Indústria càrnia

​Quatre ferits més a Le Porc Gourmet mentre manipulaven productes químics

Càrnies en Lluita ha convocat una concentració per dissabte al vespre per reclamar més seguretat en el treball a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga

L’empresa ha confirmat que l’accident ha succeït quan estaven fent una barreja per desinfectar ganivets

Els treballadors de Le Porc Gourmet anuncien mobilitzacions si hi ha més accidents laborals

, Santa Eugènia de Berga | 27/03/2017 a les 12:59h
Arxivat a: Setembre crític, indústria càrnia, indústria agroalimentària, Le Porc Gourmet, accidents laborals, drets laborals
Vista aèria de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga
Vista aèria de l'escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga | www.grupojorgesl.com
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quatre persones més han resultat ferides aquest dilluns al matí a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga, propietat del grup aragonès Jorge. Les quatre persones, la gravetat de les quals encara no ha transcendit, han estat ateses a urgències de l’Hospital Universitari de Vic, on han estat traslladades des de l’escorxador en un cotxe particular. L’incident ha obligat a aturar la producció de l’escorxador durant dues hores, segons ha confirmat a Setembre una font de Le Porc Gourmet. La mateixa font ha confirmat que l’accident ha estat a causa d’una mala reacció d’una barreja de productes químics que s’havien d’utilitzar per a desinfectar ganivets.

Des de Càrnies en Lluita s’ha convocat una concentració de protesta per dissabte vinent, 1 d’abril, a les 7 del vespre a la plaça del Pes de Vic. Ho fan seguint el que va aprovar-se a l’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet de la setmana passada. Després d’haver-hi cinc accidents en pocs dies, es va decidir convocar una concentració de protesta cada dissabte que durant la setmana hi hagués hagut algun accident greu, com seria el cas del d’aquest matí. A l’accident d’aquest dilluns s’hi arriba després de cinc accidents més en les últimes setmanes. En dos d’ells, un treballador va perdre un dit mentre treballava, segons fonts de Càrnies en Lluita. 

El portaveu de l’empresa, per la seva part, ha indicat que accidents com el d’aquest matí «no són habituals, però poden passar, ja que treballem amb clor, i a vegades dóna mala reacció». Des de la plantilla ja s’havien queixat en alguna ocasió de les condicions amb què s’han de manipular alguns productes químics, sense la protecció ni la formació prèvia suficient. Des de l’empresa asseguren que al moment que s’ha produït l’incident s’ha aturat la producció i s’ha activat el protocol de seguretat. No s’ha avisat els bombers, perquè no s’ha cregut necessari, ja que neguen que es tractés d’una fuita. «Ventilant la sala amb les finestres obertes n’hi ha hagut prou», ha explicat el portaveu de Le Porc Gourmet.
 

Assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet i Càrnies en Lluita, aquest dissabte a Vic


Mentrestant, cada dissabte continua havent-hi assemblea de treballadors de Le Porc Gourment. L’última, la més multitudinària de totes, dissabte al matí, amb 120 treballadors. De fet, des de Càrnies en Lluita i l’assemblea de treballadors de l’escorxador s’ha hagut de buscar un local diferent al que s’havien estat fent les anteriors assemblees, ja que aquest se’ls havia fet petit. Entre les queixes, més enllà de la desprotecció que els representa treballar com a autònoms en tant que socis de les anomenades falses cooperatives que operen a Le Porc Gourmet, hi ha diferències salarials per a feines similars o conceptes poc clar en les retribucions. 
Els quatre detinguts durant la seva intervenció a la concentració de suport a Vic, després de sortir en llibertat provisional
Els quatre detinguts durant la seva intervenció a la concentració de suport a Vic, després de sortir en llibertat provisional | Sara Blázquez Castells
Josep Comajoan Colomé
El jutge de Solsona, que encara no havia donat per tancada la investigació, ha arxivat les diligències en aplicació de la llei d’amnistia i ha aixecat les mesures cautelars | La policia nacional espanyola els havia detingut l’agost passat acusats de voler boicotejar el pas d’una etapa de la Vuelta a Espanya pel Solsonès
Foto de família de les persones sòcies de Walden XXI després de l'acte inaugural
Foto de família de les persones sòcies de Walden XXI després de l'acte inaugural
El projecte reconvertirà l'antic hotel Jecsalis en 31 apartaments dissenyats per promoure la convivència i l'autogestió de les persones grans | La «carta al futur» que ha escrit l'equip impulsor del projecte destaca el que representa d'autogestió de les cures per oferir una alternativa a les residències tradicionals i la soledat no volguda
'Veus per una transició ecosocial', obra col·lectiva editada per Pol·len, es presenta aquest dissabte a Can Grau, a les Masies de Roda
'Veus per una transició ecosocial', obra col·lectiva editada per Pol·len, es presenta aquest dissabte a Can Grau, a les Masies de Roda | Sara Blázquez Castells
Aina Serra Julià | Núria Loras Boada | Josep Comajoan Colomé
Reproduïm el capítol sobre comunicació del llibre 'Veus per una transició ecosocial', que es presenta aquest dissabte a Can Grau, a les Masies de Roda | El capítol ha estat escrit per Aina Serra Julià, Núria Loras Boada i Josep Comajoan Colomé, periodistes de les cooperatives La Sembra, El Far Cooperatiu i Dies d'agost