EN MOVIMENT | COMUNALISME

La Fundació Emprius obre una nova convocatòria del seu premi per impulsar el comunalisme

El guardó, per una proposta d’investigació, recerca, reflexió o divulgació en relació al comunalisme, és de 800 euros

Les propostes es poden presentar fins el 6 d'octubre del 2025

​«Fem cumó», proposta guanyadora del primer Premi Emprius

| 04/06/2025 a les 19:13h
Arxivat a: En moviment, Fundació Emprius, comunalisme, premi
La fundació vol promoure el comunalisme.
La fundació vol promoure el comunalisme. | Fundació Emprius
La Fundació Emprius ha convocat la segona edició del Premi Emprius. Enguany l'entitat premiarà amb 800 euros una proposta d'investigació, recerca, reflexió o divulgació en relació al comunalisme. L'objectiu del premi és posar en valor el comunalisme, tant en el seu passat, tot i que moltes hores acaba ocupant un lloc gairebé inexistent en la memòria històrica, com també en el present, a través dels projectes que l'intenten recrear o com a proposta de futur per afrontar les crisis i reptes a nivell social, humà i ecosistèmic.

L'entitat entén per comunalisme tota una sèrie de formes d'organització relacionades amb la tinença i la gestió comunal i col·lectiva dels recursos, i els drets comunals sobre aquestes. Des de la democràcia directa i la participació activa i comunitària a les relacions socials de reciprocitat i suport mutu. Aposten per una transformació social on aquest tipus d'estructures, formes i lògiques tinguin cada vegada més pes, ja que consideren que poden aportar solucions a diverses problemàtiques actuals.

El termini per presentar els treballs és el 6 d'octubre de 2025, i durant la primera meitat de novembre s'anunciarà la proposta guanyadora. Els projectes presentats poden ser de diferent tipus: investigacions que aportin coneixements nous, projectes d’adaptació de coneixements generats a un format més assequible per a la seva divulgació al públic general, projectes de divulgació de coneixements ja generats o projectes de naturalesa artística.

Detall històric

Segons la fundació, entre 1897 i 1917 l’Academia de Ciencias Morales y Políticas va convocar 21 concursos de treballs sobre dret consuetudinari i economia popular. Aquells anys va tenir força una corrent acadèmica interessada en aquell tema, amb estudis referents com ara Colectivismo agrario en España i Derecho consuetudinario y economía popular de España, de Joaquín Costa.
 

Cartell de l'edició d'enguany. Foto: Fundació Emprius

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Alguns dels fruits silvestres comestibles.
Alguns dels fruits silvestres comestibles. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
El projecte Plantes Oblidades recupera l’ús de cinc fruits per al seu aprofitament alimentari | El foment de l’economia rural, la millora de la biodiversitat forestal i l’increment de la resiliència davant el canvi climàtic en són els tres eixos principals
El projecte d'Hernani Burujabe serà un dels que es donaran a conèixer al congrés.
El projecte d'Hernani Burujabe serà un dels que es donaran a conèixer al congrés. | Hernani Burujabe
Serà una jornada d’intercanvi, col·laboració i acords entre els agents que impulsen la transició ecosocial | El congrés es desenvoluparà durant el matí del 18 de juny a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV)
Una de les activitats inicials s'ha portat a terme a Olius, al Solsonès.
Una de les activitats inicials s'ha portat a terme a Olius, al Solsonès. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Itinerants per diferents comarques de la Catalunya, les activitats són organitzades per les entitats de la Taula Estratègica de Cultura | El cicle vol afavorir la cultura arrelada, la dinamització cultural i l’enxarxament entre projectes