En moviment

Justícia Alimentària organitza a Vic una jornada oberta sobre la viabilitat dels mercats municipals

L'acte tindrà lloc el dijous 16 de maig a les 19 hores, a la Biblioteca de Vic Pilarín Bayés

L'esdeveniment comptarà amb la presentació de la nova campanya i el llançament del documental "Reclama el teu mercat"

Nous aliments i boscos potents: neix un projecte per generar bioeconomia al voltant de la gestió forestal sostenible

| 13/05/2024 a les 15:59h
Arxivat a: En moviment, mercats municipals, justícia alimentària, sobirania alimentària
Imatge del mercat Elikagunea, a Azpeitia.
Imatge del mercat Elikagunea, a Azpeitia. | Anna Pujol Navarro
Amb la recent aprovació per part de l'Ajuntament de Vic d'enderrocar l'edifici actual del mercat municipal entre aquest 2024 i l'any que ve, per començar les obres del futur equipament el 2026, la ciutat de Vic busca definir un nou model per aquest espai vital.

La jornada, organitzada per Justícia Alimentària a la biblioteca Pilarín Bayés, servirà per a explorar alternatives viables per dissenyar un nou mercat adaptat a les necessitats del sistema alimentari actual i com els mercats poden continuar esdevenint serveis públics essencials i palanques per a la transició alimentària.

A més a més, durant l'acte s'estrenarà el documental Reclama el teu mercat produït per la cooperativa Dies d'Agost en col·laboració amb Justícia Alimentària, i es presentarà l'experiència de transformació del Mercat d'Oxirondo de Bergara (Euskadi) amb intervencions d'Ainhoa Lete, tinenta d'alcaldia de Bergara, i Aitziber Plazaola de la cooperativa Erein Da Jan.

Bet Piella Pons, primera tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Vic i regidora de comerç, obrirà l'esdeveniment i Javier Guzmán, director de Justícia Alimentària, discutirà sobre «Els mercats com a servei públic i palanca per a la transició alimentària». Finalment, Ferran Garcia, responsable d'investigació, presentarà «La realitat dels mercats. Diagnòstic».

Amb la cloenda, l'acte inclourà un col·loqui obert per discutir idees per al futur del mercat de Vic, seguit d'una degustació de productes locals a càrrec de col·lectius i productors de la zona. Entre les seves accions principals, Justícia Alimentària duu a terme campanyes per a la ciutadania, denúncies i propostes alternatives al model productiu dominant, projectes de cooperació internacional, educació transformadora i formació per enfortir les xarxes i organitzacions pageses. Per la campanya que defensa la xarxa de mercats municipals, «Reclama el teu mercat! Ocàs i espoliació dels mercats municipals», hi ha un informe disponible en línia. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»