Indústria càrnia

​Quatre ferits més a Le Porc Gourmet mentre manipulaven productes químics

Càrnies en Lluita ha convocat una concentració per dissabte al vespre per reclamar més seguretat en el treball a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga

L’empresa ha confirmat que l’accident ha succeït quan estaven fent una barreja per desinfectar ganivets

Els treballadors de Le Porc Gourmet anuncien mobilitzacions si hi ha més accidents laborals

, Santa Eugènia de Berga | 27/03/2017 a les 12:59h
Arxivat a: Setembre crític, drets laborals, accidents laborals, Le Porc Gourmet, indústria agroalimentària, indústria càrnia
Vista aèria de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga
Vista aèria de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga | www.grupojorgesl.com
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quatre persones més han resultat ferides aquest dilluns al matí a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga, propietat del grup aragonès Jorge. Les quatre persones, la gravetat de les quals encara no ha transcendit, han estat ateses a urgències de l’Hospital Universitari de Vic, on han estat traslladades des de l’escorxador en un cotxe particular. L’incident ha obligat a aturar la producció de l’escorxador durant dues hores, segons ha confirmat a Setembre una font de Le Porc Gourmet. La mateixa font ha confirmat que l’accident ha estat a causa d’una mala reacció d’una barreja de productes químics que s’havien d’utilitzar per a desinfectar ganivets.

Des de Càrnies en Lluita s’ha convocat una concentració de protesta per dissabte vinent, 1 d’abril, a les 7 del vespre a la plaça del Pes de Vic. Ho fan seguint el que va aprovar-se a l’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet de la setmana passada. Després d’haver-hi cinc accidents en pocs dies, es va decidir convocar una concentració de protesta cada dissabte que durant la setmana hi hagués hagut algun accident greu, com seria el cas del d’aquest matí. A l’accident d’aquest dilluns s’hi arriba després de cinc accidents més en les últimes setmanes. En dos d’ells, un treballador va perdre un dit mentre treballava, segons fonts de Càrnies en Lluita. 

El portaveu de l’empresa, per la seva part, ha indicat que accidents com el d’aquest matí «no són habituals, però poden passar, ja que treballem amb clor, i a vegades dóna mala reacció». Des de la plantilla ja s’havien queixat en alguna ocasió de les condicions amb què s’han de manipular alguns productes químics, sense la protecció ni la formació prèvia suficient. Des de l’empresa asseguren que al moment que s’ha produït l’incident s’ha aturat la producció i s’ha activat el protocol de seguretat. No s’ha avisat els bombers, perquè no s’ha cregut necessari, ja que neguen que es tractés d’una fuita. «Ventilant la sala amb les finestres obertes n’hi ha hagut prou», ha explicat el portaveu de Le Porc Gourmet.
 

Assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet i Càrnies en Lluita, aquest dissabte a Vic


Mentrestant, cada dissabte continua havent-hi assemblea de treballadors de Le Porc Gourment. L’última, la més multitudinària de totes, dissabte al matí, amb 120 treballadors. De fet, des de Càrnies en Lluita i l’assemblea de treballadors de l’escorxador s’ha hagut de buscar un local diferent al que s’havien estat fent les anteriors assemblees, ja que aquest se’ls havia fet petit. Entre les queixes, més enllà de la desprotecció que els representa treballar com a autònoms en tant que socis de les anomenades falses cooperatives que operen a Le Porc Gourmet, hi ha diferències salarials per a feines similars o conceptes poc clar en les retribucions. 
Mar Vallecillos, després de l'entrevista, al barri del Clot de Barcelona
Mar Vallecillos, després de l'entrevista, al barri del Clot de Barcelona | Josep Comajoan
Josep Comajoan
Entrevista a Mar Vallecillos, que ha publicat ‘Cosmonautes de la quotidianitat’ a Triangular Edicions, el seu segon recull d’articles | «En un gest quotidià, com asseure’t al metro, si estem amb els ulls oberts, hi ha mil anècdotes que estan explicant mil grans tesis»
Berta Tresserras: «Aquest matí m'he llevat i davant meu arribaven les cendres d'un altre incendi. He anat a l'hort i he vist la terra seca i compactada, esquerdes al sòl i a l'ànima»
Berta Tresserras: «Aquest matí m'he llevat i davant meu arribaven les cendres d'un altre incendi. He anat a l'hort i he vist la terra seca i compactada, esquerdes al sòl i a l'ànima» | Berta Tresserras Cirera
Berta Tresserras Cirera
«Tot el que fem té una relació directa amb el que passa» | Berta Tresserras: «Pagant Sant Pere canta, que diuen. Doncs pagant no s'apagaran els focs. Els diners no ens tornaran els boscos i els diners no portaran la pluja»
Concentració, aquest divendres al migdia, al Mercadona de la carretera de Sant Hipòlit de Vic
Concentració, aquest divendres al migdia, al Mercadona de la carretera de Sant Hipòlit de Vic | Josep Comajoan
Josep Comajoan
El sindicat agrari denuncia la inacció de l'administració en fer complir la llei de la cadena alimentària que impedeix pagar els productes agraris per sota el preu de cost | Segons Unió de Pagesos, el degoteig d'abandonament de granges ha fet que només en l'últim mes s'han produït 1,7 milions de litres de llet menys a Catalunya