En Moviment | Agroecologia

​Un centenar de persones interessades en la creació d’un grup de treball que estudiï la viabilitat d’un supermercat cooperatiu al Bages

El grup de treball té l'embrió en el debat posterior a la projecció del documental 'Food Coop' dilluns a Manresa en el primer acte de la Setmana de l'Ecomia Social i Solidària de Manresa

El referent és el supermercat Food Coop, amb més de 16.000 socis consumidors que gestionen l'establiment com una cooperativa en ple centre de Nova York

Toni Lodeiro: «El consum conscient no pot dependre de persones ultramotivades o amb bona capacitat econòmica»

| 31/05/2018 a les 23:10h
Arxivat a: En moviment, cooperativisme, Setmana de l'Economia Social i Solidària de Manresa, Manresa, Bages, supermercats cooperatius, agroecologia, economia social i solidària
Part del públic que va assistir dilluns a la projecció de 'Food Coop' a Manresa
Part del públic que va assistir dilluns a la projecció de 'Food Coop' a Manresa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 31/05/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Setmana de l’Economia Social i Solidària de Manresa va començar dilluns al vespre amb un èxit de participació en l’acte d’obertura, la projecció del documental Food Coop i el posterior debat sobre supermercats cooperatius. De fet, de l’acte en va sortir el primer grup de persones interessades en treballar en l’estudi de la viabilitat d’un supermercat cooperatiu a Manresa i el Bages similar al que apareixen el documental i que agrupa més de 16.000 persones al barri de Brooklyn de Nova York. 

La dinamització del debat sobre la possibilitat de construir un supermercat cooperatiu, amb presència de productors i consumidors, va ser dinamitzat per Toni Lodeiro, especialista en consum conscient de la cooperativa Opcions, i Alba Rojas, de la cooperativa manresana MengemBages. Tots dos feien una valoració més que positiva de la bona acollida que havia tingut tant el documental com la proposta en el que va ser el tret de sortida d’una Setmana de l’Economia Social i Solidària de Manresa que té actes cada dia i que culminarà el dissabte 2 de juny amb tota una jornada farcida d’activitats per a tota la família a l’entorn de la fàbrica dels Panyos.

En el debat posterior a la projecció de Food Coop, Lodeiro va contextualitzar la situació de les cooperatives de consum agroalimentari en el moment actual, i va exposar com estan naixent altres tipus de models a partir del canvi d’escala i de professionalització. El de Food Coop seria un d’ells, però n’hi ha d’altres que poden adaptar-se a la realitat de cada territori i cada societat. Per la seva part, Alba Rojas va centrar el debat en la comarca del Bages i va convidar les persones assistents, més d’un centenar, a participar del grup de treball que ha d’estudiar la viabilitat de construir un projecte de supermercat cooperatiu a la ciutat i la comarca i que vinculi a productors de proximitat i persones consumidores interessades en un model diferent a l’actual.


[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Ermen Llobet, David Bosch, Mireia Franch i Ricard Gorgals a la presentació de la Fira alTERna't 2023
Ermen Llobet, David Bosch, Mireia Franch i Ricard Gorgals a la presentació de la Fira alTERna't 2023 | Josep Comajoan
Josep Comajoan
La Fira inclou la mostra d’entitats, amb més de 30 cooperatives i entitats socials, però també tallers per a la família centrats en el consum conscient i una desfilada de roba reutilitzada | En paral·lel, al Museu del Ter s’hi faran una jornada de comunitats energètiques i una sobre menjadors escolars
Uns quants veïns de Sahintepe esperant la resta per començar l’assemblea diària
Uns quants veïns de Sahintepe esperant la resta per començar l’assemblea diària | Anna Montraveta Riu
Anna Montraveta Riu
Reportatge sobre la transformació urbana d’Istanbul, la ciutat més gran d’Europa | «Els canvis que a Europa s’han produït en cent anys aquí s’han fet en deu», concreta Sinan Yildirmaz, professor d’història de la Universitat d’Istanbul
Jonathan Sierra, a la presentació a Barcelona del cafè que la cooperativa Coolmunes produeix i transforma a Colòmbia
Jonathan Sierra, a la presentació a Barcelona del cafè que la cooperativa Coolmunes produeix i transforma a Colòmbia | Josep Comajoan
Josep Comajoan
Jonathan Sierra és un dels exguerrillers colombians que participen d’un projecte de reincorporació a la vida econòmica a través d’una cooperativa de producció i transformació de cafè | «La reconciliació d’un país no està només en mans dels actors armats»