En Moviment | Agroecologia

La ruta PorcAventura II mostrarà alternatives del porcí compromeses amb la pagesia i el territori

Organitzat pel Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i Justícia Alimentària Global, la ruta en bus tindrà cinc parades en projectes agroecològics d’Osona, el Lluçanès i la Garrotxa

El viatge val 15 euros, que inclou el bus, l’esmorzar i el dinar vegetarià

El Serradet de Barneres, cooperativisme agrari que posa les persones al centre de l'activitat i respecta el cicle natural del bestiar

| 07/11/2018 a les 21:31h
Arxivat a: En moviment, PorcAventura, sector porcí, indústra agroalimentària, agroecologia, Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària Global, Lluçanès Vic, Pinsos Duranoc, Granja Ramonich, Soler de n'Hug, Mengem Osona, La Sequoia, agricultura, ramaderia, medi ambient
Eva Boixadé, Ginesta Mary i Aina Roca, de Lluçanès Vic, GDT i Justícia Alimentària Global, a la presentació de PorcAventura II
Eva Boixadé, Ginesta Mary i Aina Roca, de Lluçanès Vic, GDT i Justícia Alimentària Global, a la presentació de PorcAventura II
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/11/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grup de Defensa del Ter, Lluçanès Viu i Justícia Alimentària Global organitzen aquest dissabte la ruta PorcAventura II, un viatge en autocar centrat en les alternatives del sector porcí. Aquesta segona edició constarà de cinc parades en les quals es visitaran experiències viables d’agricultura, ramaderia i alimentació, que posen en valor la pagesia i el territori. Es tracta de projectes que reivindiquen un canvi de model agroalimentari global, començant per Osona, el Lluçanès i la Garrotxa, per transformar el model capitalista i patriarcal actual per un de més crític, sostenible, equitatiu, solidari, saludable i social.

La ruta, que tindrà lloc aquest dissabte 10 de novembre, començarà a l’aparcament del Sucre de Vic a dos quarts de deu del matí i acabarà a les 7 del vespre al mateix punt. El cost és de 15 euros, que inclouen l’autobús, l’esmorzar i el dinar, que serà vegetarià. Des de l’organització expliquen que «també hi ha la possibilitat de venir a només alguna de les parades» i que «si el preu és un impediment, no pateixis, contacta’ns i vine igualment!». Les inscripcions es poden formalitzar a [email protected] o als telèfons 93 850 72 34 i 663 112 147.

Cinc parades entre la Garrotxa, el Lluçanès i Osona

Després de sortir de Vic en bus, durant el trajecte fins la Garrotxa s’hi projectarà el vídeo 012 i l’excés de purins, del Grup de Defensa del Ter. A les 11h s’arribarà a Pinsos Duranoc, a Olot, on produeixen pinsos ecològics. Un cop feta la visita, serà el moment d’esmorzar coca de la Teuleria de Corcó i sucs de Cal Valls. Després el bus es traslladarà cap a la Granja Ramonich, una finca situada a la Pinya, a la Vall d’en Bas, on es coneixerà el cicle tancat del porcí ecològic. Després es tornarà cap a Osona per fer un dinar vegetarià a la Sequoia, un projecte autogestionat i cooperatiu situat a Vila-seca. En acabat de dinar, el bus anirà cap al Lluçanès. Pel camí s’explicarà el projecte la Lluçanenca, la cooperativa de consum agroecològic del Lluçanès. 

A quarts de cinc s’arribarà al Soler de N’hug, a Prats de Lluçanès, un escorxador de xais de baixa capacitat amb carnisseria pròpia, on fan venda directa. Tot seguit el bus tornarà cap a Vic, concretament a Mengem Osona, on es visitarà aquest comerç regentat per diferents productors agroecològics de la comarca i s’hi farà la taula rodona «Sobirania alimentària a Catalunya, alimentació saludable i alternatives de consum». Hi participaran el nutricionista Albert Bruno, la membre de l’Associació de consumidors i productors Mengem Osona Maria Llorens i el coordinador d’Entrepobles i promotor de l’informe Indicadors de Sobirania Alimentària a Catalunya Àlex Guillamón. Tot plegat moderat per Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del Ter. Aquest acte està inclòs dins la ruta Porc Aventura II però és obert al públic en general. La jornada acabarà amb la cantada de la cançó Trola de Porc, una adaptació porcina de la mítica Bola de drac.

Aquesta ruta pren el relleu a la primera edició de PorcAventura, que va posar l’accent en les conseqüències del model ramader industrial en la cria i engreix dels porcs a la Catalunya Central i en particular, a Osona. Unes repercussions que, segons afirmen, «continuen plenament vigents».
 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»