En Moviment | Cinema social

Vuit festivals de cinema social de Catalunya s'uneixen per crear el Tectònic

El Tectònic tindrà lloc del 22 d'octubre a l'1 de novembre en format virtual, amb una quinzena de pel·lícules de cinema social, que es podran veure a Filmin

També hi haurà activitats paral·leles relacionades amb les temàtiques proposades, de les quals es destaca el dret a la salut, el racisme policial i la crisi migratòria

'Tierra mojada', 'Lesbofòbia' i 'Makun', curts guanyadors del Protesta 2019

| 01/10/2020 a les 22:23h
Arxivat a: En moviment, cinema social, curtmetratges, Festival Tectònic, Festival Protesta, cinema, documentals
Representants dels festivals organitzadors a la presentació del Tectònic
Representants dels festivals organitzadors a la presentació del Tectònic
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/10/2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimecres s'ha presentat oficialment el Festival Tectònic, una iniciativa que ha sorgit de la unió de vuit festivals de cinema social d'arreu de Catalunya,i que tindrà lloc del 22 d'octubre a l'1 de novembre a la plataforma de cinema Filmin. La presentació ha anat a càrrec dels festivals impulsors - Festival Protesta, Mostra Cinema Salut, Drets i Acció i Terra Gollut film festival - i s'ha dut a terme en línia, el mateix sistema amb què es podrà veure la programació del Tectònic. Des de l'organització han assegurat que «aquesta iniciativa ens ha fet constatar el que ja entreveiem, que és el gran potencial del teixit de festivals de cinema que hi ha a Catalunya».

Davant la pandèmia viscuda arrel de la Covid-19 i l'afectació que ha suposat pel sector cultural, vuit festivals van decidir unir-se i construir col·lectivament una proposta transformadora a partir de la suma d'esforços, de capacitats i de recursos, i fent una aposta clara per col·laborar i per no competir en temps difícils per a tothom. Així és com va néixer el Tectònic, un festival de cinema «per sacsejar consciències». La resta dels festivals que en formen part són Clam Festival; Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona; Festival Inclús; Festival Panòptic; i Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya. L'objectiu comú és potenciar el cinema com a eina de transformació social. «El Tectònic és fill de la pandèmia: és on s'ha originat i conté totes les les característiques del que ens ha suposat aquesta crisi, com que sigui pràcticament tot de forma telemàtica».

Els festivals impulsors també han destacat que el Tectònic és una iniciativa «pionera i innovadora» ja que no es té constància de cap altre projecte semblant a tot Catalunya ni a l'Estat. Segons han explicat, l'esforç que ha suposat la unió de vuit festivals diferents «ha estat un gran repte, ja que s'han hagut d'adaptar els continguts i la filosofia de cada un d'ells, però ha estat molt enriquidor».

Una programació paritària de llargmetratges i activitats paral·leles

El Tectònic es planteja a partir de dos grans eixos: el primer és la projecció d'una quinzena de llargmetratges d'arreu del món, tant de ficció com de documental, i de diferents temàtiques socials. Hi ha 7 films que seran estrena a Catalunya i 6 que ho seran a tot l'Estat. L'abonament a Filmin per veure tot el festival tindrà un preu de 7 euros, un cost establert perquè sigui accessible per al major nombre d'espectadors. 

L'altre eix seran les activitats paral·leles que es faran en format híbrid, ja que està previst que algunes es facin amb un número limitat de públic en directe, però totes es podran veure en línia a través del canal de Youtube del festival. Al web del Tectònic es centralitzarà tota la programació i es trobaran tots els detalls del funcionament del festival. 

L'organització ha posat èmfasi en la perspectiva de gènere aplicada a tot el festival Tectònic, des de les temàtiques socials fins a la programació paritària i compromesa on es reivindica el paper de la dona en el món del cinema.

Cinema transformador i espais de pensament crític

Entre les pel·lícules que conformen la graella del Tectònic es destaca l'estrena a l'Estat de 16 shots, un documental que examina el racisme estructural als Estats Units a través del tiroteig a Lequan McDonald, de 17 anys, l'any 2014, programada pel Festival Protesta. D'altra banda, la Mostra Cinema, Salut, Drets i Acció proposa l'estrena a Catalunya i a l'Estat espanyol de Burning Out, un documental que segueix els membres d'una unitat quirúrgica en un dels hospitals més grans de París. L'estrès, la manca de personal i les importants retallades pressupostàries fan que el personal sanitari hagi de lluitar entre ell pels recursos. El Terra Gollut ha programat Cholitas, una estrena a Catalunya del documental sobre la història de cinc dones indígenes bolivianes que protagonitzen una expedició única, com a símbol de l'alliberació i l'empoderament. Es proposen escalar la muntanya més alta d'Amèrica.

Des de l'organització del festival es dona especial importància a les activitats paral·leles, que tractaran diversos temes vinculats als films que es projectin durant el festival, amb l'objectiu d'aprofundir en la temàtica i així alimentar el debat i construir discurs crític. Entre aquests temes es farà especial èmfasi al dret a la salut, més necessari que mai en el context de pandèmia per la Covid-19, o al del racisme policial i institucional, que recentment s'ha visualitzat més que mai amb el moviment Black Lives Matter. De tota manera, no només es tractarà des de la perspectiva internacional sinó que es posarà especial atenció en el que passa a Catalunya. La crisi migratòria a Europa serà una altra temàtica de la qual es debatrà àmpliament. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Foto de família de guanyadors, jurat i organització a la festa final del Protesta
Foto de família de guanyadors, jurat i organització a la festa final del Protesta | Jordi Casas
Gairebé 2.000 persones han passat pel Protesta durant els nou dies de festival | La temàtica central del festival ha estat la dels privilegis
Cooperativistes intercanviant impressions al sector d'entitats de comunicació de la FESC
Cooperativistes intercanviant impressions al sector d'entitats de comunicació de la FESC | XES
Josep Comajoan
La Fira d’Economia Solidària de Catalunya ha celebrat la desena edició aquest cap de setmana a l’espai Fabra i Coats de Barcelona | Les 344 organitzacions adherides a la XES generen 9.100 llocs de treball i uns ingressos anuals de 324 milions d’euros
D'esquerra a dreta Marcel Pujols, Dolors Vilardell, Aline Umugwuaneza i Meritxell Vilardell
D'esquerra a dreta Marcel Pujols, Dolors Vilardell, Aline Umugwuaneza i Meritxell Vilardell | RàdioClota
L'Aline Umugwuaneza ens explica el seu periple vital acompanyada de la seva família adoptiva | 'El camí de l'Aline' és un documental dirigit per Toni Casasses i Mireia Bover que vol apropar la tasca de l'ONG Tic-Ruanda / Tic-Catalunya