític

Assetjaments: ni a la feina, ni enlloc!

Article de Montse Castañé, de Càrnies en Lluita, arran de l'imminent judici, el dia 29 a Manresa, per la denúncia d'assejatments sexuals a la indústria càrnia d'Osona

«Si les dones han denunciat, malgrat totes les pors, com que encara tenim unes lleis patriarcals, sovint es demana a les víctimes que demostrin l’assetjament i gairebé les tracten, de fet, com a culpables»

Un grup de treballadores denuncia haver patit assetjament sexual a l’escorxador Esfosa

| 05/09/2022 a les 08:56h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, Montse Castañé, Càrnies en Lluita, judicis, Assetjament, Esfosa, assetjament sexual, indústria càrnia
Acte de denúncia de l'assetjament a la indústria càrnia d'Osona, el setembre de 2020 a Vic
Acte de denúncia de l'assetjament a la indústria càrnia d'Osona, el setembre de 2020 a Vic | Aleix Auber
Aquesta notícia es va publicar originalment el 05/09/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les dones que hem estat greument assetjades a la feina, no ho oblidem mai. Si la persona assetjadora és un superior, el fet encara és més greu, ja que utilitza el seu càrrec  per tal d’imposar la seva voluntat. La dona que treballa no ho fa perquè sí, sinó perquè necessita guanyar-se la vida. 

Per tot plegat, poques dones denuncien un assetjament que pot arribar a durar anys. I, si ho fan, l’empresa no els sol donar suport, al contrari: les pressiona perquè retirin la denúncia i utilitza aquesta situació per fer-les fora de la feina. L’única cosa que els preocupa és la bona imatge de l’empresa. Les seves treballadores són un número, i prou.

Tant l’empresa com l’assetjador et poden anul·lar com a persona si no ets prou forta i, sobretot, si no demanes ajuda, perquè una denúncia d’aquest tipus pot comportar seqüeles tals com ràbia, impotència, por a sortir al carrer  i fins i tot idees de suïcidi. 

Si les dones han denunciat, malgrat totes les pors, com que encara tenim unes lleis patriarcals, sovint es demana a les víctimes que demostrin l’assetjament i gairebé les tracten, de fet, com a culpables. Hi ha sentències exculpatòries per fets tan greus com violacions i no s’evita que la violència contra les dones acabi amb un assassinat. Aquestes lleis i aquests jutges masclistes s’han de canviar.

Pots arribar a estar molt cansada d’aquesta situació, però saps que no estàs sola. A vegades et sembla que no canviaràs, res, però saps que no lluites només per a tu, sinó per a totes les dones que s’han trobat o que es poden trobar en aquesta situació.

Darrerament, hi ha hagut fets tan lamentables i vergonyosos com premiar amb una Creu de Sant Jordi a un grup musical com Estopa, que té unes lletres molt masclistes i que ni tan sols canten en català. Quina vergonya, tot plegat!

Totes les institucions, govern o poder judicial, haurien de pensar que aquesta violència de què estem parlant podria haver passat a les mares que els van parir, a les companyes, a les germanes, a les filles..., i potser aleshores tot començaria a canviar.

Malgrat el que costa, continuarem lluitant per totes les dones: pel futur de les nostres filles i netes; perquè volem ser lliures; volem anar a treballar segures i tranquil·les; perquè hem de poder anar vestides com vulguem i sortir de festa i tornar a casa a l’hora que ens sembli. 

Ja n’hi ha prou. Lluitem i denunciem, perquè, juntes, tenim més força per acabar amb aquesta violència masclista. Perquè, juntes, som revolució!
Kali Akuno, després de l'entrevista a l'Ateneu L'Harmonia de Barcelona, on va intervenir en un debat sobre economies comunitàries
Kali Akuno, després de l'entrevista a l'Ateneu L'Harmonia de Barcelona, on va intervenir en un debat sobre economies comunitàries | Núria Segura Insa
Núria Segura Insa
Entrevista a Kali Akuno, cofundador i codirector de Cooperation Jackson, un innovador projecte d’economia comunitària a Mississipí, als Estats Units | «El nostre model vol controlar la producció i l’explotació, que és el que ens fa víctimes del sistema»
L'ambientòleg Marc Cerdà alerta que la concentració de microplàstics a les platges de Barcelona supera la mitjana de la resta del planeta
L'ambientòleg Marc Cerdà alerta que la concentració de microplàstics a les platges de Barcelona supera la mitjana de la resta del planeta | Cedida
Marc Cerdà i Domènech
L'ambientòleg Marc Cerdà alerta sobre el contacte que tenim amb substàncies tòxiques des de que neixem fins que ens morim | «A la pràctica, el 95% de la població mundial està exposada a alts nivells de contaminants atmosfèrics el que suposa nou milions de morts prematures cada any.»
Foto de grup de les persones que han intervingut en l'edició i la presentació del llibre
Foto de grup de les persones que han intervingut en l'edició i la presentació del llibre | Xavi Navarro Gomis
Roser Iborra
Roser Iborra adapta com a article la seva intervenció a la presentació de l'Obra poètica completa de Montserrat Llorens, ara que fa un any de la seva mort | El llibre es va presentar aquest dissabte, 30 de setembre, a l'Embarcador del Ter de Manlleu