En Moviment | Festival Protesta

El Festival Protesta 2021 obre inscripcions

Fins al dia 15 d'abril es podran inscriure curtmetratges a través del web del festival o les plataformes Festhome, Clickforfestivals i Filmfreeway

El Protesta es compromet a promocionar i visibilitzar les directores dones i a buscar la paritat en el concurs de curtmetratges després d'incorporar-la des del 2019 als llargmetratges projectats

El Festival Tectònic tanca la primera edició amb més de 26.000 espectadors

| 01/03/2021 a les 22:05h
Arxivat a: En moviment, Festival Protesta, curtmetratges, cinema, cinema de crítica social
Fotograma de 'Tierra mojada', el curt de ficció guanyador de l'edició de 2019
Fotograma de 'Tierra mojada', el curt de ficció guanyador de l'edició de 2019
El Festival Protesta torna a l'acció després d'un any d'aturada a causa de la pandèmia de la Covid-19. Des d'aquest dilluns 1 de març s'obren les inscripcions per la 9a edició del Protesta, Festival Internacional de Crítica Social, que tindrà lloc a Vic del 15 al 23 d'octubre. Fins al dia 15 d'abril es podran inscriure els curtmetratges a través de la pàgina web del festival o de les plataformes Festhome, Clickforfestivals i Filmfreeway.

La principal novetat d'aquesta novena edició, al concurs de curtmetratges, és la remuneració amb 25€ de tots els treballs que es projectaran, tant en la Selecció Oficial com en la No Competitiva. La remuneració es va incloure a les bases de l'any passat, però amb l'anul·lació del concurs i del Festival a causa de la Covid-19 no es va portar a terme, per tant l'edició 2021 és la primera on s'implementarà. L'organització del festival proposa aquesta retribució simbòlica com una primera declaració d'intencions per reconèixer l'esforç i el treball realitzat per l'equip dels curtmetratges. És precisament en espais com el Protesta, un festival construït des de la base, el voluntariat i sense afany de lucre, que consideren que cal donar valor, visibilitat i reconeixement a les creacions audiovisuals.

S'hi poden presentar peces de ficció, documental i d'animació d'una durada màxima de 30 minuts. La inscripció té un cost de 5 euros i el comitè de selecció farà una tria dels curtmetratges de la Selecció Oficial, dels quals el jurat atorgarà el premi al millor curtmetratge documental (1.000€) i al millor curtmetratge de ficció (1.000€). En els pròxims mesos s'aniran fent públics els noms dels membres del jurat d'enguany, persones relacionades amb l'activisme i amb el món audiovisual.

A més d'aquests dos guardons, hi ha el premi del públic (500€), que el podran votar els assistents a les projeccions dels curts finalistes durant els dies de festival, i la menció especial de l'organització, que es decideix de manera interna. Com a cada edició, el 25% de cada premi es destinarà a una entitat o associació sense ànim de lucre, que el mateix guanyador o guanyadora escollirà.
 

Assistents a una de les sessions del Festival Protesta 2019 al cinema Vigatà


Més presència femenina en el concurs de curtmetratges

L'altre gran repte que l'organització assumeix en aquesta novena edició és l'augment de la participació de directores en el concurs. El 2019, només el 27% dels curtmetratges estaven dirigits per dones. Tot i que a les aules de les carreres de comunicació audiovisual les dones representen el 64% de l'alumnat, aquesta dada no es traspassa a la indústria, on només el 16% de les produccions estan dirigides per dones.

El festival s'ha marcat com a repte aconseguir trencar les estadístiques i potenciar que més directores presentin les seves obres al concurs de curtmetratges per aconseguir assolir la paritat en un futur no molt llunyà. L'objectiu és ambiciós, però des de l'organització es considera imprescindible començar a treballar ja per tal de revertir les xifres de participació. «Sabem que hi ha moltes directores i les volem encoratjar perquè es visibilitzin i ens mostrin els seus treballs». Al setembre es faran públics els films finalistes, que es projectaran durant el festival, en diferents espais de Vic.

Nou edicions transformant el món a través del cinema

El Protesta és un festival internacional de cinema de crítica social que pretén posar el seu granet de sorra per tal d'ajudar a transformar la societat a través del cinema i ho vol fer en sentit constructiu, en positiu i de forma creativa, fent del festival una festa del cinema de denúncia. L'any 2020 la pandèmia del coronavirus va afectar la celebració del Festival Protesta que es va reconvertir en, juntament amb altres set festivals socials de Catalunya, una proposta virtual anomenada Tectònic, festival de cinema per sacsejar el món. Aquesta proposta va ser tot un èxit amb més de 26.000 visualitzacions, tant de les activitats paral·leles com de les pel·lícules que van estar disponibles a través de la plataforma de Filmin.

El Protesta ja es considera un festival consolidat a Catalunya: en l'edició del 2019 va assolir el seu rècord de participants amb més de 3.000 persones que van assistir a algun dels 9 dies d'esdeveniment. A la 7a edició del festival, es van organitzar 22 sessions que van combinar activitats paral·leles i que van incloure la projecció de 43 treballs audiovisuals de crítica social, 14 llargmetratges i 29 curtmetratges. La programació de llargmetratges va seguir sent paritària i es van projectar 8 llargmetratges dirigits per dones i 6 per homes. El concurs de curtmetratges és només una part del festival. L'any 2019 es van presentar al concurs de curtmetratges 363 treballs procedents de 54 països diferents. De totes aquestes propostes, la majoria eren de ficció i 100 estaven dirigides per dones.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les escriptores Maica Rafecas i Ivet Eroles presentaran 'El setembre i la nit' i 'Dones al marge' durant els propers dies a Vic
Les escriptores Maica Rafecas i Ivet Eroles presentaran 'El setembre i la nit' i 'Dones al marge' durant els propers dies a Vic | Sara Blázquez
Aquest dissabte es presenta al Casino de Vic 'El setembre i la nit', de Maica Rafecas | El dimecres 14 d'abril es presenta a la llibreria Muntanya de llibres 'Dones al marge', d'Ivet Eroles
Iolanda Fresnillo és sociòloga, però el seu pas per l'Observatori del Deute en la Globalització i una quinzena d'anys com a investigadora sobre el deute la fan la fan una de les veus més expertes sobre el deute.
Iolanda Fresnillo és sociòloga, però el seu pas per l'Observatori del Deute en la Globalització i una quinzena d'anys com a investigadora sobre el deute la fan la fan una de les veus més expertes sobre el deute. | Elena Bulet
Sara Blázquez
Entrevista a Iolanda Fresnillo, sociòloga i investigadora sobre el deute, publicada originàriament a la revista Cooperació Catalana | «El capitalisme acaba amb les condicions per la vida i per la supervivència, ha generat el canvi climàtic, ja estem en un punt de no retorn, si no el transformem, és impossible que ens en sortim»
Martina Marcet és l'autora d’un dels textos d’Economia Solidària i Feminista (Pol·len Edicions)
Martina Marcet és l'autora d’un dels textos d’Economia Solidària i Feminista (Pol·len Edicions) | Núria Farrés
Sara Blázquez
Entrevista a Martina Marcet, ramadera agroecològica a Cal Roio del Catllaràs de la Nou de Berguedà i autora d'un dels textos d''Economia Solidària i Feminista' (Pol·len) | «A les zones rurals les dones tenen un pes i una càrrega molt grossa perquè saben que s’hauran de cuidar de la gent gran, dels fills, per tant hi ha un èxode cap a les zones urbanes i és on els moviments feministes creixen més»