MÉS LLIBRES, MÉS LLIURES

Americanah: exili, desarrelament i negritud

Ressenya de Sara Blázquez d''Americanah', de Chimamanda Ngozi, que ara es pot llegir en català gràcies a la traducció que Bel Olid ha fet per a l’editorial Fanbooks

«Malgrat apareixen les seqüeles psicològiques de l’exili, l’autora destaca la capacitat d’adaptació dels personatges»

Motor de temps

| 09/11/2021 a les 08:00h
Arxivat a: Setembre cultural, fanbooks, exili, americanah, chimamanda ngozi, literatura, llibres, ressenya, més llibres, més llibres més lliures, nigèria, bel olid
Gran part de la novel·la passa en un saló de bellesa on Ifemelu, la protagonista, espera que les perruqueres li trenin el cabell, que funciona com una metàfora de la racialització de les dones afro.
Gran part de la novel·la passa en un saló de bellesa on Ifemelu, la protagonista, espera que les perruqueres li trenin el cabell, que funciona com una metàfora de la racialització de les dones afro. | CCCB
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/11/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
«La Ifemelu havia crescut a l’ombra dels cabells de la seva mare. Els tenia negres negres, tan atapeïts que a la perruqueria es bevien dues ampolles d’allisador químic, tan espessos que trigaven hores a eixugar-se a l’assecador i, quan finalment els alliberaven dels rul·los roses de plàstic, saltaven lliures i plens, i li flotaven per l’esquena com si fos una celebració». Els cabells ocupen un paper central a la novel·la de Chimamanda Ngozi Adichie Americanah, que ara es pot llegir en català gràcies a la traducció que Bel Olid ha fet per a l’editorial Fanbooks. Gran part de la novel·la passa en un saló de bellesa on Ifemelu, la protagonista, espera que les perruqueres li trenin els cabells, que funcionen com una metàfora de la racialització de les dones afro. 

Als Estats Units Ifemelu descobreix com el racisme és estructural a la societat nord americana. A mesura que en va prenent consciència, la reflexió sobre el cabell de les dones afro pren un perfil cada vegada més polític. I és que Americanah explora, a través dels ulls d’una africana radicada als Estats Units, temes com l’exili, el desarrelament, la negritud i les identitats plurals. 

És la història d’Ifemelu, una nigeriana que emigra a Filadèlfia per continuar amb els seus estudis, deixant a Nigèria el seu company i amor Obinze que, mentre ella s'intenta adaptar a la societat nord americana, ell s’acaba instal·lant a Londres. El fil conductor de la novel·la, a partir d’aquest moment, són els vincles que, malgrat la distància, segueixen unint els dos joves nigerians. 

Malgrat apareixen les seqüeles psicològiques de l’exili, l’autora destaca la capacitat d’adaptació dels personatges. Obinze es desenvolupa molt bé a Londres i Ifemelu es converteix en una bloguera amb molta popularitat als Estats Units. El seu blog, titulat «Raça o Diverses observacions sobre els negres estatunidencs (abans denigrats amb una altra classe d'apel·latius) a càrrec d'una negra no estatunidenca» es caracteritza per parlar obertament sobre la racialització de la societat estatunidenca i les seves conseqüències. 

Americanah és àgil, convida a reflexionar sobre multitud de temes i és una gran novel·la d’amor en temps de globalització i d’identitats plurals. Permet gaudir, aprendre i qüestionar-se aspectes de l’actualitat política i social. 

[Ressenya publicada originalment a la Directa núm. 533]

Contingut relacionat

Imatge il·lustrativa
Maica Rafecas
02/06/2021
Imatge il·lustrativa
Míriam El Mouhadab Carbonell
23/04/2021
Imatge il·lustrativa
Maica Rafecas
15/01/2021
Imatge il·lustrativa
Roser Iborra
18/12/2020
Imatge il·lustrativa
Maica Rafecas
14/12/2020
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»
Jesús Rodríguez ha intervingut a la roda de premsa des de Suïssa a través d'un monitor
Jesús Rodríguez ha intervingut a la roda de premsa des de Suïssa a través d'un monitor | Víctor Serri
Davant les acusacions de terrorisme de l'Audiència Nacional, Jesús Rodríguez marxa a Ginebra | Organitzacions socials i periodistes mostren suport al periodista de la Directa investigat a la causa del Tsunami Democràtic, Jesús Rodríguez
Persona mirant les xarxes socials a través del mòbil.
Persona mirant les xarxes socials a través del mòbil. | Anna Montraveta Riu
Anna Montraveta Riu
Reportatge sobre ciberactivisme amb declaracions de Proyecto Una, Lali Sandiumenge i Alba Sidera, entre d'altres | Les nostres dades i el nostre temps han esdevingut un producte a Internet, que ha perdut aquell objectiu inicial de potenciar el coneixement comú