En moviment

Taller d'utopies alimentàries a Can Grau

El taller, que buscarà respostes a la pregunta de si és possible una altra indústria càrnia, es fa aquest dijous en el marc del projecte «El porc del demà»

La dinamització anirà a càrrec de Rubèn Suriñach, escriptor i expert en economia social i solidària

​Nova edició del concurs de relats d’«El porc del demà»

| 04/06/2024 a les 19:40h
Arxivat a: En moviment, El porc del demà, distopies, indústria càrnia, indústria agroalimentària, món cooperatiu, Can Grau, Cardant Cultura

Aquest dijous es fa a Can Grau, a les Masies de Roda, un Taller d'utopies alimentàries. L'acte s'emmarca dins el concurs de relats «El porc del demà» per fer bullir l'olla entorn a si una altra indústria càrnia és possible, però també per inspirar les persones que tinguin pensat presentar-se al concurs. L'acte, obert a tothom, és organitzat per les entitats convocants del concurs, que també participaran en l'acte dinamitzat per l'escriptor i expert en economia social i solidària Rubèn Suriñach. 

El taller es farà de 2/4 de 6 a 2/4 de 8 a Can Grau, seu de la cooperativa Cardant Cultura, de la qual forma part Pol·len Edicions, organitzadora d'«El porc del demà» junt amb l'Escola d'Art de Torelló, el Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, Càrnies en Lluita i Setembre. Rubèn Suriñach, per la seva part, és autor de la novel·la Tot era massa fràgil, editada precisament per Pol·len, i on ja dibuixa un escenari distòpic ambientat en l'any 2045, després que la societat occidental hagués col·lapsat. Suriñach també és el dinamitzador dels tallers de «Futurs (im)possibles», en els qual està inspirada l'activitat d'aquest dijous. El taller girarà entorn a la literatura, el sistema alimentari, l'economia i la planificació territorial.

«El porc del demà» va néixer el 2020 només com a concurs de relats. Va tenir continuïtat el 2022 amb «La fruita del demà». Tant en un cas com en l'altre l'experiència va acabar amb la publicació d'un llibre amb els deu relats finalistes del concurs. Aquest 2024 es dona una volta més al tema i, a part de relats distòpics s'inclou la possibilitat de fer-ne d'utòpics, i abans hi va haver un concurs d'il·lustracions, en les quals també s'hauran d'inspiran els textos participants.

El taller d'aquest dijous tindrà continuïtat a partir de 2/4 de 8, a Can Grau mateix, amb l'espectacle Transhumància artificial 3.9, d'Agus Margarit. La companyia de circ A foc lent, que oferirà una mostra oberta de l’espectacle que estan creant a Can Grau. El duo format per Agustí Margarit i Magda Peralta son A Foc Lent, Circ d’Arrel. Amb aquest projecte la companyia A foc lent pretén crear un món surrealista, una distopia futurista tradicional des d’on s’intenti donar respostes, o si més no, obrir un espai de reflexió al voltant de les grans problemàtiques de l’actualitat fent una mirada al present des del futur. 
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»