En Moviment | Economia social i solidària

Més de 40 propostes i activitats a la 3a Mostra d’Economia Social i Solidària de Manresa

El certamen amplia i aquest any es trasllada a tocar del riu Cardener, a l'entorn de la Fàbrica dels Panyos

Entre altres activitats n'hi haurà una per facilitar el canvi a companyies de serveis ètiques i responsables

A la tarda hi haurà una desfilada de roba ètica i sostenible

​La 3a Mostra d’Economia Social i Solidària de Manresa posa a debat la possibilitat de crear un supermercat cooperatiu al Bages

| 01/06/2018 a les 16:43h
Arxivat a: En moviment, cooperativisme, consum conscient, comerç just, economia social i solidària, Manresa, Setmana de l'Economia Social i Solidària de Manresa
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/06/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 40 propostes i activitats convertiran aquest dissabte 2 de juny l’entorn de la Fàbrica els Panyos en una oportunitat d’or per a les persones i famílies per passar un bon dia alhora que es coneix el ventall d’iniciatives que ja estan apostant per un altre tipus d’economia i consum més ètics i responsables. Entre altres, aquestes són algunes de les propostes de la Mostra d’aquest any:

Més de 30 entitats

Més de 30 entitats i empreses del món cooperatiu i el comerç just vinculades a Manresa i el Bages mostraran la seva activitat a través de les parades de la Mostra. La Mostra, en aquest cas, es divideix en tres grans apartats: cooperativisme, entitats d’inclusió social i ONG. Hi haurà des d’una cooperativa d’habitatge com Sostre Cívic mostrant noves formes d’accés més just a l’habitatge fins a una parada amb peces de roba i artesania úniques elaborades per una cooperativa de dones de Madagascar, o entitats o cooperatives com la Casa de Naixements Migjorn, Àurea 7 Cooperativa de Formació, L’Arada Creativitat Social, el Forn de Pa Coma que permet pagar amb moneda social, El Cosidor o Molttacte, entre altres.

Tallers per a tota la família

«Vine i endevina», amb Cotó Roig.
A 2/4 de 12 del migdia. Una activitat per veure i tocar el cotó i el lli i conèixer les diferències entre un i l’altre. Cada participant acabarà elaborant una fitxa d’exposició d’allò que ha après. Hi poden participar infants a partir de 3-4 anys. La durada és d’un 45 minuts.

Estampació de samarretes infantils, amb Artfic. A 2/4 de 12 del migdia. El taller proposa que els més petits es puguin estampar una samarreta en vinil tèxtil amb un disseny creat especialment per a la Mostra. 

Reciclatge de roba, amb By My Eco. A 2/4 de 5 de la tarda. Taller de reciclatge de roba texana, amb una proposta per al públic infantil i una per al públic adult. La proposta infantil serà d’elaborar polseres amb costures texanes i decorar-les amb diferents fils. La d’adults, fer un moneder amb les butxaques dels texans i fer un penjoll en forma d’espiral.

Circuit d’obstacles amb bicicleta, amb Mbici. Tot el dia. ES podran posar a prova tant les noves bicis elèctriques de la cooperativa manresana com la destresa al manillar. Aquestes noves bicis elèctriques de ciutat, amb el model de passeig i el model de bicicleta plegable, són aptes per a persones adultes i infants a partir d’uns 12 anys.

Instal·lació de les alternatives de consum ètic 

Les cooperatives mésOpcions i Som Energia donaran l’opció a tothom qui ho vulgui d’instal·lar-se les alternatives de consum ètic i responsable i des de la Mostra mateix ja poder fer la contractació amb algunes d’aquestes companyies de serveis, des d’energia a telefonia passant per la banca o les assegurances ètiques. Qui hi estigui interessat caldria que hi portés el DNI, el número del compte corrent i un dels últims rebuts de l’actual companyia.

