Setembre Crític | Sinistralitat laboral

Una sentència atribueix la mort d'un treballador de l'Ajuntament de Vic al mal manteniment del vehicle amb què treballava

El vehicle de recollida de vidre es va desfrenar al carrer de la Riera i va xafar Lluís Barnolas, quan intentava tornar-hi a pujar per aturar-lo

La pressió popular fa repensar-se a l'Ajuntament, que finalment ha anunciat que no presentarà recurs davant el Tribunal Suprem

Càrnies en Lluita i sindicats exigeixen actuacions urgents després de la mort d’un treballador de Le Porc Gourmet arrossegat pel riu Gurri

| 08/11/2021 a les 11:10h
Arxivat a: Setembre crític, Lluís Barnolas, sinistralitat laboral, accidents laborals, VicVerd, Ajuntament de Vic, judicis
El vehicle encara al carrer de la Riera poc després de l'accident la tarda del 29 de març de 2018
El vehicle encara al carrer de la Riera poc després de l'accident la tarda del 29 de març de 2018 | Jordi Puig/El 9 Nou
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/11/2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una sentència reconeix que la mort en accident laboral d’un treballador de VicVerd és a causa del mal manteniment d’un vehicle d’aquesta empresa municipal de l’Ajuntament de Vic. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tomba una d’anterior d’un jutjat social de Granollers, que atribuïa l’accident a una mala pràctica del treballador mort, Lluís Barnolas, i un seu company de feina. L’Ajuntament va anunciar divendres que acata la sentència del TSJC i que no presentarà recurs davant el Tribunal Suprem. Ho fa després d’una campanya popular de recollida de firmes impulsada per la família del treballador i que l’oposició municipal li ho demanés en l’últim ple.

Els fets van ocórrer pels volts de 2/4 de 7 del vespre del 29 de març de 2018, quan Lluís Barnolas i el seu company de torn estaven fent la recollida de vidre baixant el carrer de la Riera de Vic, una via molt costeruda del nucli antic de la ciutat d’un 14% de pendent. VicVerd és una empresa municipal amb participació majoritària de l’Ajuntament de Vic, a més de l’Associació Sant Tomàs PARMO - TAC Osona i Recollida i Reciclatge SL. Entre altres coses, fan la recollida de materials com vidre, cartró i andròmines en el terme municipal de Vic.

A l’altura del número 13 del carrer de la Riera, Barnolas i el seu company de feina van aturar la camioneta amb la qual estaven treballant per recollir el vidre del restaurant El Caliu. Quan ja havien baixat del vehicle, però, els dos treballadors van sentir un clec com si el fre de mà es desfrenés, segons va declarar després el company de feina de Barnolas. La camioneta va començar a baixar carrer avall. Tant Barnolas com el seu company van córrer per tornar-hi a pujar i poder-la aturar. Però a l’altura del número 17, la roda del vehicle va tocar amb la vorera i va fer un gir inesperat que va provocar que acabés xafant a Lluís Barnolas, que va morir en l'accident. En el moment de la seva mort, Barnolas tenia 58 anys.

La Guàrdia Urbana va sospitar del fre de mà des del primer moment

Encara en el mateix lloc de l’accident, agents de la Guàrdia Urbana de Vic van poder comprovar que el vehicle estava en punt mort i amb el fre de mà abaixat. Ho van trobar sospitós i ja al dipòsit de vehicles, van desmontar el mecanisme de fre i van poder comprovar que hi havia un desgast molt acusat. 

A petició de la Guàrdia Urbana mateix, l’estació d’ITV de Vic va fer el 5 d’abril d’aquell mateix any una inspecció, de la qual va concloure que hi havia una «subjecció insuficient del cadell del fre de mà i desgast excessiu de l’eix de la palanca o del mecanisme del trinquet». Van poder comprovar que si bé en un punt per sota del màxim recorregut del trinquet el fre era eficient, hi havia un punt proper al màxim on saltava.
 

La camioneta de VicVerd poc després de l'accident Foto: El 9 TV


Malgrat aquestes evidències de mal estat del vehicle, VicVerd es va negar a pagar-li a la família la indemnització que consideraven justa, en tractar-se d’un accident laboral amb resultat de mort causat per un mal manteniment de les eines de treball, en aquest cas la camioneta de recollida del vidre. La família va recórrer davant del jutjat social número 3 de Granollers, que tampoc els va donar la raó, en considerar que hi havia hagut una mala pràctica professional per part dels dos treballadors.

Una sola revisió del fre de mà en 129.000 quilòmetres

El canvi substancial de la sentència del TSJC respecte la primera del jutjat social de Granollers és en l’apreciació del manteniment que VicVerd havia fet del vehicle. El jutjat social es limitava a reproduir la conclusió de la pericial aportada a la causa segons la qual l’empresa havia complert amb la taula de manteniment programada pel fabricant del vehicle i de forma particular en el fre de mà, sense que en cap de les revisions s’hi hagués detectat cap anomalia. La realitat, però, és que tal com va ressaltar en el seu recurs l’advocat de la família, Miquel Mitjans, només consta una revisió dels frens de gener de 2016, quan el fabricant indica que cal fer-ne un control cada 20.000 quilòmetres. Doncs bé, la camioneta havia estat matriculada el desembre de 2010, i en el moment de l’accident tenia fets 129.354 quilòmetres. Per això, com s’indica en la sentència del TSJC, hauria d’haver portat ja un mínim de sis controls del fre de mà. I només se'n va poder acreditar un. 

Sí que la sentència reconeix el que se n’anomena una recurrència en la causa de l’accident. Si bé sense la falta de manteniment del vehicle considera que aquest no s’hauria produït, també reconeix que la conducta dels dos treballadors hi va influir. Barnolas, en intentar pujar a un vehicle en marxa per parar-lo, i l’altre treballador, que era qui el conduïa, en accionar només el fre de mà, quan era recomanable també posar la marxa enrere, en parar en un carrer molt costerut en posició de baixada. Amb tot, la sentència nega que pugui qualificar-se l’actitud dels dos treballadors de «temerària», i la rebaixa en tot cas a «imprudència professional».

Campanya popular de recollida de firmes

L’Ajuntament de Vic, en tant que soci majoritari de VicVerd, ha estat valorant fins l’últim moment la possibilitat de presentar un nou recurs davant el Tribunal Suprem. Al final, però, divendres un portaveu municipal va anunciar que s’acata la sentència i que no es presentarà cap més recurs. La família havia iniciat feia pocs dies una campanya popular de recollida de firmes a la plataforma Open Petition per demanar que no es presentés recurs davant el Suprem.

D’altra banda, en el ple municipal d’octubre tant ERC com Capgirem Vic, els dos principals grups de l’oposició, li havien demanat a l’equip de govern de JxCat que «no perpetuessin més el dolor de la família» i ho deixessin aquí, vistes les evidències dels informes tècnics i l’última sentència del TSJC. Albert Castells, regidor de Serveis i alhora president de VicVerd, davant la petició de l’oposició d’aturar el procés judicial, va limitar-se a respondre que no volia portar el debat al ple i que, en tot cas, ja informaria a la resta de regidors «en sessions de treball».
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»