En Moviment | Agroecologia

La ruta PorcAventura II mostrarà alternatives del porcí compromeses amb la pagesia i el territori

Organitzat pel Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i Justícia Alimentària Global, la ruta en bus tindrà cinc parades en projectes agroecològics d’Osona, el Lluçanès i la Garrotxa

El viatge val 15 euros, que inclou el bus, l’esmorzar i el dinar vegetarià

El Serradet de Barneres, cooperativisme agrari que posa les persones al centre de l'activitat i respecta el cicle natural del bestiar

| 07/11/2018 a les 21:31h
Arxivat a: En moviment, PorcAventura, sector porcí, indústra agroalimentària, agroecologia, Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària Global, Lluçanès Vic, Pinsos Duranoc, Granja Ramonich, Soler de n'Hug, Mengem Osona, La Sequoia, agricultura, ramaderia, medi ambient
Eva Boixadé, Ginesta Mary i Aina Roca, de Lluçanès Vic, GDT i Justícia Alimentària Global, a la presentació de PorcAventura II
Eva Boixadé, Ginesta Mary i Aina Roca, de Lluçanès Vic, GDT i Justícia Alimentària Global, a la presentació de PorcAventura II
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/11/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i Justícia Alimentària Global organitzen aquest dissabte la ruta PorcAventura II, un viatge en autocar centrat en les alternatives del sector porcí. Aquesta segona edició constarà de cinc parades en les quals es visitaran experiències viables d’agricultura, ramaderia i alimentació, que posen en valor la pagesia i el territori. Es tracta de projectes que reivindiquen un canvi de model agroalimentari global, començant per Osona, el Lluçanès i la Garrotxa, per transformar el model capitalista i patriarcal actual per un de més crític, sostenible, equitatiu, solidari, saludable i social.

La ruta, que tindrà lloc aquest dissabte 10 de novembre, començarà a l’aparcament del Sucre de Vic a dos quarts de deu del matí i acabarà a les 7 del vespre al mateix punt. El cost és de 15 euros, que inclouen l’autobús, l’esmorzar i el dinar, que serà vegetarià. Des de l’organització expliquen que «també hi ha la possibilitat de venir a només alguna de les parades» i que «si el preu és un impediment, no pateixis, contacta’ns i vine igualment!». Les inscripcions es poden formalitzar a [email protected] o als telèfons 93 850 72 34 i 663 112 147.

Cinc parades entre la Garrotxa, el Lluçanès i Osona

Després de sortir de Vic en bus, durant el trajecte fins la Garrotxa s’hi projectarà el vídeo 012 i l’excés de purins, del Grup de Defensa del Ter. A les 11h s’arribarà a Pinsos Duranoc, a Olot, on produeixen pinsos ecològics. Un cop feta la visita, serà el moment d’esmorzar coca de la Teuleria de Corcó i sucs de Cal Valls. Després el bus es traslladarà cap a la Granja Ramonich, una finca situada a la Pinya, a la Vall d’en Bas, on es coneixerà el cicle tancat del porcí ecològic. Després es tornarà cap a Osona per fer un dinar vegetarià a la Sequoia, un projecte autogestionat i cooperatiu situat a Vila-seca. En acabat de dinar, el bus anirà cap al Lluçanès. Pel camí s’explicarà el projecte la Lluçanenca, la cooperativa de consum agroecològic del Lluçanès. 

A quarts de cinc s’arribarà al Soler de N’hug, a Prats de Lluçanès, un escorxador de xais de baixa capacitat amb carnisseria pròpia, on fan venda directa. Tot seguit el bus tornarà cap a Vic, concretament a Mengem Osona, on es visitarà aquest comerç regentat per diferents productors agroecològics de la comarca i s’hi farà la taula rodona «Sobirania alimentària a Catalunya, alimentació saludable i alternatives de consum». Hi participaran el nutricionista Albert Bruno, la membre de l’Associació de consumidors i productors Mengem Osona Maria Llorens i el coordinador d’Entrepobles i promotor de l’informe Indicadors de Sobirania Alimentària a Catalunya Àlex Guillamón. Tot plegat moderat per Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del Ter. Aquest acte està inclòs dins la ruta Porc Aventura II però és obert al públic en general. La jornada acabarà amb la cantada de la cançó Trola de Porc, una adaptació porcina de la mítica Bola de drac.

Aquesta ruta pren el relleu a la primera edició de PorcAventura, que va posar l’accent en les conseqüències del model ramader industrial en la cria i engreix dels porcs a la Catalunya Central i en particular, a Osona. Unes repercussions que, segons afirmen, «continuen plenament vigents».
 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Una de les antenes de la xarxa de telecomunicacions comunitària de Guifi.net
Una de les antenes de la xarxa de telecomunicacions comunitària de Guifi.net | Guifi.net
Núria Coromina Quintana
«Mesures com la imposició de taxes que fomenten la limitació de la cobertura i el desemparament de les zones rurals augmenten les desigualtats en l’accés a Internet i la fractura digital» | «El cas de Torelló té l’agreujant que pretén recaptar una taxa que repercuteix no pas en els veïns de Torelló sinó en els residents dels municipis veïns i per a un servei que no li ha costat res»
Pancarta per denunciar les condicions laborals de Le Porc Gourmet feta per alguns dels treballadors acomiadats per l'empresa, a la plaça Major de Vic
Pancarta per denunciar les condicions laborals de Le Porc Gourmet feta per alguns dels treballadors acomiadats per l'empresa, a la plaça Major de Vic
Roser Iborra
Roser Iborra fa una crítica al supremacisme excloent d'alguns sectors independentistes i al racisme espanyolista | «No blanquegem l’odi i l’exclusió en nom d’una identitat pretesament superior. Som catalans i catalanes, sí: vinguts d’arreu a una terra de pas. Amb costums diversos que ens enriqueixen»
Cua per comprar carbó durant la vaga de la Canadenca. La foto del Fons Brangulí que il·lustra la portada del llibre de Ferran Aisa
Cua per comprar carbó durant la vaga de la Canadenca. La foto del Fons Brangulí que il·lustra la portada del llibre de Ferran Aisa | Fons Brangulí
Jordi Martí Font
Jordi Martí Font recomana el llibre que acaba de publicar Ferran Aisa sobre la vaga de la Canadenca que fa 100 anys va permetre aconseguir la jornada de 40 hores setmanals | «És en la síntesi de lluita i tàctica, de pensament a llarg termini i pràctica resolutiva sense dubtar massa on podem situar els factors que determinaren que una vaga petita com totes les que comencen en la perifèria esdevingués general, revolucionària i aportés una millora de les condicions de la classe obrera que es manté fins a avui»