Música i circ

La Mostra començarà a les 11 del matí amb un espectacle de circ, en concret ‘Ba Dum Tss!’, a càrrec d’Oli el Clown, i acabarà a partir de 2/4 de 9 del vespre amb el concert de Cesk Freixas, que presentarà el seu últim disc, ‘Proposta’, i farà un repàs pels seus 15 anys de trajectòria. Al migdia hi haurà una altra proposta artística, la de Jo Jet i Maria Ribot, que oferiran a partir de la 1 del migdia un vermut musical.

Propostes gastronòmiques de proximitat i de comerç just

El servei de barra de la Mostra anirà a càrrec de la cooperativa manresana MengemBages, amb productes de proximitat, com la cervesa Ninkasi o el vermut Artium. Al llarg del dia, però, hi haurà altres moments gastronòmics: a les 11, xocolatada de comerç just i coca artesana; a les 14.20h, paella vegetariana a preu popular a càrrec d’Ecoxarxa, i després, cafè amb l’Associació del Comerç Just.

Desfilada de roba ètica i sostenible

Serà a partir de 2/4 de 7 i és un altre punt fort de la Mostra. S’hi donaran a conèixer una representació de productes tèxtils de diverses entitats i empreses que participen a la Mostra. Peces de roba sostenible fabricada respectant el medi ambient, roba de segona mà o que ha estat confeccionada amb garantia que es respectaven els drets laborals de les persones que hi ha treballat. A la desfilada hi participen sis entitats: Solidança, Projecte Back to Eco de By My Eco, la Fundació Rosa Oriol, Susanna Ayala i Aina Martí del Mercat Somiatruites, l’ONG Yamuna i l’Associació Josep M. Cunill de la Botiga de Comerç Just de Manresa.

Exposició «Cuir i calçat a Bangla Desh: el cost real de la seva producció»

Recull d’imatges i testimonis sobre les condicions de treball i de vida dels treballadors del districte de Hazaribagh a Bangla Desh, on es processa cuir i es produeix calçat. S’engloba en la campanya europea «Canvia De Sabates» i reivindica una cadena de subministrament del calçat ètic, sostenible i transparent. La voluntat és mobilitzar les persones, com a consumidores i ciutadanes, perquè exigeixin la millora de les condicions laborals en el sector del calçat de cuir.

Nova ruta guiada «Dos models d’industrialització: les fàbriques de riu i les cooperatives» 

Sortiran a 2/4 de 12 del migdia i a les 5 de la tarda del Pont Vell. Seguirà un recorregut a l’entorn del riu Cardener guiat pels historiadors Francesc Comas i Miquel G. Gómez i que permetrà conèixer in situ la importància que havien tingut a finals del segle XIX i principis del XX les 17 fàbriques de riu que hi havia arribat a haver i algunes de les primeres cooperatives de la ciutat. Al final, ja a la Mostra, es podrà fer una degustació gratuïta de cervesa Ninkasi elaborada al Bages.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Moment de la roda de premsa de presentació.
Moment de la roda de premsa de presentació. | ADBerguedà
El nou Pla Estratègic 2024-2030, desenvolupat de manera participativa, busca transformar l’economia del Berguedà tot prioritzant el benestar de les persones i la sostenibilitat mediambiental | Teixit productiu, comunitari i administracions públiques han estat treballant durant més de dos anys per construir la Taula d’Entitats de l’Economia Social i Solidària del Berguedà
Foto de família davant L'Harmonia durant la presentació de la celebració dels deu anys de la gestió ciutadana del centre
Foto de família davant L'Harmonia durant la presentació de la celebració dels deu anys de la gestió ciutadana del centre
Des del 2014 la Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar gestiona de forma comunitària l’Ateneu | La Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), formada per equipaments de proximitat de Barcelona, com l’Ateneu L’Harmonia, ha denunciat les condicions econòmiques ofertes per l'Ajuntament en la renovació de convenis
Imatge il·lustrativa
Mengem Osona, Justícia Alimentària, Revolta Pagesa i Terra Fèrtil van reflexionar entorn de la crisi del sector primari i l'afectació en la sobirania alimentària | Publiquem el vídeo íntegre de la tercera sessió; la quarta és el 6 d'octubre i estarà dedicada a l'energia