En Moviment | Cinema social

Vuit festivals de cinema social de Catalunya s'uneixen per crear el Tectònic

El Tectònic tindrà lloc del 22 d'octubre a l'1 de novembre en format virtual, amb una quinzena de pel·lícules de cinema social, que es podran veure a Filmin

També hi haurà activitats paral·leles relacionades amb les temàtiques proposades, de les quals es destaca el dret a la salut, el racisme policial i la crisi migratòria

'Tierra mojada', 'Lesbofòbia' i 'Makun', curts guanyadors del Protesta 2019

| 01/10/2020 a les 22:23h
Arxivat a: En moviment, documentals, cinema, Festival Protesta, Festival Tectònic, curtmetratges, cinema social
Representants dels festivals organitzadors a la presentació del Tectònic
Representants dels festivals organitzadors a la presentació del Tectònic
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/10/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimecres s'ha presentat oficialment el Festival Tectònic, una iniciativa que ha sorgit de la unió de vuit festivals de cinema social d'arreu de Catalunya,i que tindrà lloc del 22 d'octubre a l'1 de novembre a la plataforma de cinema Filmin. La presentació ha anat a càrrec dels festivals impulsors - Festival Protesta, Mostra Cinema Salut, Drets i Acció i Terra Gollut film festival - i s'ha dut a terme en línia, el mateix sistema amb què es podrà veure la programació del Tectònic. Des de l'organització han assegurat que «aquesta iniciativa ens ha fet constatar el que ja entreveiem, que és el gran potencial del teixit de festivals de cinema que hi ha a Catalunya».

Davant la pandèmia viscuda arrel de la Covid-19 i l'afectació que ha suposat pel sector cultural, vuit festivals van decidir unir-se i construir col·lectivament una proposta transformadora a partir de la suma d'esforços, de capacitats i de recursos, i fent una aposta clara per col·laborar i per no competir en temps difícils per a tothom. Així és com va néixer el Tectònic, un festival de cinema «per sacsejar consciències». La resta dels festivals que en formen part són Clam Festival; Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona; Festival Inclús; Festival Panòptic; i Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya. L'objectiu comú és potenciar el cinema com a eina de transformació social. «El Tectònic és fill de la pandèmia: és on s'ha originat i conté totes les les característiques del que ens ha suposat aquesta crisi, com que sigui pràcticament tot de forma telemàtica».

Els festivals impulsors també han destacat que el Tectònic és una iniciativa «pionera i innovadora» ja que no es té constància de cap altre projecte semblant a tot Catalunya ni a l'Estat. Segons han explicat, l'esforç que ha suposat la unió de vuit festivals diferents «ha estat un gran repte, ja que s'han hagut d'adaptar els continguts i la filosofia de cada un d'ells, però ha estat molt enriquidor».

Una programació paritària de llargmetratges i activitats paral·leles

El Tectònic es planteja a partir de dos grans eixos: el primer és la projecció d'una quinzena de llargmetratges d'arreu del món, tant de ficció com de documental, i de diferents temàtiques socials. Hi ha 7 films que seran estrena a Catalunya i 6 que ho seran a tot l'Estat. L'abonament a Filmin per veure tot el festival tindrà un preu de 7 euros, un cost establert perquè sigui accessible per al major nombre d'espectadors. 

L'altre eix seran les activitats paral·leles que es faran en format híbrid, ja que està previst que algunes es facin amb un número limitat de públic en directe, però totes es podran veure en línia a través del canal de Youtube del festival. Al web del Tectònic es centralitzarà tota la programació i es trobaran tots els detalls del funcionament del festival. 

L'organització ha posat èmfasi en la perspectiva de gènere aplicada a tot el festival Tectònic, des de les temàtiques socials fins a la programació paritària i compromesa on es reivindica el paper de la dona en el món del cinema.

Cinema transformador i espais de pensament crític

Entre les pel·lícules que conformen la graella del Tectònic es destaca l'estrena a l'Estat de 16 shots, un documental que examina el racisme estructural als Estats Units a través del tiroteig a Lequan McDonald, de 17 anys, l'any 2014, programada pel Festival Protesta. D'altra banda, la Mostra Cinema, Salut, Drets i Acció proposa l'estrena a Catalunya i a l'Estat espanyol de Burning Out, un documental que segueix els membres d'una unitat quirúrgica en un dels hospitals més grans de París. L'estrès, la manca de personal i les importants retallades pressupostàries fan que el personal sanitari hagi de lluitar entre ell pels recursos. El Terra Gollut ha programat Cholitas, una estrena a Catalunya del documental sobre la història de cinc dones indígenes bolivianes que protagonitzen una expedició única, com a símbol de l'alliberació i l'empoderament. Es proposen escalar la muntanya més alta d'Amèrica.

Des de l'organització del festival es dona especial importància a les activitats paral·leles, que tractaran diversos temes vinculats als films que es projectin durant el festival, amb l'objectiu d'aprofundir en la temàtica i així alimentar el debat i construir discurs crític. Entre aquests temes es farà especial èmfasi al dret a la salut, més necessari que mai en el context de pandèmia per la Covid-19, o al del racisme policial i institucional, que recentment s'ha visualitzat més que mai amb el moviment Black Lives Matter. De tota manera, no només es tractarà des de la perspectiva internacional sinó que es posarà especial atenció en el que passa a Catalunya. La crisi migratòria a Europa serà una altra temàtica de la qual es debatrà àmpliament. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»