Setembre Crític | Indústria agroalimentària

Campanya veïnal contra l'ampliació de l'escorxador de Sant Vicenç de Torelló

Aquest diumenge dia 13 es fa una acció per conscienciar la població de l'afectació de l'ampliació de l'escorxador, situat a pocs metres d'un barri de cases del poble

La campanya pretén recaptar 5.500 euros per pagar el recurs contra l'aprovació de l'ampliació que permetrà duplicar la superfície construïda a l'escorxador

Qui és qui a Costa Food Group, grup carni denunciat per uns acomiadaments a Osona

| 09/02/2022 a les 21:08h
Arxivat a: Setembre crític, Mafriges, indústria càrnia, indústria agroalimentària, Plataforma Veïnal de Sant Vicenç de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, escorxadors, urbanisme
Cartells contra l'ampliació de l'escorxador als carrers de Sant Vicenç de Torelló
Cartells contra l'ampliació de l'escorxador als carrers de Sant Vicenç de Torelló | Plataforma Veïnal de Sant Vicenç de Torelló
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/02/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest diumenge 13 de febrer es fa a Sant Vicenç de Torelló una jornada de protesta contra l’ampliació de l’escorxador Mafriges, situat al barri de Serrallonga d’aquest municipi d’Osona, molt a prop d’un conjunt de cases habitades. La jornada, organitzada per la Plataforma Veïnal de Sant Vicenç de Torelló, començarà amb una passejada circular als entorns de l’escorxador que durarà prop d’una hora. La sortida serà a les 11 del matí de la plaça Montseny. Després hi farà una xerrada el Grup de Defensa del Ter. Durant l’acció també s’oferirà coca i xocolata als participants. 

La Plataforma Veïnal Sant Vicenç de Torelló té actualment en marxa una campanya de recaptació de fons a Goteo per aturar l’ampliació de l’escorxador. En concret, per poder pagar el recurs contenciós-administratiu contra l’aprovació que va fer l’Ajuntament, l’octubre passat, de la reparcel·lació de terrenys que demanava l’escorxador i que els permetrà duplicar les instal·lacions actuals fins a 26.000 metres quadrats de sostre, segons dades aportades per la plataforma veïnal. 

El cost de la gestió judicial i per la qual es fa la campanya de recaptació de fons és d’aproximadament 5.500 euros. El recurs davant els tribunals es presenta després d’haver exhaurit totes les vies de diàleg i de recurs davant l’Ajuntament. 


Segons explica la plataforma en el web de la campanya, després de més de vuit anys d’esforçar-se de manera organitzada per aconseguir una planificació urbanística per al municipi que no suposi «un atemptat a la qualitat de vida i al medi natural i ambiental i a la salut de les persones i molt en especial per evitar el creixement excessiu del ja enorme escorxador que s’ha anat desenvolupant a tocar dels habitatges de Sant Vicenç de Torelló». La plataforma lamenta que l’Ajuntament ha desatès les reivindicacions veïnals i ha desestimat les al·legacions i els recursos presentats. Per això, conclouen, no els queda cap més via que la judicial per aturar l’ampliació de l’escorxador.

La plataforma denuncia que l’escorxador, ja amb les seves dimensions actuals, provoca diverses molèsties, com pudors de sang, de pèl socarrimat, de carn en mal estat o de pixums i d’amoníac, així com brutícia, crits del bestiar, trànsit constant de camions i sorolls de dia i de nit. També es queixen de la despesa d’aigua que representa l’activitat industrial de l’escorxador.

L’alcalde, Èric Sibina, en declaracions a TV3, va dir que ells es limiten a complir el pla urbanístic municipal, el POUM, aprovat fa dos anys, i que «si l’empresa compleix tot el que se’ls demana i requereix, aquesta llicència s’ha de donar». L’empresa, per la seva part, va declarar que sempre han treballat per reduir les molèsties i que la part que s’amplia no és la d’escorxador, sinó l’anomenada sala blanca, on es trosseja i s’envasa la carn. 
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»